Proiectul de lege depus de reprezentanţii UDMR şi de cei ai PSD propune să fie sancţionaţi pentru conflict de interese doar aleşii care şi-au angajat rudele la cabinetul parlamentar după 2013.
„Să fie sancţionaţi cei care au încălcat o prevedere legală existentă şi nu cei care au încălcat-o înainte de a exista o astfel de prevedere legală”, a explicat deputatul UDMR Marton Arpad.
Iniţiatorii legii precizează că în Statutul deputaţilor şi senatorilor din 2006 nu exista această interdicţie pentru angajarea rudelor la cabinetele parlamentare. Prin urmare, s-a încălcat Constituţia când s-au decis sancţiuni, pentru că s-a aplicat o lege retroactiv, potrivit reprezentantului UDMR.
„Se pare că acest articol a fost interpretat în fel şi chip de diferite instanţe, nu ştiu de ce, ei nu prea cunosc acea prevedere constituţională conform căreia orice prevedere legală poate să dispună doar pentru viitor”, a spus Marton Arpad.
Deputatul PSD, Florin Iordache, nu a dorit să comenteze acest proiect care poate genera multe controverse. Deşi a iniţiat legea, aceasta s-a scuzat spunând că se află în campanie.
Printre cei condamnaţi pentru conflict de interese după ce şi-au angajat rudele la cabinetul parlamentar se numără coordonatorul campaniei PSD, Marian Neacşu şi liderul grupului parlamentar al UDMR. Social-democratul şi-a angajat fiica la biroul parlamentar înainte de 2013, iar Mate Andras Levente i-a oferit un post soţiei la cabinetul parlamentar în perioada 2010 - 2011. Ambii au fost găsiţi vinovaţi de justiţie.
Peste cincizeci de parlamentari au fost acuzaţi de Agenţia Naţională de Integritate (ANI) de conflict de interese. Prima cameră sesizată pentru acest proiect este Camera Deputaţilor.