Documentul mai arată că limba maghiară ar urma să fie recunoscută oficial în această zonă, alături de cea română. Regiunea va avea steag și stemă proprii și va fi condusă de un președinte. Acesta este primul document scris, oficial asumat de UDMR.
Judeţele Covasna, Harghita şi Mureş ar urma să formeze o regiune care se va numi, potrivit proiectului UDMR, Ţinutul Secuiesc. Regiunea ar fi condusă de un Consiliu Regional şi un Executiv Regional.
Membrii Consiliului ar urma să fie aleşi prin vot direct, iar aceştia vor desemna un Guvern şi un preşedinte al regiunii. Acest preşedinte ar urma să preia atribuţiile actuale ale prefectului, dar şi ale preşedintelui de consiliu judeţean.
"Consiliul regional este compus din 77 de membri aleşi prin vot universal şi direct pe teritoriul Ţinutului Secuiesc. Executivul regional îşi are sediul în municipiul Miercurea Ciuc. Preşedintele regiunii este preşedintele executivului regional. El participă la şedinţele Guvernului României la care sunt tratate probleme ce privesc regiunea. Preşedintele regiunii conduce serviciile publice deconcentrate din Ţinutul Secuiesc”, se arată în proiect.
Proiectul prevede nu doar autoguvernarea şi autolegiferarea regiunii. Pădurile, minele, carierele, exploatările, clădirile în care funcţionează servicii publice locale ar trebui să treacă în patrimoniul regiunii respective.
Regiunea ar urma să aibă şi buget propriu, constituit din procente semnificative din colectările de TVA, impozit pe venit, impozit pe tranzacţii imobiliare, taxa pe jocuri de noroc. La buget se vor vărsa jumătate din acciza la carburanţi şi jumătate din veniturile încasate din concesiuni.
Proiectul UDMR prevede şi numirea magistraţilor după proporţii etnice - două treimi să fie maghiari şi o treime români.
În plus, limba maghiară va fi recunoscută ca limbă oficială în administraţia locală şi va fi obigatoriu folosită în actele oficiale. Regiunea şi judeţele componente vor avea steaguri şi însemne proprii, oficiale, pe lângă cele ale statului român.
Propunerile UDMR nu sunt văzute cu ochi buni de partenerii de guvernare.
„Nu a fost consultat cu noi, nu există nicio obligaţie din partea noastră şi după ce îl studiem pot să dau mai multe detalii. Cred în descentralizare că trebuie să avem mai multă putere pe plan local, pe criteriul unei bune dezvoltări nu pe criteriul etnic pentru că suntem toţi români”, a declarat Victor Ponta.
Premierul Victor Ponta spune că PSD NU va susţine nicio lege care se referă la autonomie regională pe criterii etnice.