Controverse în Parlament, chiar între liderii PNL, în urma unei declarații a Legislativului prin care ar fi trebuit susținută „egalitatea de gen”. Declarația, care a fost pusă luni pe ordinea de zi a plenului, a întâmpinat o opoziție puternică din partea grupului „cpf-ist” din PNL. Lideri precum Ben Oni Ardelean sau Robert Sighiartău au fost nemulțumiți că declarația promovată de colega lor, președinta Senatului Alina Gorghiu, susținea „egalitatea de gen”.
Potrivit unor surse din PNL, pe grupurile interne ale partidului, Ben Oni Ardelean a acuzat-o pe Alina Gorghiu că „promovează drepturile LGBT”, pentru că a propus adoptarea de către Parlament a unei declarații „privind consolidarea egalităţii de gen în România”.
Deși în declarația respectivă se precizează că scopul acesteia este „încurajarea participării depline şi egale a femeilor la activităţile politice, economice şi sociale”, Ben Oni Ardelean spune, într-un mesaj intern consultat de Digi24.ro, că este o declarație care afectează „binaritatea umană milenară”.
„Poate genera ulterior la nivel normativ haos la nivel social, instituțional, administrativ și juridic, datorită faptului că binaritatea umană milenară este atacată, creându-se în mod artificial (la nivel de reglementare) o serie de multe alte „genuri” (pe lângă cel de bărbat și femeie) sub formă de construct social (conceptualizare pur ideologizată!), cu drepturile aferente și obligațiile corelative ale societății, ajungându-se astfel la situații hilare și tragice, în care, de exemplu, cuvântul „mamă” poate fi discriminatoriu (motiv pentru care se recomandă scoaterea lui din limbajul oficial!) sau acest cuvânt poate fi atribuit unui bărbat sau unei persoane care nu se consideră nici bărbat, nici femeie”, se arată în mesajul transmis de deputatul PNL colegilor din partid.
„Întradevar (sic) este doar o declarație, dar care are efecte, dacă nu morale, cel puțin electorale, așadar cred că trebuiesc clarificate aceste concepte înainte de a le operaționaliza normativ”, le-a mai scris acesta.
Ulterior, după presiunile făcute în partid de grupul ultraconservator, declarația a fost modificată și înlocuită sintagma „egalitate de gen” cu „egalitate de șanse”. Din declarație a fost eliminată și sintagma „nerespectarea drepturilor reproductive”, la presiunea acelorași lideri PNL. Declarația a fost ulterior adoptată de Parlament.
S-au înregistrat 235 de voturi pentru, 24 - împotrivă şi 5 abţineri; 3 parlamentari nu au votat.
În textul declaraţiei se precizează necesitatea aplicării unui cadru legislativ care să promoveze accesul egal la mandatele de reprezentare politică sau la responsabilităţile profesionale şi poziţiile de conducere şi sprijinirea eliminării tuturor formelor de inegalitate de gen, precum violenţa împotriva femeilor şi fetelor, căsătoria timpurie şi forţată, lipsa de echitate la angajare şi diferenţa salarială între femei şi bărbaţi sau participarea inegală la luarea deciziilor private şi publice.
Totodată, sunt îndemnaţi toţi actorii politici şi instituţionali să contribuie la participarea semnificativă a femeilor în toate domeniile de activitate şi la toate nivelurile de decizie.
Editor : Robert Kiss