Cum a descoperit şeful Comisiei de Apărare din Camera Deputaţilor o structură NATO inaugurată acum 7 ani

Laurențiu Mihu Data actualizării: Data publicării:
23275524_2036092833288833_7997974704606782398_o
Foto: Facebook - Dorel Căprar

Deputatul PSD Dorel Căprar a explicat în faţa unui grup de ofiţeri de rang înalt, între care şi foşti şefi de Stat Major General, că nu a ştiut că la Oradea funcţionează Centrul de Excelenţă HUMINT NATO. A aflat întâmplător, zilele trecute, în timpul unei vizite de lucru la faţa locului. Inaugurată încă din 2010, această structură a făcut, în tot acest interval, obiectul mai multor relatări de presă, comunicate şi discursuri oficiale. 

23275524_2036092833288833_7997974704606782398_o
Foto: Facebook - Dorel Căprar

Noiembrie 2010. MAE de la Bucureşti informează opinia publică asupra faptului că „România participă la campania de diplomaţie publică iniţiată de Alianţa Nord Atlantică - «Ce înseamnă NATO pentru noi» - cu un videoclip care prezintă Centrul de Excelenţă HUMINT de la Oradea şi care reflectă una dintre contribuţiile importante pe care România le aduce Alianţei”. Acelaşi comunicat mai aminteşte, în context, că „Centrul de Excelenţă HUMINT a fost inaugurat în luna martie 2010”, informaţie de altfel disponibilă şi pe o pagină oficială de Facebook a Alianţei. Detalii AICI şi AICI.  

Pe parcursul următorilor ani, ştiri referitoare la obiectivul NATO de la Oradea continuă să apară în presă cu o oarecare frecvenţă. În iulie 2015, de exemplu, aflăm că în primii cinci ani aici fuseseră pregătiţi circa 600 de specialişti. Dar şi că devenise „principalul furnizor de expertiză HUMINT în cadrul intelligence-ului militar din NATO”, după cum arăta, la acea dată, directorul instituţiei, Eduard Simion. Detalii AICI.  

Noiembrie 2017. La Bucureşti are loc o conferinţă pe tema relaţiilor României cu NATO şi UE, în actualul context de securitate. La eveniment participă generali în rezervă cu o activitate strâns legată de aderarea şi integrarea armatei noastre în structurile euro-atlantice, inclusiv patru foşti şefi ai Statului Major General.

Din partea Parlamentului participă la dezbateri şi preşedintele Comisiei de apărare, ordine publică şi siguranţă naţională din Camera Deputaţilor, social-democratul Dorel Căprar. Detalii AICI

În intervenţia sa, axată pe prezentarea activităţilor desfăşurate de comisia pe care o conduce, deputatul Căprar asigură asistenţa că, printre altele, este preocupat de acoperirea temelor specifice actuale, dialogul inter-instituţional, diplomaţia parlamentară şi strângerea contactelor cu omologii din alte ţări.

Însă, cu aceeaşi ocazie, preşedintele Comisiei de apărare, ordine publică şi siguranţă naţională face şi o mărturisire surprinzătoare: până zilele trecute, spune dumnealui, nu fusese absolut deloc la curent cu existenţa, pe teritoriul României, a unei instituţii extrem de importante în angrenajul NATO. E vorba de centrul HUMINT de la Oradea.

Abrevierea HUMINT vine de la "human intelligence" şi, după cum o sugerează chiar denumirea, Centrul de la Oradea acţionează într-o discreţie maximă, dar asta nu înseamnă că existenţa sa a fost ferită de ochiul publicului. Nu în ultimul rând, la baza deciziei aliaţilor de a înfiinţa acest Centru de Excelenţă a stat inclusiv experienţa soldaţilor români în teatrele de operaţiuni.

Necunoscut, dar apreciat de armate „pe toată planeta”

Iată, aşadar, declaraţia deputatului Dorel Căprar: „Noi ne-am propus un dialog permanent executiv, legislativ pentru cunoaşterea îndeaproape a problemelor curente, dar şi iniţierea unui dialog extins cu structuri parlamentare omologe (sic!) din NATO şi Uniunea Europeană pentru a ne consulta pe teme actuale. Pentru acest lucru noi am realizat câteva, din această perspectivă. Am avut multe runde de discuţii cu reprezentanţii Ministerului Apărării Naţionale, am vizitat HUMINT NATO de la Oradea... personal nu am ştiut de acest HUMINT înainte de a ajunge acolo şi aici vreau să felicit pe toţi cei care s-au implicat, şi sunt două persoane de faţă, domnul gen. Medar, domnul gen. Foca, care ştiu că au participat, şi domnul gen. Simion, şi probabil mai sunt şi mulţi alţii în sală şi îmi cer scuze dacă nu ştiu să-i enumăr. Dar ştiu că calitatea a ceea ce se întâmplă la HUMINT este foarte apreciată la nivel NATO şi la nivel de armate din toată... de pe toată planeta. Am avut întâlniri cu diverşi şefi de structuri militare centrale şi zonale şi-o să mai facem”.

Potrivit CV-ului său de la Camera Deputaţilor, în noiembrie 2010, adică la momentul deschiderii Centrului de Excelenţă HUMINT de la Oradea, Dorel Căprar era „consultant juridic la S.C. WEST CARGO S.R.L”. După ce a devenit deputat, în 2012, social-democratul a făcut câteva cursuri-fulger în domeniu. În 2017 a obţinut un „certificat de participare la cursul intensiv Awarness in contraspionaj”, iar din 2013 are un „certificat de atestare a competențelor in domeniul Științe militare, informații și ordine publică”. Detalii AICI

Pe larg, ce este HUMINT Oradea?

Pentru acurateţe, vom prelua prezentarea oficială a instituţiei, disponnibilă pe site-ul Ministerului Afacerilor Externe de la Bucureşti:

„Centrul de Excelenţă HUMINT a fost inaugurat în luna martie 2010. Misiunea NATO HUMINT este de a furniza un punct unic de referinţă în domeniul creşterii capacităţii de intervenţie în teren a specialiştilor NATO în domeniul informaţiilor, atât prin instruire, cât şi prin dezvoltarea de politici şi proceduri standardizate pentru sprijinirea Alianţei şi prefigurarea evoluţiei capabilităţilor HUMINT. Prin programul său de lucru şi activităţile derulate, centrul urmăreşte să devină principalul agent de transformare a Alianţei în domeniul de expertiză specific prin dezvoltarea, promovarea şi implementarea de politici, concepte şi strategii noi, în scopul îmbunătăţirii capabilităţilor operaţionale. Înfiinţarea Centrului de Excelenţă NATO HUMINT în România constituie o nouă oportunitate pentru creşterea vizibilităţii şi pentru afirmarea ţării noastre în cadrul Alianţei Nord-Atlantice”. Detalii AICI

În altă ordine de idei, redăm mai jos şi alte fragmente din cuvântarea pe care deputatul PSD a ţinut-o în faţa generalilor români, cu aceeaşi ocazie. 

Ne-a înzestrat Dumnezeu cu foarte multă minte”

*Am participat săptămâna trecută împreună cu parte din colegii mei din Comisia de apărare la cursurile George Marshall de la Garmisch, acolo unde un profesor canadian ne explica cum se face bugetul pentru înzestrarea armatei, ce trebuie făcut... foarte tehnic, foarte bun. Dar la final, personal pe mine, ca cetăţean român, m-a deranjat o întrebare. Şi întrebarea era următoarea: Voi aveţi oameni şi sunteţi în stare să realizaţi un proiect, să-l duceţi managerial, un proiect de înzestrare, un proiect pe o anumită componentă militară, în România? Şi i-am spus: Da! Aşa cum avem oameni pregătiţi care conduc IBM, care conduc Microsoft, chiar la Air Canada CEO-ul de acolo este român, cred că şi în România avem oameni care şi sunt convins că avem oameni care pot duce la bun sfârşit orice proiect major, pentru că ne-a înzestrat Dumnezeu cu foarte multă minte şi, sper, cu foarte multă dragoste de ţară.

O fi mult, o fi puţin? Nu-mi dau seama la această oră. Cu siguranţă este puţin”

*„În plan extern am intensificat - la un nivel eu zică că nemaiîntâlnit până la această oră, fără lipsă de modestie – dialogul inter-parlamentar. Am expediat peste 40 de scrisori parlamentare statelor euro-atlantice şi nu numai, în care ne-am manifestat disponibilitatea spre cooperare. Cooperare inter-parlamentară, bineînţeles. La acest moment, am avu t întâlniri cu omologii noştri, comisiile de apărare, din Slovacia, Polonia, Olanda, Estonia, Israel, Moldova, Bulgaria şi Georgia. O fi mult, o fi puţin? Nu-mi dau seama la această oră. Cu siguranţă este puţin şi cu siguranţă putem face mult mai mult”.

Poate n-o să mai avem timp să ne ocupăm de România”

*„Vrem să iniţiem un dialog cu cele două ministere – Ministerul Apărării Naţionale şi Ministerul Afacerilor Externe – pentru pregătirea priorităţilor preşedinţiei României din 2019 (a Consiliului UE – n.r.). Este foarte importantă această preşedinţie, pentru România. Este de scurtă durată, de şase luni de zile, şi ar trebui să o eficientizăm cât mai mult, iar obiectivele care (sic!) le avem să ni le realizăm în cea mai mare măsură când vom avea preşedinţia. Pentru că cu siguranţă vor veni şi alţi parteneri din Uniunea Europeană care ne-au ajutat la un moment dat şi vor cere sprijin şi poate n-o să mai avem timp să ne ocupăm de România în momentul respectiv”.

Probleme şi la Senat

Cealaltă Comisie de apărare din Parlament, cea a Senatului, în care este membru şi influentul coleg de partid al deputatului Dorel Căprar, senatorul Niculae Bădălău.

Recent, aceasta din urmă a fost protagonista unui scandal cu ecouri pe plan inernaţional.

Scandal – pentru că membrii PSD şi ALDE din comisie au absentat în bloc, lăsând proiectul de lege privind achiziţia sitemului Patriot fără avizul obligatoriu pentru a-şi urma cursul în Parlament.

Internaţional – pentru că, aşa cum a recunoscut în cele din urmă chiar ministrul de Externe, Teodor Meleşcanu, vizita intempestivă la Bucureşti a Secretarului american de stat, Rex Tillerson, a fost legată de acest subiect. Detalii AICI

Nu în ultimă instanţă, legat de relaţia cu SUA şi având în vedere evenimentele din ultimele zile, merită menţionat faptul că deputatul Dorel Căprar a distribuit pe contul său de Facebook comunicatul de presă în care preşedinţii celor două camere ale Parlamentului critică Departamentul de stat al SUA

Citește și ”Ce se ascunde în spatele mesajului SUA. Tillerson a aflat informații despre Dragnea chiar de la vârful PSD”

 

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
Zodiile care vor avea trei ani plini de noroc începând cu 2025. Trăiesc cea mai bună perioadă
Digi FM
Kevin Costner, vacanță în Aspen alături de fiica sa adolescentă. Actorul este tatăl a șapte copii
Pro FM
Soția lui Kanye West, într-o pelerină transparentă de ploaie, cu nimic pe dedesubt. El, cu mască pe față...
Film Now
I-a arătat imagini nud și i-a vorbit despre dependența lui de pornografie. Blake Lively l-a dat în judecată...
Adevarul
De când va fi fabricată Dacia Spring în Europa: va duce la o scădere masivă a costurilor
Newsweek
Ultimele vești de la Casa de Pensii despre indexarea pensiilor în ianuarie: Va veni direct majorată
Digi FM
Controversă după momentul Aurei Șova cu Marius Manole, din finala Vocea României 2024: "Respectul faţă de...
Digi World
O vedetă TikTok a murit la doar 19 ani din cauza unei boli foarte rare care afectează doar câteva sute de...
Digi Animal World
Cum arată câinele care valorează un milion de euro. A fost conceput și născut în România: „A câștigat toate...
Film Now
O dragoste ca a lor e rară. Julia Roberts, fotografie plină de tandrețe alături de soțul ei și declarație...
UTV
Andreea Balan si George Burcea, impreuna la serbarea fiicei lor, Ella. Au lasat in urma certurile pentru...