De la gura minei vicepreşedintele PSD, Valeriu Zgonea, a avut grijă să îi atragă atenţia liderului PNL Crin Antonescu asupra faptului că Roşia Montană are şi o miză electorală.
„E important pentru domnia sa să asculte vocea tuturor, azi să vină în zona asta, mâine să meargă în altă zonă în care există o altă activitate care a fost închisă şi căreia trebuie să îi găsim o soluţie. Toţi aceşti oameni trebuie să vadă în Crin Antonescu un preşedinte al românilor”, a declarat Valeriu Zgonea, președintele Camerei Deputaților.
Şi spectacolul politic pentru imagine, avându-l pe Valeriu Zgonea în rolul principal, a continuat cu vizite la domiciliul minerilor şi discuţii cu localnicii.
Crin Antonescu a criticat decizia omologului său de la Camera Deputaţilor de a merge la Roşia Montană şi a pledat pentru dezbateri, nu turnee în mină.
„A face un fel de ritual din a ne duce şi intra într-o galerie fără ca nimeni să fie acolo să o vizităm şi să declarăm îmi pare uşor superficial şi chiar infantil, ceea ce este important nu este să facem noi turnee, să intrăm în mină şi să ne pozăm cu căşti pe cap”, și-a exprimat părerea președintele PNL Crin Antonescu.
Tonul vizitelor la Roşia Montană a fost dat de premierul Victor Ponta în urmă cu o săptămână.
Misiunea salvatoare a premierului a fost ironizată atât de colegul său de Coaliţie, cât şi de preşedintele Traian Băsescu.
Dacă Victor Ponta i-a ales pe minerii de la Roşia Montană pentru a câştiga capital de imagine, Crin Antonescu i-a preferat pe protestatari.
„Sunt manifestații și manifestații. Sunt semnale publice care au o greutate ce nu poate fi ignorată. Nu se poate guverna de pe stradă, dar nici ignorând strada”, a afirmat Antonescu.
În cele trei săptămâni de când zeci de mii de oameni ies zilnic pe străzile din Bucureşti şi din marile oraşe ale ţării pentru a-şi exprima nemulţumirea faţă De proiectul Roşia Montană, un singur politician a îndrăznit să se apropie de protestatari, Mihail Neamţu, liderul partidului Noua Republică. El a fost primit însă cu huiduieli.
„Această companie a avut întotdeauna acces la servicii pe partea de PR și publicitate. Campania lui Traian Băsescu, când a făcut reintrarea în scena politică, a fost organizată de o companie care înainte consilia Roșia Gold Corporation. Sunt niște scenarii fenomenale, cu multe camere și cu multe discursuri scurte. Mă duc la Roșia Montană ca gest făcut a luării în serios a activității Comisiei, însă sper ca mâine să nu fim introduși prin aceeași metodă foarte bine cunoscută de salvator într-o campanie de imagine, pentru că nu voi face parte din ea”, a declarat Atilla Korodi în emisiunea „Cultura Politică”, de la Digi24.
„Mi se pare deplorabil întregul comportament al liderilor USL, și al lui Victor Ponta, și al lui Crin Antonescu. Dacă citim programul USL, pe el figura stoparea proiectului Roșia Montană. Dovedesc că au mințit și unii, și alții”, a completat Adrian Papahagi în aceeași emisiune.