CTP: E nevoie de zăhărelul referendumului ca să ne aducă la vot?
Data publicării:
Referendumul convocat odată cu alegerile europarlamentare din 26 mai este făcut de președintele Klaus Iohannis pentru sine, pentru a-l ajuta să obțină un al doilea mandat, pe când votul la alegerile europarlamentare poate fi mult mai important pentru România: ar putea schimba echilibrul politic chiar de anul acesta, pentru că înfrângerile, la PSD, sunt urmate întotdeauna de decapitări, a comentat la Digi24 gazetarul și scriitorul Cristian Tudor Popescu.
„Președintele poate să fie ales (pentru al doilea mandat), dar asta nu rezolvă problema controlului asupra Guvernului, problema majorității parlamentare și, după cum ați văzut, preşedintele poate să facă din ce în ce mai puține lucruri pentru a se opune acestei majorități și acestui guvern. Deci este mai importantă în acest moment schimbarea echilibrului politic decât ajungerea lui Iohannis la Cotroceni”, spune Cristian Tudor Popescu. Iar dacă PSD ia un scor mic la aceste alegeri europarlamentare, este foarte posibil ca liderii locali să-l dea jos pe Dragnea până la toamnă. Este un vot cu efect asupra a ceea ce se va întâmpla cu România în acest an și în anul următor, a arătat gazetarul.
Ideea de a asocia referendumul unor alegeri i-a adus aminte lui CTP de obiceiul vândutului cărților „la pachet” în librării, pe vremea lui Ceaușescu.
Înainte de 1989, cărțile se vindeau „la pachet”. Ca să se vândă cărțile nevandabile din stocul librăriilor, pachetul era așa: Cel mai iubit dintre pământeni, de pildă, al lui Marin Preda, care se vindea pe sub masă la un moment dat, și Istoria presei comuniste din județul Prahova. Trebuia să le cumperi pe amândouă, nu aveai ce să faci, dădeai banul și scăpau și ei în felul acesta de stoc, a explicat Cristian Tudor Popescu la Digi24. „Întrebarea mea este: care e Marin Preda, pe 26 mai, și care e Istoria presei comuniste din Prahova? Deci, care dintre cele două (alegerile europarlamentare și referendumul președintelui - n.r.) va fi tractorul?”, se întreabă gazetarul, care a explicat apoi de ce nu e așa sigur că răspunsul ar fi „referendumul”.
„Referendumul acesta nu va fi pe persoană fizică. Nu figurează Iohannis în întrebare. Iohannis poate să facă multă agitație. Cum și face: toată această punere în scenă cu „aproape hotărât”, acum ne spune „da, pe 26 mai”. Dar nu spune întrebarea. Filează cărțile acum, legumește informația, care face parte dintr-un show. Consultările și ele sunt parte din show (...) Totul este o mimare a meditației, a gândirii și consultării. Știa foarte bine că o să-l facă, l-a pus în scenă așa... Nu ne-a spus întrebarea nici acum, asta e pentru etapa următoare”, arată CTP.
Cum poate contracra PSD referendumul președintelui
CTP spune că pe preşedinte nu-l interesează atât de mult aceste alegeri europarlamentare, ci referendumul, pentru că acest referendum poate să reprezinte pentru el niște alegeri prezidențiale preliminare. E de văzut dacă referendumul întrunește cvorumul. Dacă vin 30% dintre alegători și cu cei 25% care să voteze valabil, preşedintele practic își asigură tichetul pentru al doilea mandat. Asta este socoteala domnului Iohannis. „Însă PSD poate să-l contracareze, așa cum Traian Băsescu a contracarat acţiunea PSD-PNL din 2012, când, dacă stăteai pe terasă și beai o bere, salvai România. Nu veneai la referendum, salvezi țara. Atunci a fost un moment în care se salva țara stând. Același lucru poate face PSD și acum. Pentru că la alegerile europarlamentare trebuie să votezi dintre mai multe partide. La referendum e foarte simplu: votezi PSD și nu votezi nici DA, nici NU, anulezi votul la referendum, pentru că ținta e cvorumul. Evident că cei care se vor duce vor vota majoritar DA. Dar nu asta contează. Miza, la toate referendumurile, cu excepția celui cu 300 de parlamentari, a fost cvorumul. PSD poate să folosească aceeași metodă, foarte eficientă, a non-votului și nu se face cvorumul”, a explicat Cristian Tudor Popescu.
„Să știți că pentru mine este un semn acum rău ceea ce m-a bucurat în luna octombrie, anul trecut (la referendumul pentru familia tradițională, unde oamenii n-au venit - n.r.). Nu au venit la o temă cu suficientă sugestivitate, suficientă imagine. Era vorba de homosexuali, de pieirea nației, nu se mai nasc copii, îi pervertesc homosexualii. Aceste lucruri se văd. O chestiune populară și accesibilă și totuși, nu au venit suficienți. Am crezut că va trece. N-au venit, ceea ce, evident, atunci m-a bucurat. Vă spuneam: extraordinar gestul românilor de a respinge toată acea mizanscenă făcută de Dragnea pentru el! Acela era un referendum pentru Dragnea, așa cum acesta este un referendum pentru Iohannis. Deci, faptul că atunci nu au venit suficienți mă face să cred că sunt șanse mici să vină acum, când întrebarea va fi mult mai uscată.
Care poate fi, de fapt, singura întrebare? Cu corupții. Nu poți să-i numești corupți, pentru că "corupt" nu are acoperire juridică. Condamnați. Să nu mai avem condamnați definitiv în funcții publice! Asta e mai slabă decât aia cu homosexualii. Nu cred că are suficient potențial. E la limită”, arată Cristian Tudor Popescu.
Pe de altă parte, PSD mai poată să facă ceva, spune gazetarul. „Poate să vorbească, așa cum a prefigurat dl. Dragnea, de cele 40 de dosare ale lui Iohannis, nu știu câte case pe care le-a furat și să repete cu obstinaţie chestia asta. Pot să folosească chiar "penali" acum și să spună: da, domnule, penali în funcții publice? Păi Iohannis e primul care trebuie să plece de acolo! Cu toate că nu e condamnat definitiv. Dar asta, la propagandă, se acoperă din vorbe. Pot să contracareze asta și prin genul acesta de contrapropagandă și mai simplu, și mai eficient: Nu votați la referendum, veniți la alegeri și nu votați la referendum!” - a comentat CTP.
De ce e important să mergem la vot la europarlamentare? Dragnea ar putea cădea până la toamnă
CTP: De fapt, de ce face dl. Iohannis referendumul acesta? Vă întrebam care e tractorul în povestea asta. Păi, mai trebuie să facem un referendum în care să întrebăm ceva în legătură cu justiția, după ce toți oamenii din țara asta au văzut ce au văzut vreme de 2 ani și jumătate? Mai avem nevoie de un referendum care să ne aducă la vot, la alegeri, acolo unde se votează politic, pe partide? După tot ce-am văzut în acești ultimi doi ani e nevoie de zăhărelul referendumului ca să ne aducă la vot? Noi nu putem să ne ducem, nu avem o opinie, nu avem o poziție? Nu încercăm să fim activi după tot ce am văzut în acești doi ani și să ne ducem să votăm partidele, pentru că acel vot ARE EFECT. Votul la referendum nu are alt efect decât a-l ajuta sau nu pe preşedintele Iohannis în campania prezidențială. Votul la alegerile europarlamentare poate să schimbe echilibrul politic în momentul de față.
Președintele poate să fie ales (pentru al doilea mandat), dar asta nu rezolvă problema controlului asupra Guvernului, problema majorității parlamentare și, după cum ați văzut, preşedintele poate să facă din ce în ce mai puține lucruri pentru a se opune acestei majorități și acestui guvern. Deci, este mai importantă în acest moment schimbarea echilibrului politic decât ajungerea lui Iohannis la Cotroceni. Aceste europarlamentare pot aduce un mesaj esențial. Se pot produce schimbări în partidele respective în cazul unei înfrângeri majore în aceste alegeri.
Dacă PSD ia un scor mic, este foarte posibil ca liderii locali să-l dea jos pe Dragnea până la toamnă. Înfrângerile la PSD sunt urmate întotdeauna de decapitări. Și în alte partide, dar acum celelalte sunt în opoziție. Ele pleacă cu șansa a doua. Dar când ești la putere, asta poate categoric să schimbe multe în echilibrele politice.
Eu sper ca oamenii să înțeleagă asta. Nu e nevoie de referendum pentru asta. Era suficient și este suficient să mergem la alegeri și să votăm partidele. Politic. Acesta este un vot cu efect în ce se va întâmpla cu România în acest an și în anul următor. Referendumul nu are alt efect decât cel legat de președintele Iohannis”, a punctat Cristian Tudor Popescu.
Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News
Top Citite
Recomandările redacţiei
Ultimele știri
Citește mai multe Te-ar putea interesa și:
Partenerii noștri