Jurnalistul Cristian Tudor Popescu a comentat la Digi24 problema multelor greşeli gramaticale pe care le fac politicienii români. Printre aceştia se numără chiar ministrul educaţiei, Liviu Pop, care a scris la un moment dat pe Facebook „genunche” în loc de „genunchi”, iar în discursul transmis la începerea anului școlar cuvântul „copiii” era scris cu doi „i”, greșeală pe care și-a asumat-o.
Liviu Pop a devenit subiect de ştire luna trecută, când, într-o şedinţă de guvern, a făcut trei greşeli gramaticale grave, în doar câteva minute. Iar luni, la începerea anului şcolar, a atras atenţia discursul ministrului - pe o foaie citită de Liviu Pop, cuvântul „copiii”, era scris cu doi „i”, nu cu trei, cum era corect în contextul respectiv. Eroare pentru care a dat vina pe un funcţionar din minister, dar pe care a spus că şi-o asumă. (Detalii, aici).
Ministrul Pop se lovește de i-uri, spune Cristian Tudor Popescu. „Și-a scos un i din genunchi și a rămas cu genunche și pe urmă a dat peste alt i. Și interesant e cum a răspuns când a fost întrebat ce-i cu i-ul ăla, al treilea. Și omul a răspuns hotărât: Alo?! Exact ca Ceaușescu, care cerea mulțimii să se potolească (...) Acest om este ministrul educației. Și atunci se pune întrebarea: Ce e cu această batjocură la adresa limbii române, pe care o practică în masă politicienii români? (...) E un fenomen general”, a spus Cristian Tudor Popescu la Digi24.
De asemenea, el a evidențiat și greșelile ministrului justiției, Tudorel Toader, care a spus „englejii”.
„Justiție și matematică. Hai să ne gândim puțin. Acest Pop este, declară el, profesor de matematică, este absolvent de Matematică la Universitatea Babes-Bolyai. Și atunci mă întreb cum e posibil să acceptăm această justificare - a pronunțat-o și dna Andronescu într-o primă fază: întrebată ce părere are de modul în care vorbește ministrul educației, spune: e profesor de matematică! Va să zică, dacă ești profesor de matematică, vorbești în halul ăsta limba română. Păi, ce este gramatica? Gramatica este o structură matematică a limbii. Deci, am încercat să-mi imaginez cum ar arăta teorema lui Pitagora enunțată de dom' profesor Pop: Suma pătraţilor catenelor este egală cu ipoteza la pătrat. Deci e profesor de matematică acest domn cum sunt eu mitropolit, din moment ce vorbește așa limba română”, a punctat CTP.
„Mai avem o matematică: justiția. Justiția nu e și ea o structură matematică? Avem acolo niște propoziții, niște axiome. Justiția e un sistem de axiome, din care, prjn combinare, se extrag sentințe. E o operațiune specifică matematicii”, a continuat jurnalistul. „Ei bine, ministrul justiției vorbește despre englejii, englejii care au luat numai jumătate, nu ca francejii...Așa vorbește ministrul justiției din România? Un domeniu unde fiecare cuvânt cântărește enorm, cât o bucată dintr-o stea neutronică. Depinde viața sau libertatea cuiva de el. Și omul ăsta...Nu e prima dată când vorbește în felul ăsta limba română”, spune CTP.
„Ce-i cu oamenii ăștia de vorbesc așa limba română? De ce nu le pasă? De ce sunt aroganți? Abolut aroganți! Ce, ați văzut la Pop ăsta vreun regret? Mda, nu prea am vorbele la mine, dar am faptele. Ia, ziceți-i ceva lui Menestrel Tudorel ăsta! Niciun fel de problemă, nu-l interesează când vorbește românește. Ăsta, Călin Matei, se amuză...Deci, ce în spate?” se întreabă Cristian Tudor Popescu. „Păi în spate e atitudinea reală față de cultură, față de limba română a politrucilor comuniști, a activiștilor comuniști”, explică jurnalistul.
Ce înseamnă să fii bun român?
„Păi de așteptat e ca regulile limbii române să fie în primul rând respectate, de cine, domnule? Nu neapărat de utilizatorii ei, ci de ăștia care sunt mândri că sunt români și care se luptă din greu cu Soros, cu ungurii, ăștia care apără România de o jumătate de an, care se bat cu multinaționalele, care introduc taxă de solidaritate, impozit pe cifra de afaceri, care vin cu toate hârtiile astea de înălțat zmeul împotriva capitalismului, împotriva occidentalismului, toți ăștia se presupune că sunt niște buni români. Toți sunt, da? Dl. Dragnea, dl. Tăriceanu, dl. Ponta, dl. Băsescu. Toți, dar absolut toți sunt niște buni români. Eu n-am știut niciodată ce înseamnă un bun român. Știu ce e ăla un bun medic, un bun profesor, un bun inginer, un bun muncitor, un bun jurnalist. Eu nu știu ce e aia un bun român. Dar m-aș putea gândi la un criteriu: bun român înseamnă să scrii și să vorbești corect românește! Altfel nu ești român. Nici bun, nici rău. Dacă nu știi să vorbești și să scrii corect românește nu ești român. Dacă nu locuiești în limba română, nu locuiești nici în România!”, a conchis CTP.