„Din analiza minutei Comisiei nr. 1 - «Legislaţie şi cooperare interinstituţională» din data de 04.05.2018, 07.05.2018 şi 08.05.2018, publicată pe site-ul Consiliului Superior al Magistraturii la data de 10.05.2018, rezultă că proiectul înaintat Consiliului spre consultare nu cuprinde propunerile forului legislativ relativ la modificarea dispoziţiilor art. 297 din Codul penal.
Aşa cum se observă, propunerile de modificare au privit, în mod cronologic, dispoziţiile art. 269, art. 298, apoi a fost analizată, în continuare, propunerea de modificare a art. 309 şi următoarele din Codul penal, nefăcându-se şi o analiză a art. 297 din acelaşi cod, atâta timp cât Consiliul Superior al Magistraturii nu a fost învestit în ceea ce priveşte exprimarea unui punct de vedere asupra modificării în discuţie”, arată CSM, printr-un comunicat de presă.
Cu alte cuvinte, la momentul în care Parlamentul a solicitat CSM un punct de vedere, în proiectul trimis Consiliului nu erau prinse și propunerile de modificare a articolului din Codul penal referitor la abuzul în serviciu. De altfel, nici nu ar fi avut cum să fie, din moment ce Ministerul Justiției a trimis de abia luni la Parlament varianta cu pragul de 1.900 de lei, variantă preluată parțial de PSD și impusă, apoi, prin votul PSD-ALDE-minorități.
„S-a spus că nu există prag. Comisia de la Veneţia spune că trebuie un prag mare. Pragul introdus de comisie este de 1.900 de lei, salariul minim pe economie. Deci este o minciună crasă făcută de către un partid politic parlamentar. Abuzul în serviciu a fost clar preluat de la ceea ce ne-a propus Consiliul Superior al Magistraturii”, a declarat, miercuri, Liviu Pop, senator și fost ministru PSD al Educației.