Administraţia Prezidențială a convocat pentru marți, 31 ianuarie, o ședință a Consiliului Suprem de Apărare a Țării, la care vor fi avizate bugetele instituțiilor care țin de securitatea națională.
Avizul CSAT în cazul acestor instituții este obligatoriu.
Guvernul trebuia să aprobe, vineri, proiectul de buget pentru 2017 și să-l trimită în Parlament. Ședința guvernului a întârziat însă ore bune, în condițiile în care la proiectul de buget s-a lucrat până târziu în noapte.
Citiți și: Bugetul pe 2017, criticat de sindicaliști
Guvernul Grindeanu a trebuit să modifice proiectul inițial de buget, în urma nemulțumirii exprimate de liderul PSD, Liviu Dragnea, care a obiectat în legătură cu bugetele alocate Administrației Prezidențiale și SRI. Ca urmare, în noul proiect de buget, publicat pe site-ul Ministerului de Finanțe vineri după-amiază, bugetele celor două instituții au fost reduse.
Astfel, bugetul Administraţiei Prezidenţiale va fi de 41 de milioane de lei în 2017, cu 15% mai mic decât anul trecut. Este un buget de patru ori mai mic decât în proiectul de buget prezentat săptămâna trecută. Cele mai mari reduceri sunt la investiţii şi la cheltuielile cu bunuri şi servicii.
Citiți și: Buget 2017. Serviciile secrete, lăsate cu mai puțini bani
În schimb, Guvernul a majorat puternic, faţă de prima variantă, fondurile alocate Ministerului Apărării, de la 11 miliarde lei la 16,3 miliarde lei, echivalent cu 2% din produsul intern brut (PIB), dar a redus semnificativ fondurile alocate Serviciului Român de Informaţii, principalul serviciu de informaţii al României.
La serviciile speciale, singura instituţie cu bugetul menţinut era, în prima variantă de buget, Serviciul Român de Informaţii, care primea 1,9 miliarde lei în 2017, cu 0,9% mai mult faţă de 2016. În noua variantă, bugetul SRI scade la 1,7 miliarde lei, în scădere cu 9,4% faţă de nivelul din 2016.
Serviciul de Informaţii Externe are un buget de 247,06 milioane lei, la fel ca în prima variantă de buget, în scădere cu 10,6% față de anul precedent, pe fondul reducerii la jumătate a cheltuielilor de capital.
De asemenea, Serviciul de Protecţie şi Pază primeşte 156,5 milioane lei (-9,2%), iar Serviciul de Telecomunicaţii Speciale 270,1 milioane lei (-8,1%), niveluri identice cu cele din prima variantă a bugetului.
Citiți și: Iohannis pentru Grindeanu: „Nu ne putem juca niciodată cu siguranţa cetăţenilor, cu securitatea României”
Preşedintele Klaus Iohannis i-a transmis, joi, o scrisoare premierului Sorin Grindeanu în care acuză diminuarea bugetelor instituţiilor cu atribuţii pe siguranţă naţională, dar şi faptul că MApN, deşi primeşte bani suplimentari, nu are alocat un buget de 2% din PIB, aşa cum s-a angajat România, afirmând că intenţia de a reduce fondurile reprezintă un gest de „iresponsabil”.
(surse: Digi24, News.ro)