Cristian Preda, despre noul ministru al Educației: Va răspunde solicitării referitoare la retragerea diplomei de doctor a lui Victor Ponta?
Europarlamentarul Cristian Preda a postat pe pagina sa de Facebook un mesaj, după confirmarea Guvernului Ponta IV. Acesta se întreabă dacă noul ministru al Educației va răspunde solicitării Universității din București referitoare la plagiatul premierului Victor Ponta.
„Noul ministru al Educației ar trebui întrebat la audierile din Parlament dacă va răspunde solicitării Universității din București referitoare la retragerea diplomei de doctor a lui Victor Ponta”, a scris Cristian Preda pe pagina sa de Facebook.
Noul ministru al Educației, Sorin Cîmpeanu, este de altfel din 2012 și secretar General al Consiliului Național de Atestarea Titlurilor, Diplomelor și Certificatelor Universitare (CNATDCU) și președinte al Comisiei de Ingineria resurselor vegetale și animale, Consiliul Național de Atestare a Titlurilor, Diplomelor și Certificatelor Universitare (CNATDCU).
Reamintim că în 2012, Consiliul general CNATDCU a confirmat oficial verdictul pe care l-a dat este că Victor Ponta a plagiat. „Este plagiatul de tip copy-paste”, declara atunci preşedintele Consiliului CNATDCU, Marius Andruh, în cadrul unei conferinţe de presă susţinută lafinalul şedinţei CNATDCU.
PLAGIATUL PREMIERULUI VICTOR PONTA, ÎN REVISTA NATURE
Revista Nature publicase un articol în care Victor Ponta era acuzat că a copiat, fără să citeze sursele, 80 de pagini din lucrarea sa de doctorat. După apariţia materialului în revista ştiinţifică, premierul a declarat într-un interviu pentru El Pais că este dispus să demisioneze dacă se dovedeşte că acuzaţiile sunt adevărate.
Abonându-te la Newsletter primești sinteza celor mai bune informații, articole și interviuri exclusive publicate de digi24.ro
Lucrarea de doctorat a premierului Victor Ponta a fost analizată de trei comisii. Prima dintre ele, cea a Consiliului Naţional de Atestare a Titlurilor a analizat lucrarea, cu toate că ministrul Educaţiei de la acel moment, Liviu Pop, dizolvase Consiliul cu o zi înainte, pentru suspiciuni de partizanat politic împotriva premierului. O majoritate formată din 13 membri au ajuns la concluzia că este vorba despre un plagiat copy-paste. Singura propunere pe care însă comisia o putea face era să recomande retragerea titlului de doctor.
Verdictul nu a fost însă luat în seamă. O altă comisie din cadrul Universităţii Bucureşti, instituţia în care premierul şi-a susţinut lucrarea de doctorat în anul 2003, a verificat originalitatea lucrării. Si specialiştii de la Universitate au stabilit că premierul a plagiat.
Chiar dacă două comisii de specialitate au ajuns la concluzia că premierul a plagiat în lucrarea de doctorat, ministrul Educaţiei din acel moment, Ecaterina Andronescu, a susţinut, în repetate rânduri că singurul verdict de care va ţine seamă este cel al Consiliului Naţional de Etică, singurul care a spus că nu este vorba despre un plagiat.
Teoretic, premierul a rămas cu titlul de doctor, pentru că acuzaţia a fost respinsă de Consiliul naţional de etică din subordinea Ministerului Educaţiei. Scandalul nu a rămas fără urmări, pentru că Victor Ponta şi-a scos din CV-ul oficial titlul de doctor.
CINE ESTE NOUL MINISTRU AL EDUCAȚIEI?
La 14 decembrie 2014, premierul Victor Ponta l-a propus pe Sorin Cîmpeanu pentru ocuparea portofoliului de ministru al Educației și Cercetării.
Sorin Mihai Cîmpeanu s-a născut la 18 aprilie 1968. A absolvit Colegiul Național ''Sf. Sava'' din București, în 1986, apoi Facultatea de Îmbunătățiri Funciare și Ingineria Mediului din cadrul Universității de Științe Agronomice și Medicină Veterinară din București (USAMV) (1986-1991). În anul 2000 și-a susținut doctoratul în cadrul aceleiași facultăți.
A lucrat ca inginer proiectant la Institutul de Studii și Proiectări pentru Îmbunătățiri Funciare (ISPIF) (1991-1992); coordonator al Centrului Experimental Periș-Ilfov, din cadrul USAMV București (1992-1999); expert coordonator la Ministerul Educației și Cercetării — Centrul Național pentru Programul european Leonardo da Vinci (2000-2003); expert coordonator la Ministerul Educației și Cercetării — Agenția Națională pentru parteneriatul universităților cu mediul economico-social (APART) (2003-2004); director la Irrifrance Roumanie (2005-2008). Din 2003 este vicepreședinte al Centrului de Excelență în Cercetare BIOTEHNOL.
Și-a început cariera universitară în 1992, parcurgând toate treptele: preparator (1992-1995); asistent universitar (1995-1997); șef lucrări (1997-2001); conferențiar (2001-2006); profesor (din 2006). Este conducător de doctorat din 2006.
A fost prodecan al Facultății de Îmbunătățiri Funciare și Ingineria Mediului, USAMV (2004-2008); director al Departamentului FR din cadrul Facultății de Îmbunătățiri Funciare, USAMV (2008-2012) și decan al Facultății de Îmbunătățiri Funciare, USAMV (2008-2012). În prezent, este rector al Universității de Științe Agronomice și Medicină Veterinară din București (din martie 2012).
De asemenea, este vicepreședinte al Comitetului Național Român pentru Programul Hidrologic Internațional (CIHR) (din 2012); membru corespondent al Academiei de Științe Tehnice din România (din 2012); membru corespondent al Academiei de Științe Agricole și Silvice ''Gheorghe Ionescu Șișești'' (din 2012); Secretar General al Consiliului Național de Atestarea Titlurilor, Diplomelor și Certificatelor Universitare (CNATDCU) (din 2012); președinte al Consiliul Național al Rectorilor din România (din iulie 2013).
Este autorul a peste 80 de articole științifice și a peste 10 cărți de specialitate sau manuale universitare. A fost distins cu Premiul național ''In Hoc Signo Vinces'', acordat pentru întreaga activitate de cercetare, în anul 2002, de către Consiliul Național al Cercetării Științifice din Învățământul Superior și cu Medalia ''Meritul pentru Învățământ'', acordată în anul 2004, de către Președinția României.
- Etichete:
- plagiat ponta
- europarlamentar cristian ponta
- ponta plagiat
- plagiat ponta ministrul educației
Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News