Procesul intentat de Ponta pentru doctoratul retras, amânat
Data actualizării: Data publicării:
Curtea de Apel Bucureşti a amânat pentru 21 octombrie cererea lui Victor Ponta de suspendare a ordinului ministrului Educaţiei prin care i-a fost retras titlul de doctor. Avocaţii fostului premier au depus la instanţă un document în care este invocat un alt temei juridic pentru această solicitare, iar reprezentantul Ministerul Educaţiei a cerut un nou termen de judecată pentru a avea timp să studieze noile acte.
Fostul premier cere suspendarea ordinului dat de ministrul Educaţiei de retragere a titlului.
De rezultatul procesului este legată şi rămânerea fostului premier în Baroul Bucureşti, unde membrii forului de conducere au amânat o decizie în privința retragerii titlului de doctor după ce s-a constatat că Ponta a plagiat lucrarea în baza căreia a devenit avocat fără concurs.
Ponta a fost procuror după terminarea Facultății de Drept, în anii 90, și a devenit doctor în științe juridice când era șeful Corpului de control al premierului Adrian Năstase, precum și liderul tineretului PSD. Coordonatorul lucrării sale de doctorat a fost Adrian Năstase.
Titlul de doctor în științe juridice i-a folosit lui Ponta la intrarea în avocatură, întrucât la vremea respectivă, prima parte a anilor 2000, exista o prevedere de lege care permitea intrarea în breasla avocaților fără concurs dacă deții doctorat în științe juridice.
Retragerea titlului academic are ca repercusiuni, în acest caz, pierderea apartenenței la breasla avocaților, precum și returnarea banilor pe care Ponta i-a încasat pentru cursuri predate la Universitatea româno-americană, și spor de salariu.
Fostul premier Victor Ponta a formulat în august o plângere prealabilă pentru anularea ordinului dat de ministrul educaţiei la 1 august prin care i s-a retras titlul de doctor pe motiv că teza nu a respectat standardele de etică a cercetării ştiinţifice şi este copiată din alte lucrări.