„Problema reală este legată de referendumul pe care Traian Băsescu îl va organiza cu aceleași întrebări ca în 2009. Este oportun să existe un proiect de revizuire a Constituției înaintea acestui referendum câtă vreme rezultatul său este încă necunoscut? Eu cred că acesta este motivul pentru care se amână.
Excepție făcând domnul Zgonea, PSD și-a asumat acest lucru, PSD a insistat pentru o grabă atât de mare pentru că interesul guvernului, al domnului Ponta este ca regionalizarea să se facă până la sfârșitul anului. Ori, ca să ai regionalizare ai nevoie de regiuni trecute în Constituție, nu sunt în momentul de față și atunci referendumul din octombrie ar fi permis ca în luna noiembrie o procedură parlamentară privind regionalizarea să fie avută în vedere, sigur rapidă, și la sfârșitul anului regionalizarea să fie încheiată. Este o promisiune care a fost făcută pornind de la premisa că există o majoritate politică capabilă să-și ducă promisiunile până la capăt.
A apărut referendumul, nimeni nu-l împiedică și va putea fi organizat, înțeleg că Traian Băsescu mai așteaptă dat de 26 iunie, când Curtea Constituțională va examina legea privind referendumul”, a spus Cristian Pârvulescu, președintele Forumului Constituțional
„Problema se rezolvă simplu: USL să țină seama de rezultatul referendumului din 2009, să avem o singură cameră, că așa a spus majoritatea populației, să avem 300 de parlamentari, nu se mai organizează referendumul că nu mai are rost și atunci putem intra în linie dreaptă privind dezbaterile pe Constituție”, a susținut Gheorghe Ialomițianu, deputat PDL și fost ministru de Finanțe.
Astăzi, liderii USL au convenit să amâne votul din plenul Senatului asupra proiectului de revizuire a Constituţiei pentru începutul lunii septembrie, deoarece avizul Curţii Constituţionale ar putea veni după încheierea actualei sesiuni parlamentare. Tot astăzi Comisiile Juridice ale celor două camere ale Parlamentului au decis să dea aviz pozitiv solicitării președintelui Traian Băsescu pentru organizarea referendumului privind unicameralul cu 300 de membri.
Președintele Traian Băsescu a declarat astăzi că nu ia în calcul un „referendum doi în unu” și că cel pe care îl propune el românilor, legat de pragul de prezență la referendum și de noua Constituție în ceea ce privește Parlamentul unicameral cu 300 de aleși, va fi cu cel puțin o săptămână înaintea celui pentru Constituție.