Adesea oficialii români care participă la evenimente care presupun deplasarea într-o altă ţară solicită MAE de la Bucureşti informaţii privind stadiul relaţiilor, iar MAE pune la dispoziţie acest tip de analize şi informaţii. Ministerul de Externe face însă acest lucru şi din oficiu, a explicat, pentru Digi24.ro, Cristian Diaconescu, în contextul participării preşedintelui Curţii Constituţionale, Valer Dorneanu, la Forumul Juridic Internaţional de la Sankt Petersburg. Şi, adaugă Diaconescu, nu se obişnuieşte ca recomandările MAE să fie ignorate.
Fost ministru de Externe şi consilier prezidenţial, Cristian Diaconescu admite că oficialii nu sunt obligaţi să ceară asemenea dosare de vizită şi nici să ţină cont de recomandările MAE, însă, precizează sursa citată, a le respecta este o chestiune de principiu atunci când reprezinţi statul român. "Nu îmi amintesc să fi existat situaţii în care beneficiarul acestui tip de recomandări să le fi ignorat, în afara unora care au vizat zone care puneau probleme strict din raţiuni de securitate, precum zone din Orientul Mijlociu", explică Cristian Diaconescu.
De altfel, acesta subliniază că recomandările MAE de a evita deplasările vizează în general teritoriile care ridică probleme de securitate, Rusia fiind un caz particular, în care Ministerul de Externe de la Bucureşti recomandă anularea deplasării (pentru oficiali ai statului) din alte motive decât cele ce ţin de securitate.
MAE ştie foarte bine că din punct de vedere al regimului de sancţiuni internaţionale aplicate Rusiei există o decizie de a coborî nivelul de reprezentare şi pe cel al relaţiilor până la un anumit punct, mai spune Cristian Diaconescu.
Acesta adaugă faptul că, în cazul Dorneanu, care este un oficial de rang înalt, s-a consumat un episod de încălcare a regimului de sancţiuni împotriva Rusiei, asumat de România în relţia cu Bruxellesul şi Washingtonul. "Partenerii, împreună, au hotărât să reducă nivelul contactelor diplomatice cu Rusia, iar MAE şi-a făcut datoria recomandându-i domnului Dorneanu să nu facă deplasarea", punctează fostul ministru de Externe.
Mai mult, arată Cristian Diaconescu, pe lista participanţilor la forumul de la Sankt Petersburg apar şi reprezentanţi ai unor entităţi nerecunoscute, precum Osetia de Sud, adică ai unor zone care, pentru România şi partenerii săi, nu sunt state, ci zone de conflict îngheţat.
Cum a ajuns Dorneanu la Sankt Petersburg, deşi MAE i-a cerut să nu meargă
Preşedintele Curţii Constituţionale a României recunoaşte existenţa unui unei recomandări formulate de Ministerul Afacerilor Externe, în care i s-a transmis să nu se deplaseze în Rusia.
Şeful CCR susţine că poziţia MAE a venit după ce vizita fusese aranjată, iar biletele de avion cumpărate. Deplasarea lui Dorneanu la un eveniment organizat cu sprijinul Kremlinului are loc într-un moment delicat, deciziile CCR din perioada următoare fiind cruciale pentru stabilitatea politică şi a sistemului de justiţie. Detalii AICI.