„Vreau să fac ce a spus Băsescu că face și nu a făcut. Eu nu pot să mă pun la mintea politică a lui Ponta, că nu putem să transmitem aceleași mesaje ca Băsescu. Transmit aceleași mesaje ca și Ceaușescu dacă învie și spune că trebuie să mergem cu NATO. Nu mesajele sunt problema, ideile sunt problema. Traian Băsescu a vorbit despre foarte multe lucruri pe care, din diverse motive, nu a reușit sa le facă, nu neapărat fiindcă nu a vrut, pentru că e foarte greu. Noi nu am putut stăvili traseismul politic care a proliferat până la a deveni o cangrenă”, a spus Crin Antonescu la un post de televiziune.
Cu doar câteva ore înainte de a face această declaraţie, alta era poziţia liderului PNL. Convocaţi în forurile de conducere, liberalii au aplaudat vineri anunţul migrării la PNL a sute de conservatori. Crin Antonescu a ţinut să puncteze lovitura de imagine dată foştilor aliaţi.
„S-a alăturat PNL practic întreaga organizație a PC”, spunea președintele liberalilor.
„Consider că PNL este singurul partid care reprezintă dreapta și tandemul Antonescu - Klaus Iohannis este unul câștigător pentru România”, a spus Dan Marinescu, ex-primvicepreşedintele PC Sector 3.
Vizat în 2012 de tentativa liderilor USL de demitere din funcţie, Traian Băsescu rămâne rezervat faţă de liderul PNL.
„Aduceți-vă aminte și de drăguțul de Antonescu, care acum și-a schimbat discursul, rămâne de văzut dacă și-a schimbat doar blana și ce facem cu năravul”, a spus președintele.
Nu este prima dată când între faptele politicienilor şi declaraţiile publice se remarcă o ruptură. Iar Crin Antonescu nu face excepţie.
„Traseismul politic este în fond moartea democrației, cu alte cuvinte nu mai are importanță ce aleg oamenii, dacă eu a doua zi după ce am primit voturile pentru un partid, pentru un program, o anumită direcție și opțiune politică trec în partea cealaltă” - susţinea, în decembrie 2012, liderul PNL.
Patru luni mai târziu, anunţa adeziunea la partid a mai multor lideri cu greutate în PDL, printre care Mihai Stănişoară şi Sorin Frunzăverde.