Actualizare: Conflictul dintre fostul şi actualul preşedinte al liberalilor a fost subiect de discuţie astăzi in sedinta conducerii partidului. Călin Popescu Tăriceanu, care a participat la şedinţă, a încercat să-şi convingă colegii să accepte propunerea sa privind desemnarea candidatului la preşedinţie prin alegeri interne. Potrivit declaraţiilor oficiale, propunerea lui nu a găsit adepţi, aşa că tot Crin Antonescu are şanse să fie desemnat.
Actualizareora 15:08După şedinţă, Crin Antonescu a declarat că nu s-a pus nici problema demiterii ministrului de Interne, Radu Stroe, şi nici a excluderii din PNL a fostului premier Călin Popescu Tăriceanu: „Nu s-a pus problema în nici un fel pe marginea activităţii de ministru a lui Radu Stroe şi cu atât mai puţin a demiterii sale. Domnul preşedinte Marian Petrache a solicitat o discuţie pe care s-o avem în trei. Domnia sa, ca preşedinte al Consiliului Judeţean, domnul ministru de Interne, eu, ca preşedinte al partidului, şi vom avea această discuţie. Nu s-a discutat de asemenea nici despre demiterea sau demisia domnului Tăriceanu, despre excludere... V-am mai spus că nu s-a discutat.
S-a discutat despre situaţia în care declaraţiile domnului Tăriceanu şi, după aceea, toată discuţia din presă. Cunoaşteţi punctele de vedere care cred că sunt destul de clare şi mergem înainte.
În privinţa alegerilor interne pentru candidatul PNL la preşedinţie, Crin Antonescu a spus că Tăriceanu nu a formulat nici o propunere în acest sens. „Nu se poate vota, nu se poate decide asupra a ceva ce nu se propune. Nu. A existat o reacţie şi o serie de reacţii publice ale multor organizaţii din partid, a tuturor membrilor Biroului Politic, cu excepţia domnului Tăriceanu, a organizaţiei de tineret, a organizaţiilor judeţene.
Ei au încercat din nou să îi explice domnului Tăriceanu nişte lucruri simple care în mod normal ar trebui înţelese fără a fi explicate. Mă tem că n-au reuşit, dar discuţia a fost şi va rămâne perfect civilizată, perfect statutară.
Nu-i deloc convenabil pentru un partid să ia decizii pe care, de a doua zi, unul sau altul să le pună în discuţie. Asta induce neclaritate în opinia publică, asta afectează evident poziţia şi credibilitatea partidului respectiv. Asta a fost discuţia”, a conchis Antonescu.
Originea conflictului
Călin Popescu Tăriceanu vrea ca un candidat liberal la preşedinţie să nu mai fie ales de congres, ci de toţi membrii partidului. Crin Antonescu, desemnat deja de PNL şi USL drept candidat la preşedinţie, îl acuză pe fostul lider liberal de trădare.
Tensiunile au creat premisele unui război în interiorul Partidului Naţional Liberal. Fostul premier a declarat duminică seară pentru un post de televiziune că nu exclude o eventuală candidatură împotriva lui Crin Antonescu pentru poziţia de prezidenţiabil al grupării politice: „Multe lucruri pot să accept. Nici eu nu cred că am toate calităţile necesare, dar lecţii de antibăsism nu primesc (...) USL a câştigat, e foarte uşor să-i ţii faţă lui Băsescu, nu acelaşi lucru era atunci. Şi cu toate acestea, PNL a reuşit mergând singur la alegeri - atenţie, nu într-o alianţă - în anul 2008, să obţină un scor onorabil.”
Declaraţia sa vine după ce preşedintele PNL, Crin Antonescu, l-a acuzat pe predecesorul său că ar face jocurile lui Traian Băsescu. „Aceia dintre noi care sunt marionete ale propagandei lui Băsescu să decidă dacă mai doresc să continue să facă parte, să reprezinte şi să servească PNL.”
Conflictul dintre fostul şi actualul lider al liberalilor a izbucnit la sfârşitul săptămânii trecute, după ce Călin Popescu Tăriceanu a propus ca PNL să îşi desemneze candidatul la preşedinţie prin alegeri interne la care să participe toţi membrii. „În PNL desemnarea candidatului să se facă pe baza unui scrutin intern”, spunea Tăriceanu. „Nu întotdeauna persoana preşedinte de partid poate întruni calităţile de candidat la preşedinţie. Share of power înseamnă că nu doar o persoană împarte puterea. Eu nu vreau ca greşelile lui Băsescu să se repete în PNL.”
Ideea fostului premier este susţinută de primarul liberal al Sectorului 1, Andrei Chiliman, aflat şi el în conflict deschis cu liderul partidului: „Acest mod de alegeri este de fapt un lucru care atinge două lucruri importante. Una legată de componenta internă din partid şi a doua de a da posibilitatea tuturor membrilor PNL, nu numai şefilor, nu numai celor desemnaţi să decidă ce este mai bine pentru partid.”
Crin Antonescu consideră această propunere o încălcare a statutului, dar susţine că nu va cere excluderea lui Călin Popescu Tariceanu. „Nu am probleme să facem şi alegeri primare sau cum doreşte domnul Tăriceanu”, a spus el. „Dacă peste un an voi constata că nu sunt cel mai bun candidat al USL, mă retrag”, a întărit Antonescu. „Mi se pare însă cu totul întristător faptul că cineva care nu candidează la congres face declaraţii de natură să afecteze poziţia PNL.”
În schimb, vicepreşedintele PNL, Dan Radu Ruşanu, cere excluderea fostului lider din partid. Crin Antonescu a fost desemnat de USL drept candidat la preşedinţie, iar congresul extraordinar al PNL din februarie urmează să reconfirme acest lucru.