În discursul rostit după momentul solemn al depunerii jurământului, președintele s-a arătat dezamăgit de noua Constituție, care, a spus el, începe să nu mai semene cu Legea legilor, pentru că intră prea mult în detalii. În plus, o revizuire a Constituției ar fi fost justificată numai de o armonizare a ei cu rezultatele referendumului - valid - din 2009. Președintele a avertizat că există un risc de blocare a statului, pentru că ceea ce se face acum „complică lucrurile”.
„Privesc declarațiile președintelui ca fiind nepotrivite, nu că președintele nu ar avea drept la o poziție personală, ci pentru că, după convingerea mea, nu în acest moment trebuiau comunicate. Nu eram strânși acolo ca să discutăm despre modificarea Constituției. Probabil s-a întâmplat din cauza obișnuinței președintelui de a transmite opiniile sale ca pe un fel de mandat Curții Constituționale”, a subliniat el.
„Vom discuta pe larg până când Constituția revizuită va fi supusă instanței decisive, anume țării, nu împărășesc opinia lui Băsescu, revizuirea se face pentru a se evita crize, a se oferi mecanisme clare de funcționare a jocului politic”, a explicat Crin Antonescu.
„Atâta vreme cât pornim de la ideea că așteptăm o decizie corectă a CCR, nu avem de ce să ne temem, mai ales pentru că la examenul de constituționalitate Curtea nu are a se pronunța decât asupra respectării limitelor revizuirii. Dacă aș fi avut o îndoială legată de rostul revizuirii, nu am fi declanșat revizuirea”, a subliniat Crin Antonescu.
„Președintele poate crede ce dorește, am comunicat motivele revizuirii, am intrat în alegeri spunând clar că vrem revizuirea Constituției și cum vrem revizuirea, deci o vom duce la bun sfârșit. Dacă președintele crede că ceva anume din ce propunem noi nu are ce căuta, să o spună și vom discuta”, a conchis el.