Crin Antonescu: 60%-65% pentru PSD la europarlamentare „nu mi se pare o propunere iraţională, fantezistă” pe o listă comună cu PNL
Preşedintele PNL, Crin Antonescu, spune la Digi24 că încă nu s-a luat o decizie finală în privinţa înscrierii pe liste comune cu PSD la alegerile europarlamentare, adăugând că un algoritm de 40%–60% sau 35%-65% în favoarea PSD nu i se pare „o propunere iraţională, fantezistă”.
Contactat telefonic la Digi24, co-preşedintele Uniunii Social Liberale a arătat în emisiunea Kilometrul 0 că o listă comună PSD-PNL la alegerile europarlamentare de anul acesta ar avea ca scop în primul rând un semnal de revigorare a alianţei dintre cele două formaţiuni de la guvernare:
„Acest subiect, măcar, nu a generat un diferend înăuntrul USL. Nu ne certăm noi cu cei din PSD sau cu alţii pe un asemenea subiect. E o temă de discuţie luată cu poziţii diverse chiar şi în interiorul PSD, şi în interiorul PNL. Există argumente pentru listele separate, nu le mai reiau (...), sunt binecunoscute. Ar exista şi argumente pentru o listă comună, care ţin mai ales de semnalul de revigorare a alianţei politice care s-ar da. Este un subiect asupra căruia vom mai discuta.”
O discuţie clară cu privire la marja de negociere pentru locurile eligibile ale fiecărui partid nu s-a produs încă, afirmă Crin Antonescu: „Nu am ajuns acolo”, spune el, folosindu-se de ocazie pentru a sublinia că o marjă de 60%–40% sau 65%-35% în favoarea PSD nu i se pare „o propunere iraţională sau fantezistă”. „Se poate discuta pe această formulă, pe alta, dar nu am ajuns în această fază şi n-are rost să avansăm ca atare”, a ţinut să precizeze preşedintele liberal.
El a avansat aceste date în condiţiile în care invitatul din studioul Kilometrul 0, deputatul social-democrat Viorel Hrebenciuc, se declară un partizan al listelor comune la alegerile europarlamentare, decizie care „ar da linişte în USL şi în ţară”. „Din punctul meu de vedere, vor câştiga alegerile când merg pe aceeaşi listă”, a spus deputatul, adăugând că paritatea este un fapt absolut negociabil. În contextul actual, crede Hrebenciuc, algoritmul nu va mai fi de 50%–50%, având în vedere rezultatele sondajelor de opinie, existând varianta 65%-35% sau 60%-40% în favoarea PSD.
Un semnal de unitate la început de an
Abonându-te la Newsletter primești sinteza celor mai bune informații, articole și interviuri exclusive publicate de digi24.ro
Crin Antonescu a reafirmat dorinţa liberalilor de a duce la bun sfârşit „proiectul Uniunea Social Liberală”: „Că vom merge pe liste comune sau că vom merge pe liste separate, noi suntem, cred, la fel de hotărâţi să ducem până la capăt, adică cel puţin până în 2016, proiectul USL. Chiar dacă vom merge pe liste separate, asta nu înseamnă ruperea USL”, arată preşedintele Senatului.
Crin Antonescu a încercat să dea din nou explicaţii pentru blocarea a două scopuri esenţiale ale construcţiei politice, obstacolele din calea demersului USL şi motivul fricţiunilor din 2013: „În al doilea rând, vedeţi, e o schemă simplă de propagandă. Două proiecte, de fapt, reduse la unul singur – Constituţia şi regionalizarea, ele implicând nevoia modificării Constituţiei -, au fost blocate de nişte decizii ale Curţii Constituţionale, de nişte atacuri, care n-au stat în puterea noastră. Noi nu am forţat niciodată regulile jocului democratic.”
Este tocmai motivul pentru care acum alianţa trebuie să convingă din nou de bunele sale intenţii, revenind în forţă încă de la începutul acestui an: „E o chestiune de voinţă politică şi responsabilitate. Dacă noi vom da semnale – şi eu sper să o facem – foarte puternice de la începutul acestui an că USL rezistă, că USL recuperează spiritul ei iniţial, cel cu care a câştigat mari bătălii electorale - toate până acum -, atunci eu cred că această mare construcţie politică, în care eu văd o şansă pentru România, îşi va duce mandatul până la sfârşitul anului 2016”, conchide Crin Antonescu.
Obiectivul fundamental rămâne înlăturarea "regimului Băsescu"
Crin Antonescu, Victor Ponta şi Daniel Constantin au avut o întâlnire seara trecută, iar luni are loc prima şedinţă a Uniunii din 2014. După discuţia informală, premierul a declarat că este convins că membrii USL vor rămâne împreună pentru a-şi atinge obiectivul fundamental, respectiv înlăturarea regimului Băsescu. Cei trei au discutat şi ca alegerile prezidenţiale să fie undeva în luna noiembrie. La Digi24, liderul liberal Crin Antonescu a negat că ar exista presiuni din partea PSD ca PNL să voteze legea amnistiei şi graţierii.
Ella Moroiu
- Etichete:
- alegeri
- usl
- crin antonescu
- psd
- pnl
- europarlamentare
- viorel hrebenciuc
- alegeri europarlamentare
- uniunea social liberala
- eligibilitate
- loc eligibil
Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News