Dacă va fi invitat la audieri, în Parlament, de către comisia parlamentară care va ancheta alegerile prezidențiale din 2009, președintele Klaus Iohannis are posibilitatea să refuze, a precizat purtătorul de cuvânt al Administrației Prezidențiale, Mădălina Dobrovolschi.
„Este, în acest moment, o anchetă a Parchetului General. Acest punct de vedere e clar, e acțiunea Parchetului General”, a declarat Dobrovolschi, adăugând că, în acest moment, „nu este nicio invitație a domnului președinte la această comisie”. Nici nu ar avea cum să fie din moment ce hotărârea de înființare a comisiei dorite de Dragnea și Tăriceanu nu a fost încă aprobată de plenul reunit, ci a fost întoarsă la Comisiile juridice.
„Reglementările parlamentare permit existența unei anchete parlamentare. O anchetă parlamentară însă nu poate să cerceteze o cauză, o acțiune sau evenimente care fac obiectul unei cercetări judiciare. Din aceste punct de vedere este o cu totul altă discuție”, a mai spus purtătorul de cuvânt al Președinției.
Cât despre posibilitatea ca șeful statului să fie chemat la audieri, cum a lăsat să se înțeleagă, joi, președintele PSD, Liviu Dragnea, Dobrovolschi a argumentat că obligația prezentării în fața comisiei nu ar fi pentru toată lumea, ci doar pentru Guvern și pentru persoanele care lucrează în instituțiile publice din zona guvernamentală.
„Aș mai face o precizare de ordin tehnic, referitoare la persoanele care pot fi invitate. Poate o comisie de anchetă parlamentară să invite orice persoană care lucrează în zona Guvernului și a instituțiilor publice, însă, dacă nu este vorba despre o astfel de persoană, persoana vizată poate să primească invitația, dar poate să refuze participare la o astfel de anchetă”, a spus purtătorul de cuvânt al Președinției.
Liviu Dragnea, președinte al PSD și al Camerei Deputaților, a spus, joi, că regulamentul comisiei de anchetă parlamentară privind alegerilor din 2009 va fi modificat astfel încât toate persoanele chemate la audieri să nu poată refuza invitația. Inclusiv președintele Klaus Iohannis și magistrații, care pot da răspunsuri despre „anumite conjuncturi care nu au legătură cu activitatea profesională”.