(Corina Creţu - Facebook)
Premierul Victor Ponta l-a informat în data de 30 iulie pe preşedintele Camerei Deputaţilor, Valeriu Zgonea, despre cele două propuneri ale Guvernului pentru comisar european, informarea conţinând inclusiv numele celor propuşi, respectiv Dacian Cioloş şi Corina Creţu.
În scrisoarea transmisă lui Juncker, Ponta i-a transmis acestuia faptul că Dacian Cioloş este prima propunere pentru un portofoliu care ar acoperi dezvoltarea regională şi agricultura.
”Dacă prima noastră propunere nu corespunde arhitecturii pe care o aveţi în vedere pentru viitoarea Comisie, am dori să luaţi în considerare candidatura doamnei vicepreşedinte al PE, Corina Creţu, pentru un portofoliu care va fi discutat cu dumneavoastră ulterior”, i-a scris Ponta lui Juncker.
Premierul Victor Ponta spunea în urmă cu două zile că nu poate da numele viitorului comisar european din partea României, dar spunea că este vorba despre o femeie, pentru că acest lucru sporește șansele țării de a obține un portofoliu important. Premierul a adăugat apoi că acesta este a doua opțiune, dacă Dacian Cioloș nu obține din nou portofoliul Agriculturii.
Pe de altă parte, premierul afirmase că a discutat cu noul președinte al Comisiei Europene, Jean Claude Juncker, care are ultimul cuvânt în ceea ce privește stabilirea portofoliilor din CE, și că acesta i-a spus că „este foarte puțin probabilă” păstrarea aceleiași persoane în același portofoliu din Comisia anterioară.
„Prima noastră propunere a fost Dacian Cioloș pentru portofoliul Agriculturii. În momentul în care domnul Juncker mi-a comunicat că păstrarea unui portofoliu de către aceeași țară și aceeași persoană e foarte puțin probabilă, am făcut o a doua nominalizare”, explica Victor Ponta.
Declarațiile premierului au fost făcute după ce publicația euractiv.com a relatat că România ar avea un candidat de rezervă și acesta ar fi Corina Crețu, în prezent vicepreședinte al Parlamentului European.
Informația a fost comentată și de preşedintele Traian Băsescu.
„Vreau să fiu foarte clar, nu intenţionez niciun fel de dispută, nu creez o dispută, este dreptul Guvernului să acţioneze aşa. Dar, spre surprinderea mea, am aflat că avem două nominalizări transmise la Bruxelles, suntem unul din puţinele state care au acceptat această rugăminte a preşedintelui Jean-Claude Juncker”, a spus el.
„Prima noastră opțiune a fost domnul Cioloș. Dacă în arhitectura a Comisiei Europene, știți că acolo se ține cont și de priocentul de femei-bărbați, probabil că lucrurile se schimbă. De obicei nu se acordă aceleiași țări aceeași comisie, e o regulă a Uniunii Europene, și în special în continuitate de mandat. N-am văzut niciodată. Mai mult, din timp se auzea că va fi dată Irlandei comisia de agricultură”, a spus Ilie Sârbu, liderul grupului parlamentar al PSD în Senat.