Nicolae Ciucă este noul președinte PNL
Congresul extraordinar al Partidului Naţional Liberal s-a întrunit duminică, la Palatul Parlamentului, pentru alegerea noului preşedinte, după ce Florin Cîțu și-a dat demisia de la conducerea partdului. Premierul Nicolae Ciucă, singurul candidat pentru această funcţie, este noul președinte al partidului.
ACTUALIZARE 13.32 Niocolae Ciucă a fost ales noul președinte al PNL.
Din 1.120 de voturi exprimate, 1.060 au fost pentru alegerea lui Niclae Ciucă și 60 au fost anulate, potrivit rezultatelor anunțate după numărarea voturilor.
De asemenea, au fost 159 de voturi neexprimate (abțineri).
Motreanu: Poate că în vremuri normale, la un congres PNL ar fi fost mai mulţi candidaţi
ACTUALIZARE 13.05 Liderul PNL Giurgiu, Dan Motreanu, a declarat că, în vremuri normale, ar fi existat mai multe candidaturi la şefia partidului, însă România trece prin momente dificile, astfel încât PNL are nevoie de un lider precum Nicolae Ciucă.
„Astăzi, vom alege în fruntea PNL un coleg care are mai degrabă o carieră profesională solidă, decât una politică. Are o carieră profesională bazată pe jurământul de credinţă faţă de această ţară. Este un om care şi-a făcut întotdeauna datoria faţă de români şi această ţară. Se spune că, în vremuri dificile, ai nevoie de liderul potrivit pentru a putea să treci peste ele. (...) PNL şi România - amândouă - avem nevoie de un lider precum Nicolae Ciucă. Poate că în vremuri normale, la un congres PNL ar fi fost mai mulţi candidaţi. Din păcate, nu sunt vremuri obişnuite şi se pare că războiul şi crizele aferente lui se vor întinde pe o perioadă mai lungă. În aceste condiţii, mi se pare normală o singură candidatură”, a spus Motreanu, în discursul ţinut la Congresul extraordinar al PNL.
El a justificat desfăşurarea unui congres la doar şase luni de la ultimul, deoarece există o criză a leadershipului partidului.
Abonându-te la Newsletter primești sinteza celor mai bune informații, articole și interviuri exclusive publicate de digi24.ro
„Suntem din nou la un congres al PNL după doar şase luni de zile. Unii ar spune că e prea repede, dar cei mai mulţi spun că de fapt este prea târziu. Cred că oricare ar fi motivul unui congres, chiar dacă unii dintre noi îl ştiu, cred că toţi cetăţenii şi membrii PNL merită un răspund mai clar, de ce a fost nevoie de un congres al PNL la numai şase luni. Întotdeauna PNL, atunci când a crezut şi a simţit că este o criză a leadershipului partidului, a acţionat rapid, ferm, principial, pragmatic, pentru a da o nouă şansă PNL, pentru a recredibiliza partidul. Aşa s-a întâmplat şi în anul 2002, când în fruntea PNL a fost adus şi ales Theodor Stolojan, aşa s-a întâmplat şi în 2014, când în fruntea PNL a fost ales cel mai bun primar al României, Klaus Iohannis. Şi unul şi celălalt aveau mai degrabă o carieră profesională puternică şi solidă, decât una politică. Şi unul şi celălalt au reuşit să creeze proiecte politice importante care au dus la câştigarea de către PNL a multor alegeri. Şi unul şi celălalt au rămas în şi alături de PNL, spre deosebire de alţi lideri cu ADN şi pedigree liberal, care astăzi nu se mai află alături de noi”, a mai afirmat Motreanu.
Rareș Bogdan: PNL are scorul astăzi de 22,2%
ACTUALIZARE 13.00 Prim-vicepreşedintele PNL Rareş Bogdan a anunţat duminică, în timpul Congresului extraordinar desfăşurat la Palatul Parlamentului, că un sondaj de opinie arată că partidul a ajuns la un scor de 22,2% din intenţiile de vot ale românilor.
„Am primit un ultim sondaj de opinie, pe care casa de sondare îl va face cunoscut, probabil, în această seară sau mâine dimineaţă. Este făcut la comanda unei importante instituţii internaţionale. Cifrele arată că, în continuare, votanţii liberali şi PNL sunt cei mai pro-occidentali de pe scena politică românească, că PNL are scorul astăzi de 22,2% din totalul populaţiei, PSD - 31,1%, AUR - 16,2%, UDMR - 5%. Avem potenţial. Haideţi să-l valorificăm şi să nu ne batem joc de ceea ce a rămas, pentru că peste doi ani trebuie să mergem în faţa oamenilor cu realizări, nu cu proiecte”, a anunţat europarlamentarul Rareş Bogdan.
Bode: Avem nevoie de mai multă coerenţă
ACTUALIZARE 12.45 Prim-vicepreşedintele PNL Lucian Bode a declarat că partidele care compun actuala Coaliţie de guvernare trebuie să aibă obiective comune, însă Partidul Naţional Liberal are misiunea ca în următorii doi ani să coaguleze forţele politice de dreapta pentru a se pregăti de „lupta electorală”.
În cadrul Congresului extraordinar al PNL desfăşurat la Palatul Parlamentului, Lucian Bode a precizat că PNL este parte a unei Coaliţii de guvernare, iar forţele politice ale acestei alianţe trebuie să aibă obiective comune.
„Suntem parte a unei Coaliţii de guvernare, statut care ne responsabilizează enorm. În democraţiile moderne, guvernare se face şi în cadrul coaliţiilor şi de fiecare dată succesul lor depinde de implicare, seriozitate şi pricepere. Forţele politice care compun Coaliţia trebuie să aibă obiective comune, prin care să pună în centrul preocupărilor interesul cetăţeanului şi al ţării. Suntem credibili în măsura în care nu ne abatem de la aceste principii şi spunem mereu adevărul românilor”, a arătat Bode.
Lucian Bode a subliniat că obiectivul partidului în următorii doi ani este coagularea forţelor de dreapta pentru a pregăti lupta electorală.
„Pentru a fi învingători, mai avem ceva de realizat. Mobilizarea activului de partid. Îl vom avea capacitat maxim atunci când devine parte a deciziei, când este consultat şi respectat. (...) Pe lângă buna guvernare în Coaliţie, PNL mai are o misiune. Avem doi ani în care să coagulăm dreapta, să aducem lângă noi toate forţele politice care cred în valorile dreptei şi să ne pregătim pentru lupta electorală. Cu fiecare membru PNL, putem să ducem partidul pe primul loc în preferinţele românilor. Trebuie însă să facem câţiva paşi obligatorii. Partidul trebuie să devină mai dinamic, atât în dialogul şi dezbaterea internă, în elaborarea de politici publice, cât şi în promovarea meritocraţiei şi performanţei. Avem nevoie de mai multă coerenţă şi cred că este momentul ca toţi să înţelegem că dezbaterea şi deciziile luate în forurile statutare ale partidului înseamnă muncă şi disciplină”, a mai declarat Lucian Bode.
Iulian Dumitrescu: Nicolae Ciucă va avea o misiune mai dificilă decât cele din Irak sau Afganistan
ACTUALIZARE 12.35 Prim-vicepreşedintele PNL Iulian Dumitrescu a declarat că Nicolae Ciucă va avea o misiune „mai dificilă şi mai provocatoare” decât cele din Irak sau Afganistan, o misiune care „va modela” viitorul partidului.
„Astăzi alegem personalitatea politică în care românii au cea mai mare încredere. Astăzi partidul se uneşte în spatele unui lider în care românii au cea mai mare încredere - premierul României, Nicolae Ciucă”, a spus Dumitrescu, la Congresul extraordinar al PNL.
El a afimat că potenţialul economic al României este unul „excepţional, extraordinar, uriaş”.
„Aşa este potenţialul economic al României şi nu-mi place că pleacă grâu din ţară şi importăm făină sau că după ce o generaţie întreagă a făcut foamea înainte de 1989 ca să achite datoria externă în ultimii ani ne-am împrumutat masiv şi scump pentru consum. Nu-mi place să văd că două ţări vecine - Ungaria şi Austria - au două mega companii petroliere fără să aibă un strop de petrol sau că ne-am bătut joc de miliarde de euro din fonduri europene pe care le-am dat înapoi din cauza unor incompetenţi şi nu-mi plac multe altele, la fel cum nu vă plac nici dumneavoastră, dar am speranţa, credinţa, încrederea că putem să ne dezmeticim. Avem nevoie de autostrăzi, de căi ferate, de Dunăre navigabilă şi de Portul Constanţa, avem nevoie de mai multe hidrocentrale, eoliene, fotovoltaice, reactoare şi de gazele din Marea Neagră. Avem nevoie de cele câteva milioane de români care abia aşteaptă să se întoarcă acasă. Avem umbrela NATO şi suntem membri ai UE. Infrastructură. Energie, forţă de muncă, NATO şi UE - Avem tot ce ne trebuie pentru a clădi un viitor măreţ, o Românie la care visăm cu toţii, cu PNL într-o singură direcţie, înainte şi mai bine pentru români în Europa”, a mai arătat Iulian Dumitrescu, potrivit Agerpres.
Prim-vicepreşedintele PNL l-a descris pe Nicolae Ciucă drept un om calm.
„Este cea mai mare calitate a unui om destinat să conducă, spunea marele Napoleon Bonaparte, şi dumneavoastră sunteţi un om calm, care, de astăzi, când va vorbi va avea în spatele lui toată forţa PNL, cu o istorie de 147 de ani şi cu sute de mii de membri în toată ţara, care de astăzi va avea o misiune mai dificilă şi mai provocatoare decât cele din Irak sau Afganistan, o misiune care va modela viitorul PNL, o misiune pentru toţi românii. Guvernaţi bine ţara, domnule prim-ministru! Îndepliniţi această misiune şi toţi vă vom urma!”, a conchis Iulian Dumitrescu.
Flutur: Noua conjunctură geo-politică ne obligă să îmbunătăţim programul PNL
ACTUALIZARE 12.05 Preşedintele interimar al PNL, Gheorghe Flutur, a explicat duminică, motivul pentru care liberalii trebuie să-şi aleagă un nou preşedinte la şase luni de la congresul anterior.
„Sunt foarte conştient că pe buzele dumneavoastră şi ale opiniei publice există întrebarea de ce aşa de repede după şase luni şi care sunt noutăţile în care aţi susţinut şi moţiunea câştigătoare şi o să încerc eu exerciţiul de sinceritate pentru Congresul extraordinar al PNL. A ne asuma că se poate şi mai bine este o virtute pe care PNL a pus-o în valoare în aceste zile. În mai puţin de zece zile după ce a venit o anumită orientare şi o ştim din teritoriu s-a ajuns la această concluzie că trebuie nişte lucruri din mers îmbunătăţite, în noua conjunctură geo-politică, economică, de crize, care nu erau acum şase luni, ne obligă să răspundem să îmbunătăţim programul PNL, atitudinea noastră şi aceste lucruri trebuie să ne facă să recunoaştem şi ce nu a mers şi să îndreptăm, pentru că dacă nu recunoaştem asta nu suntem credibili. (...) Da, suntem în măsură să recunoaştem şi să schimbăm în bine şi în mai bine din mers aceste lucruri”, a declarat Gheorghe Flutur, la Congresul extraordinar al PNL, potrivit Agerpres.
El a prezentat cele două mari direcţii din moţiunea cu care candidează premierul Nicolae Ciucă la şefia PNL - viziunea şi strategia pentru dezvoltarea României şi modul în care PNL va acţiona pentru a fi un vehicul credibil pentru a face aceste lucruri.
„PNL - fidel programului de guvernare de mare coaliţie. Suntem într-o conjunctură în care am intrat într-o mare coaliţie şi trebuie să fim corecţi, fideli, parteneri oneşti, dar cu drepturi egale şi trebuie să susţinem această coaliţie, nu să o destabilizăm. PNL trebuie să fie factor de stabilizare şi nu de destabilizare”, a spus Flutur.
El a subliniat că PNL trebuie să răspundă rapid la vulnerabilităţile oamenilor, arătând că Guvernul deja a pregătit măsuri.
Acesta a spus că e nevoie de recuperarea decalajelor, modernizarea prin investiţii. Flutur a vorbit despre investiţiile în infrastructură, unde a precizat că mai sunt „poticneli”.
Liderul PNL a vorbit şi despre protejarea resurselor naturale, necesitatea digitalizării, educaţiei, cercetării, investiţiile în resursa umană, performanţă în sănătate şi crearea unui sistem predictibil de pensii, eficientizarea administraţiei publice.
Liberalul Robert Sighiartău a precizat că peste 48 de filiale ale PNL au votat moţiunea cu care candidează Nicolae Ciucă.
Știrea inițială
Nicolae Ciucă şi-a depus candidatura la şefia PNL miercuri, în ultima zi în care era posibil acest lucru.
Cu o zi înainte, marţi, Biroul Executiv al liberalilor a stabilit o derogare de la statutul partidului în ceea ce priveşte vechimea, astfel încât Nicolae Ciucă să poată candida la funcţia de preşedinte, potrivit Agerpres.
Statutul PNL prevede că orice membru al partidului poate candida la funcţia de preşedinte dacă are o vechime de cel puţin 5 ani. Nicolae Ciucă s-a înscris în partid în octombrie 2020.
„Am decis să îmi depun moţiunea de candidatură pentru funcţia de preşedinte al PNL. Am decis să îmi asum această responsabilitate după o discuţie pe care am avut-o cu colegii şi în urma analizei pe care am făcut-o asupra întregii situaţii politice. (...) PNL este cel mai mare partid de dreapta, are cei buni primari din ţară şi poate ajunge primul partid din România”, a declarat premierul, după depunerea candidaturii la şefia Partidului Naţional Liberal.
Moțiunea lui Ciucă
Prim-ministrul candidează la funcţia de preşedinte al PNL cu moţiunea intitulată „Uniţi pentru o Românie stabilă şi puternică”.
În document, Ciucă vorbeşte despre dezvoltarea şi modernizarea României, argumentele pentru o Românie puternică, fundamentele reclădirii încrederii, cetăţeanul în centrul preocupărilor PNL, reconectarea la profesionalism, elite şi meritocraţie, guvernarea de mare coaliţie.
„Deciziile şi opţiunile politice rămân apanajul partidului, în timp ce aplicarea acestor decizii ţine de dinamica din coaliţie, de dezbaterile şi deciziile din interiorul organismelor de conducere ale marii coaliţii şi de opţiunile Guvernului şi ale prim-ministrului”, se arată în moţiunea lui Nicolae Ciucă.
De asemenea, el vorbeşte despre dezvoltare prin politicile publice ale PNL.
„Viaţa de partid trebuie să continue şi când partidul este la guvernare. Departamentele partidului trebuie să funcţioneze tot timpul - şi când suntem şi când nu suntem la guvernare. PNL nu trebuie să repete greşeala de a ignora nevoia continuării dezbaterii în interiorul partidului a proiectelor de politici publice de guvernare locală şi naţională. Partidul trebuie să rămână racordat după alegeri la acest proces de formulare şi adaptare a politicilor executive şi a soluţiilor legislative”, se precizează în moţiunea cu care premierul candidează la şefia PNL.
Consiliu Naţional în luna mai
Alte obiective din document vizează o economie sănătoasă, bazată pe investiţii şi liberă iniţiativă, consolidarea României europene, susţinerea diasporei, eficienţa mecanismelor de partid.
„Democraţia internă şi deschiderea trebuie să fie caracteristicile organizaţiilor de partid, precum şi respectarea regulilor şi a actelor statutare, care înseamnă respect pentru fiecare liberal. (...) Buna guvernare realizată de PNL presupune un proces continuu de selecţie şi de pregătire a celor ce vor reprezenta PNL în funcţiile numite sau alese. Resursa umană de cadre va fi aşezată pe profesionalism şi pe meritocraţie. (...) Vom realiza periodic evaluări ale modului în care organizaţiile PNL respectă regulile de numire în funcţii publice”, se mai arată în moţiune.
Nicolae Ciucă are în vedere şi întărirea capacităţii organizaţiilor PNL de a pregăti alegerile din anul 2024.
Colegiile directoare judeţene ale Partidului Naţional Liberal au avut termen până vineri, la ora 22.00, să analizeze şi să voteze moţiunea.
Conform unor surse liberale, noul Biroul Executiv al PNL urmează să fie ales într-un Consiliu Naţional în luna mai.
Sâmbăta trecută, Florin Cîţu şi-a anunţat demisia din funcţia de preşedinte al PNL, după ce mai mulţi lideri liberali i-au solicitat acest lucru.
Şi Dan Vîlceanu a demisionat din funcţia de secretar general al partidului.
În acest context, prim-vicepreşedintele Gheorghe Flutur a devenit preşedinte interimar al PNL, iar prim-vicepreşedintele Lucian Bode - secretar general interimar.
Editor : B.P.
- Etichete:
- congres pnl
- florin citu
- nicolae ciuca
Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News