Liderii partidelor pun condiţii pentru cei care îşi doresc să fie pe listele pentru parlamentare. Purtătorul de cuvânt al PNL ar vrea să-i pună pe candidaţi să scrie un ,,eseu” despre motivele pentru care vor să ajungă senatori sau deputaţi. Traian Băsescu le cere celor care vor să intre pe listele PMP să fi practicat o meserie din care să câştige bani cinstiţi. Iar Liviu Dragnea s-a uitat la experienţa ultimilor ani şi a pus condiţii ceva mai modeste, dar realiste: viitorii parlamentari să vină la muncă măcar două zile şi jumătate pe săptămână.
Adriana Săftoiu a scris pe Facebook despre criteriul de selecţie pe care şi l-ar dori.
,,Mă gândesc cum ar fi să am posibilitatea să le cer tuturor celor care vor să candideze să scrie un eseu despre motivul pentru care vor să candideze încă o dată sau prima dată. Fără sa fie ajutaţi de un consilier, de un prieten, de 'goagal'. Să scrie ei, simplu, care cred ca le este misiunea. Cu gramatica din dotare, fără să fie obligați să gloseze pe teme filosofice de morală politică”, a scris Adriana Săftoiu.
Reacţia colegilor a fost dură. „Nu suntem agramaţi”', a scris Diana Tuşa, care între timp şi-a dat şi demisia din partid.
„Nu înțeleg de ce să îi supui unor umilințe publice în condițiile în care, știm cu toții, listele sunt deja bătute în cuie, e drept! criteriile de desemnare încă nu...Colegii mei NU sunt agramați, reduși mintal sau asistați sociali, cum sugerează doamna Săftoiu”, a scris ea.
Alte partide, alte condiţii.
„Să fie politicieni liberi. Cei care au o meserie vor face politică relaxaţi. Am avut şi medici care nu au practicat şi au ajuns miniştri ai Sănătăţii şi ginecologi miniştri ai Agriculturii. Am avut tot felul de specimene”, a spus Traian Băsescu, șeful partidului Mișcarea Populară.
„În primul rând, să fie responsabil și conștient că trebuie să vină la serviciu. Sunt doar două zile pe săptămână în care trebuie să fie prezent acolo, începând de luni după-amiaza până miercuri după-amiaza obligatoriu. Cred că nu este un efort foarte mare”, a spus Liviu Dragnea, președintele PSD.
Lupta pentru accesul pe liste este doar o primă etapă a confruntării de la finalul anului. După alegerea parlamentarilor, urmează desemnarea premierului. Până acum, două nume au fost rostite public.
„Dragnea are experienţa necesară, poate să îşi asume această funcţie. Nu am discutat acest lucru cu el. Şi mie şi lui ni se pare prematur”, spunea Călin Popescu Tăriceanu, șeful ALDE.
„Eu personal mi-aș dori cel mai mult să-l văd pe dl Cioloș candidat al PNL la parlamentare și evident pentru funcția de prim-ministru. Am fi mai mult decât onorați dacă ar fi pe lista de București”, a spus liberalul Cristian Bușoi.
În privinţa datei alegerilor parlamentare, disputele continuă. PSD ar vrea să fie în noiembrie, liberalii spun că nu se pot organiza până pe 4 sau 11 decembrie.