Comisia pentru alegerile din 2009. Nicolicea: Nimeni nu se mai poate eschiva
Data actualizării: Data publicării:
Președintele Comisiei juridice din Camera Deputaților, Eugen Nicolicea, spune că răspunsul Parchetului General privind clasarea dosarului referitor la alegerile prezidențiale din 2009 este „corect” și că acum nimeni nu mai poate să invoce faptul că există o cercetare in rem și să se eschiveze să se prezinte la comisia de anchetă, potrivit Agerpres.
„După cum știți, până acum se insista că nu ai voie să continui o anchetă în Parlament dacă a început urmărirea penală sau dacă există o anchetă la Parchet. Nimeni nu a spus că, dacă nu mai există o anchetă la Parchet, este afectată ancheta parlamentară. De asemenea, în decursul timpului, am spus că atunci când Parchetul a anunțat că a început urmărirea penală in rem pentru infracțiunea de abuz în serviciu, care, după cum îi spune numele, este o infracțiune de serviciu, trebuie să precizeze măcar în serviciul cărei instituții era persoana care a făcut acel abuz. Pentru că nu puteau să precizeze care era acea instituție, evident că nu puteau să dea o începere a urmăririi penale in rem decât așa, ca să facă o glumă. De aceea răspunsul dat acum și anume că au clasat dosarul este cel corect”, a spus Nicolicea, la Parlament.
Întrebat dacă se va extinde aria de activitate a comisiei de anchetă privind alegerile prezidențiale din 2009, Nicolicea a precizat că obiectivele comisiei nu pot fi schimbate decât prin hotărâre a plenului reunit al Parlamentului.
„Ne încadrăm în acea hotărâre, dar, pe de altă parte, nimeni nu mai poate să invoce faptul că există o cercetare in rem și să se eschiveze”, a subliniat Nicolicea.
Parlamentarul a adăugat că activitatea comisiei de anchetă a fost prelungită cu 60 de zile, iar pe timpul vacanței parlamentare, această comisie va lucra conform unui program stabilit de conducerea ei.
Parchetul General a dispus clasarea dosarului în care s-au efectuat cercetări in rem după dezvăluirile jurnalistului Dan Andronic despre alegerile prezidențiale din decembrie 2009.
În luna aprilie, procurorii au deschis un dosar penal in rem sub aspectul săvârșirii infracțiunilor de abuz în serviciu și de falsificare a documentelor și evidențelor electorale, ca urmare a informațiilor făcute publice de Dan Andronic privind implicarea unor autorități publice sau persoane în procesul electoral din decembrie 2009.
Ulterior, la Parchet au fost audiați printre alții Dan Andronic, Gabriel Oprea, Anghel Iordănescu și Neculai Onțanu.
În paralel cu ancheta procurorilor a fost constituită o comisie parlamentară, condusă de senatorul PSD Mihai Fifor, care a audiat mai multe persoane în legătură cu alegerile prezidențiale din 2009.