Comisia juridică a Senatului a adoptat, marți, raport de respingere pe ordonanța de urgență privind alegerile anticipate. Senatul este primă cameră sesizată pe actul normativ care se află în Parlament în procedură de urgență.
Raportul de respingere a ordonanței de urgență care reglementează alegerile anticipate a fost adoptat cu opt voturi „pentru” și trei „contra”, potrivit Mediafax.
Biroul permanent al Senatului a decis, luni, ca ordonanța de urgență care reglementează alegerile anticipate să fie dezbătută marți în comisiile de specialitate în procedură de urgență.
Premierul desemnat Ludovic Orban spunea că ordonanța de urgență privind alegerile anticipate poate fi modificată atunci când intră în procedură legislativă, însă aleșii nu pot respinge din start actul normativ.
Ordonanţa de urgenţă care reglementează organizarea alegerilor anticipate pentru Camera Deputaţilor şi Senat a fost adoptată pe 3 ianuarie.
Principalele prevederi din OUG sunt: trei zile de vot în Diaspora, dublarea numărului de parlamentari de diaspora.
De asemenea, în cazul alegerilor parlamentare anticipate, data desfășurării acestora se stabilește cu cel puțin 50 de zile înaintea votării față de 90 de zile în prezent, deci se pot organiza anticipate cu 40 de zile mai repede decât in prezent.
În plus, alegătorii pot vota oriunde se află în ţară la alegerile parlamentare. Ordonanţa de urgenţă pentru alegerile anticipate a fost publicată, vineri, în Monitorul Oficial, după ce mai întai a ajuns la Senat.
Redactare G.M.