Comisia juridică a amânat dezbaterea unui proiect controversat: Fără arestări preventive pentru corupți și alegerea imobilului pentru arestul la domiciliu

Data publicării:
22 CATUSE EURO

Actualizare 12.00. Senatorii din Comisia Juridică au decis să amâne cu două săptămâni dezbaterea unei modificări controversate a procedurilor penale. Atunci când s-a dispus la vot amânarea cu o săptămână, aleșii și-au dat seama că vor fi în vacanța de Paște. Așa că vor dezbate modificările după sărbătorile pascale.

Motivul acestei amânări a fost acela că senatorul Șerban Nicolae a cerut un punct de vedere de la Consiliul Superior al Magistraturii, moment în care cei de la PSD au realizat că nu există un punct de vedere de la CSM. Un aspect foarte important, comisia juridică nu a cerut un punct de vedere oficial de la CSM. 

Președintele comisiei juridice, Cătălin Boboc, a propus ca acest proiect de lege să fie respins, pentru că pe agenda comisiei juridice mai există un alt proiect de lege care modifică codul de procedură penală. El a propus ca acest proiect de lege să fie respins astăzi, iar Șerban Nicolae să prezinte amendamentele sale la celălalt proiect de modificare a codului penal. Senatorii PSD nu au fost de acord cu această propunere.


Proiectul depus de senatorul PSD Şerban Nicolae prevede că arestarea preventivă să aibă două variante - la domiciliu şi arestul sever.

În plus, cei acuzaţi de corupţie au fost scoşi din categoria celor ce pot fi trimişi în arest sever.

„Măsura arestului sever poate fi luată şi dacă din probe rezultă suspiciunea rezonabilă că acesta a săvârşit o infracţiune intenţionată contra vieţii, o infracţiune prin care s-a cauzat vătămarea corporală sau moartea unei persoane, o infracţiune contra securităţii naţionale, o infracţiune de trafic de stupefiante, de arme, de persoane, acte de terorism, viol, lipsire de libertate, ultraj, ultraj judiciar sau o altă infracţiune pentru care legea prevede pedeapsa închisorii de 10 ani ori mai mare şi se constată că privarea de libertate este necesară pentru înlaturarea unei stări de pericol concret pentru ordinea publică”, se arată în proiectul de lege pentru modificarea legii 135/2010 privind Codul de procedură penală.

Corupția e o faptă care se pedepșeșe cu închisoarea și nu cu arestul preventiv. Din punctul meu de vedere, pericolul concret pentru ordinea publică nu e dat de gravitatea faptei. Gravitatea faptei duce la angajarea răspunderii prin pedeapsă. Arestarea preventiva nu e o pedeapsă și eu m-aș aștepta ca lumea să înțeleagă că arestarea preventivă e o măsură, așa cum o spune și textul, preventivă, care ar urma să prevină ceva. Dacă cineva a comis o faptă de corupție va fi pedepsit cu închisoarea, nu cu arestarea preventivă”, a susținut Şerban Nicolae, senator PSD.

În cazul persoanelor cercetate şi judecate pentru infracţiuni de corupţie, iniţiatorii propun arestul la domiciliu, fără a fi încătuşaţi. Mai mult, cei aflaţi în această situaţie îşi pot alege imobilul unde să poată suporta arestul.

„Inculpatul (...) nu este încătuşat în nicio împrejurare, cu excepţia celor cercetaţi pentru infracţiuni comise prin acte de violenţă, a celor care s-au sustras urmăririi penale, precum şi a inculpaţilor care s-au opus măsurii dispuse”, scrie în art. 208, alin.5 din proiectul de lege pentru modificarea legii 135/2010 privind Codul de procedură penală.

„În cazul în care inculpatul locuieşte, cu caracter permanent, într-o altă locuinţă decât cea declarată ca domiciliu, la cererea inculpatului, instanţa poate dispune ca arestul preventiv la domiciliu să se aplice în respectiva locuinţă”, se precizează în art. 221 din proiectul de lege pentru modificarea legii 135/2010 privind Codul de procedură penală.

Nu am făcut nicio propunere pentru parlamentari, pentru demnitari. Nimic din ce fac eu nu se aplică în mod exclusiv sau privilegiat parlamentarilor, demnitarilor în general. Tot ce am propus privește orice cetățean al României”, a mai susținut senatorul Șerban Nicolae.

Proiectul de modificare a procedurilor penale nu este însuşit de PSD. Nici conducerea Senatului nu ar avea cunoştinţă de el, deşi a fost trimis de Biroul Permanent către comisii.

Victor Ponta, preşedintele PSD: Nu cunosc proiectul de care mă întrebați.

Reporter: Știți că senatorii PSD vor modificarea codului?

Victor Ponta: De unde aveți informația? Nu cunosc. Da, când o să le cunosc, o să vă comunic.

Nu sunt încă la curent cu această...”, a fost și răspunsul lui Călin Popescu Tăriceanu, preşedintele Senatului.

Proiectul de lege va intra în lucru la comisia juridică, după ce a primit aviz negativ din partea Guvernului, dar a fost avizat pozitiv la comisia pentru drepturile omului a Senatului.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri