Uniunea Salvați România (USR) și Mișcarea România Împreună (RO+) au anunțat, marți, că vor colabora pentru un proiect care vizează modificarea legislației electorale. Este vorba, în primul rând, de revenirea la alegerile pentru primari în două tururi de scrutin. Demersul celor două formațiuni este susținut și de Partidul Oamenilor Liberi și de 24 de organizații non-guvernamentale.
Principalele modificări pe care partidele reprezentate de Dacian Cioloș și Dan Barna, precum și organizațiile nonguvernamentale care susțin demersul, le cer a fi aduse legislației electorale:
- revenirea la alegerile pentru primari în două tururi de scrutin.
- reducerea numărului de semnături pentru înscrierea în cursa electorală (pentru parlamentare, de pildă, un candidat să intre în cursă dacă strânge 500 de semnături într-o circumscripție).
- vot pe listă deschisă pentru alegerile locale, europarlamentare și parlamentare (alegătorii ar putea, astfel, să indice atât partidul preferat, cât și candidatul preferat).
- înlocuirea, în cazul alegerilor locale, a pragului electoral actual (de 5%) cu un coeficient, iar în cazul alegerilor parlamentare eliminarea pragului alternativ (cel care se referă la alegerea a minimum doi senatori și patru deputați).
- mai mulți reprezentanți în Parlament pentru diasporă.
„Ceea ce se întâmplă de mai bine de un an și jumătate în România ne arată, mai mult ca niciodată, cred, că avem nevoie de o reformare a clasei politice, de o reînnoire a clasei politice și aceste propuneri de modificări legislative tocmai asta fac: crează condițiile, în măsura în care ele vor fi adoptate, pentru ca oameni care până acum au stat deoparte, oameni care nu și-au găsit locul în politică să aibă nu doar curajul să facă un pas în față, dar să aibă și cadrul legal, instituțional, ca să poată să facă lucrul acesta”, a declarat liderul RO+, Dacian Cioloș.