Codurile penale, amânate. Ce spun Grindeanu și Dragnea despre abuzul în serviciu
Data publicării:
Guvernul a amânat discuţiile despre modificarea Codurilor penale. Propunerile Ministerului Justiţiei erau pe ordinea de zi a şedinţei de azi a Executivului. Guvernul a renunţat însă la discuţii temporar, până când apare motivarea Curţii Constituţionale în cazul deciziei privind pragul pentru abuzul în serviciu.
„Am decis să retragem astăzi de pe ordinea de zi proiectul iniţial care nu ţinea cont de această decizie a CCR, să aşteptăm publicarea acestei decizii şi după aceea, printr-un proces transparent cât se poate de larg, să venim cu următorul proiect. Eu vă rog să vedeţi care e procedura rapidă prin care ţinem cont şi de această decizie a CCR, care e obligatorie şi care trebuie pusă în acord cu Codul de procedură penală şi cu Codul penal”, a spus Sorin Grindeanu la începutul ședinței de Guvern.
„A apărut de dată recentă o nouă decizie și pare firesc să promovăm un proiect de lege unitar, mai ales că privind aceeași instituție juridică, au fost pronunțate două decizii ale CCR. Așteptăm publicarea deciziei în Monitorul Oficial și motivarea acesteia, pentru că la momentul prezent avem doar un comunicat, funcție de care vom parcurge procesul de dezbatere publică”, a spus și ministrul Justiției, Tudorel Toader.
Despre amânarea discuțiilor pe coduri și pragul pentru abuz în serviciu a vorbit și Liviu Dragnea, președintele PSD. El a spus că impunerea unui prag ar trebui făcută printr-o lege.
„Ordonanța nu e o idee bună pentru că ar trebui făcută o dezbatere mult mai serioasă despre cât de mare trebuie să fie acest prag, care a devenit „cuiul lui Pepelea”. Trebuie făcută o analiză pentru acest prag”, a spus Liviu Dragnea, întrebat dacă 400.000 de lei, suma vehiculată în ultimele zile pentru pragul peste care abuzul în serviciu ar fi considerat infracțiune, este o sumă rezonabilă.