Zilnic îi trec pragul aproape 3.000 de oameni. Fie că sunt senatori, deputaţi ori funcţionari,ei au la dispoziţie toate serviciile necesare. La Parlament funcţionează două cabinete medicale şi o farmacie, un post de poliţie, o unitate ISU, restaurante, bănci, biblioteci, o librărie, un oficiu poştal şi chiar un muzeu.
Pe doamna doctor Ştefan o găsim la cabinetul medical al Senatului. Fiecare Cameră a Parlamentului are propriul cabinet.
În cabinet se acordă consultaţii ginecologice şi există chiar un aparat EKG. Nu doar aleşii au acces la serviciile medicale de aici.
„Nu este destinat exclusiv parlamentarilor, senatorilor şi deputaţilor. Pot veni aici toţi funcţionarii care lucrează la Palatul Parlamentului şi funcţionarii de la Curtea Constituţională”, relatează Toma Petcu, reporter Digi24.
Pe un culoar alăturat găsim biroul de poliţie. Zilnic, câteva mii de oameni trec pragul Palatului, aşa că inevitabil apar şi situaţii la limita legii.
„Este ca un mic orăşel până la urmă, zilnic ajung între 2.500, 3.000 de persoane, în afară de cei care vin să viziteze”, spune comisarul şef Ion Craiu, şeful Biroului de Poliţie de la Palatul Parlamentului.
La Parlament lucrează patru poliţişti care au văzut la viaţa lor de toate. Şi furturi, şi oameni care au vrut să intre cu arme albe în clădire, şi cetăţeni supăraţi pe politicieni care au trebuit calmaţi.
Mergând la pas pe culoarele Parlamentului îi întâlnim pe angajaţii ISU. Au propriul birou aici iar misiunea lor este să se asigure că nu există risc de incendiu în clădire. Înaintea şedinţelor sau a diverselor evenimente organizate la Parlament verifică starea extinctoarelor, a hidranţilor şi a căilor de evacuare în caz de incendiu. În timpul evenimentelor la care participă mulți oameni, în zonă vin si paramedicii.
„Sunt activităţi privind, în general, urgenţa medicală, sunt stări de lipotimii, stări generale de rău, de multe ori intervenţia noastră necesită şi transportul la spital”, spune col. Eduard Catargiu, comandant Detaşament Palatul Parlamentului.
În minioraşul de la Palatul Parlamentului există şi două restaurante şi mai multe bufete.
„Suntem în restaurantul Rustic care funcţionează pe spaţiul Senatului. Practic, locul a fost închiriat de o firmă privată care pregăteşte mâncarea atât pentru senatori şi deputaţi, cât şi pentru funcţionarii din Palatul Parlamentului”, spune Toma Petcu, reporter Digi24.
Şi, după o masă îmbelsugată, parlamentarii şi funcţionarii pot da o fugă la bibliotecă.
„De câte ori sunt achiziţionate cărţi noi, parlamentarii primesc o informare pe mail în privinţa noilor titluri, pentru a vedea dacă sunt sau nu interesaţi de aceste achiziţii. Uneori vin chiar domniile lor aici la bibliotecă să studieze noile cărţi, alteori, dacă nu au timp îşi trimit consilierii. Majoritatea parlamentarilor sunt interesaţi de cărţile din doameniul juridic”, relatează Toma Petcu, reporter Digi24.
Cei care însă vor să-şi cumpere cărţi o pot face de la librăria Senatului. În celălalt capăt al clădirii, la Camera Deputaţilor, găsim şi o bancă pentru cei care au nevoie să facă urgent vreo tranzacţie, un aparat pentru plata facturilor şi un oficiu poştal pentru cei de modă veche, care încă mai trimit scrisori.