După participarea la evenimentele de la Iași, dedicate celebrării Unirii Principatelor Române, cei doi lideri ai coaliției de guvernare, Nicolae Ciucă și Marcel Ciolacu, au mers la Focșani.
„Ne aflăm într-un moment de răscruce. Avem nevoie de viziune, curaj și determinare pentru a ne îndeplini obiectivele naționale”, a transmis în mesajul său premierul Nicolae Ciucă.
„Dacă vrem să reușim ca națiune trebuie să învățăm de la părinții fondatori ai națiunii române cum să ne comportăm ca un singur popor unit în jurul unor valori și a unor obiective comune. Tot ce a făurit bun România modernă a făurit atunci cânt poporul și elitele politice, economice și culturale au acționat împreună pentru îndeplinirea unui obiectiv major național”, a declarat Ciucă.
„Nu poți să construiești nimic prin ură și critică nejustificată. Nu poți să construiești destinul unei țări prin dezbinare. În marile momente istorice trebuie să prevaleze unitatea de voință, nu dorința de dezbinare”, a spus premierul.
La rândul său, președintele PSD, Marcel Ciolacu, s-a referit la momentul de la Iași, când cei doi au fost huiduiți.
„Sper din tot sufletul ca împreună să transmitem acasă fiecare ce reprezintă această Zi Naţională, să nu fim nevoiţi acasă să le răspundem copiilor noştri, nepoţilor noştri, fraţilor şi surorilor mai mici de ce a fost nevoie să huiduim într-o astfel de zi şi sper că un răspuns fiindcă aşa ni s-a cerut de la partid să fie uitat în viitorul României şi să înţelegem rostul şi privilegiul pe care îl avem de a fi astăzi în piaţă cu toţi”, a spus Ciolacu.
Președintele PSD şi-a început discursul de la Focşani, de la manifestările prilejuite de Ziua Unirii Principatelor Române cu un citat din Petre Ţuţea.
„Petre Ţuţea spunea <<Eu nu am cerut să fiu român, am avut doar noroc”, a declarat Marcel Ciolacu, marţi, în debutul discursului său de la Focşani.
„În urmă cu 164 de ani, aici, la Focşani, s-a scris primul paragraf al istoriei statului naţional unitar român. O istorie marcată de multe momente dificile, o istorie de-a lungul căreia noi, românii, de fiecare dată am demonstrat că doar uniţi putem depăşi orice obstacole, că doar împreună putem crea un viitor mai bun. Unirea Moldovei cu Ţara Românească şi apoi desfiinţarea de facto a hotarului de aici din această piaţă au creat premisele României Mari. A fost un proces bazat pe puternica apropiere culturală şi economică între cele două principate, dar am avut nevoie şi de o concretizare politică. În prezent suntem în etapa în care forma politică trebuie dublată de perseverenţă şi de implicare fermă în economia regiunilor care moştenesc vechile principate”, a mai declarat Marcel Ciolacu.
Editor : R.K.