Premierul Nicolae Ciucă spune că mărirea pensiilor nu poate fi făcută diferențiat. El l-a contrazis astfel pe președintele PSD, care a spus săptămâna trecută că pensiile mici ar trebui să crească mai mult decât cele mari.
„Anvelopa trebuie să fie de 15%, pentru că aşa mi se pare normal, ca cetăţenilor să li se poată acoperi impactul pe care inflaţia l-a produs. Am stabilit foarte clar că măsurile sociale care au fost asumate şi stabilite penbtru acest an vor continua şi anul viitor”, a spus Ciucă.
„Legat de ceea ce urmează să stabilim pentru valoarea cu care se măresc pensiile, vom face în aşa fel încât ele să se înscrie în cuantumul care se cuvine, de 15%. Este neconstituţional să mărim eşalonat punctul de pensie. Nu putem să avem creşteri diferenţiate pe pensii”, a mai spus el.
Ciucă a precizat că ajutorul de 50 de euro la fiecare două luni pentru persoanele vulnerabile va continua şi anul viitor.
Preşedintele PSD a vorbit săptămâna trecută despre „echitate socială” într-o „perioadă complicată”, în contextul discuțiilor despre creșterea pensiilor.
El a spus că nu poate accepta ca o pensie de 1.800 de lei să se mărească cu 270 de lei, iar o pensie de 18.000 de lei să crească cu 2.700 de lei, adică de zece ori mai mult.
Ciolacu a spus din nou, ieri, că vrea o creștere diferențiată a pensiilor.
„Eu nu sunt de acord să se împartă cu un procent egal punctul de pensie la toată lumea. Am început discuţiile cu preşedintele şi cu Kelemen Hunor. Să mărim în funcție de mărime pensiile. La 1.800 de lei am avea 270 de lei, iar la 20 de mii - faceți socoteala -, vine o mărire de 3.000, nu e corect. E o situație excepțională, e o reglementare pe o perioada determinată, până depășim momentul”, a mai spus el.
Editor : M.B.