Președintele PNL, Florin Cîțu, spune că este de acord „cu orice reducere a poverii fiscale pentru economie” însă să fie aplicată unitar în economie și nu doar pentru un anumit sector. El propune un pact transpartinic pentru investiții în domeniul energiei, „ca să ne asigurăm că în 2026 România o să fie securizată energetic”.
„Soluțiile pe termen lung trebuie să ia în calcul securitatea energetică a României. Propun să gândim măsuri care să ne ducă în 2026 la o securitate energetică a României. Una dintre măsurile simple ar fi să alocăm suplimentar de la buget, pe lângă programe de investiții pe care le au toate companiile, un procent de care să nu se atingă nimeni. Facem un pact transpartinic, îl avem la Ministerul Apărării, un procent pe care să îl investim în acest domeniu, ca să ne asigurăm că în 2026 România o să fie securizată energetic.
Suntem de acord cu orice reducere a poverii fiscale pentru economie. Condiția de bază e să poți să și faci acest lucru și să o aplici unitar. Nu sunt de acord să reduci TVA doar pentru un anumit sector. Atunci creezi un avantaj necompetitiv sau necinstit unui anumit sector versus altele în economie și nu sunt de acord cu astfel de sectoare. Așa se creează tot felul de distorsiuni în economie și economia României nu poate să funcționeze așa pe termen lung, apar alte probleme.
Dacă vrem să reducem TVA la zero, foarte bine, deși eu vă spun că nu vom face decât să creștem profitul unor companii. Va fi foarte greu să vedem o scădere a prețurilor. Asta e opinia mea de economist. Ca președinte al PNL, voi susține orice reducere de taxe care se aplică unitar în economie”, a declarat Florin Cîțu, la Parlament.
Acesta spune că măsurile în vigoare duc la scăderea cu 33% a facturilor la energie.
„Trebuie văzut dacă măsurile acestea au fost aplicate corect sau nu de către sistemul energetic sau de furnizori și pornim de acolo. În toată lumea au crescut prețurile la energie iar astfel de măsuri cred că trebuie să ne gândim că nu ajută decât pe termen scurt și ajută populația și trebuie să venim cu ele, dar trebuie să găsim o soluție pentru România pe termen lung.
România de 30 de ani dacă nu investește în energie și mai și reduci din capacitățile de producție, era normal la un moment dat să ai astfel de probleme”, a mai spus Cîțu.
Liderii partidelor de guvernământ se reunesc luni, de la ora 17:00, la Palatul Parlamentului, în prima ședință a Coaliției din acest an. Ședința va fi una tensionată, ținând cont de subiectele fierbinți de pe agenda discuțiilor. Liderii Coaliției vor propune măsuri pentru criza din energie.
„Am finalizat tot pachetul de măsuri, toate cele trei componente, astfel încât să stopăm această escaladare a prețurilor”, a anunțat liderul PSD, Marcel Ciolacu, înaintea ședinței Consiliului Politic Național, de luni dimineață.
Printre măsurile pe care le vor propune social democrații se numără reducerea TVA la energie de la 1 februarie, plafonarea prețului energiei la o valoarea mai mică decât cea stabilită anul trecut precum și majorarea plafonului de consum din actuala lege pentru consumatorii casnici, suprataxarea profitului pentru producători la pachet cu plafonarea marjei comerciale pe lanț.
De partea cealaltă, liberalii au păreri împărțite. Premierul Nicolae Ciucă anunța săptămâna trecută că de la 1 aprilie va fi aplicată o nouă schemă de ajutor în energie, care va include TVA redus la 5%, precum și compensarea certificatului verde și a bonusului de cogenerare pentru consum. PSD nu este de acord cu compensarea certificatului verde și a bonusului de cogenerare. „În domeniul sectorului agricol si al industriei alimentare, vom lansa măsurile de sprijin la 1 februarie și le vom menține active până la data de 1 iulie. Vom elabora o schemă de sprijin și pentru gaze naturale. Analizăm, totodată, la nivelul guvernului, introducerea unei noi scheme de sprijin pentru IMM-uri, începând cu 1 aprilie”, a mai spus premierul.
Editor : A.C.