Guvernul va analiza care sunt măsurile din restul ţărilor UE ce au avut cel mai mare impact pentru accelerarea vaccinării şi le va aplica şi în România, a declarat luni prim-ministrul Florin Cîţu.
El a fost întrebat, în conferinţa de presă comună cu preşedintele CE, Ursula von der Leyen, şi preşedintele Klaus Iohannis, cum poate Uniunea Europeană să ajute accelerarea campaniei de vaccinare şi dacă vaccinarea obligatorie a unor categorii de personal poate fi o soluţie în acest sens.
„La întrebarea cum ar putea să ajute Uniunea Europeană - a ajutat foarte mult prin faptul că am avut acces la vaccin în acelaşi moment în care au avut toate ţările din UE. Am avut şi astăzi o discuţie cu doamna preşedinte (al Comisiei Europene - n.r.) despre campania de vaccinare din România. Sunt mai multe variante în UE şi după cum ştiţi şi la noi se iau în calcul aceste variante pentru a accelera campania de vaccinare. Am văzut că a început să crească, în această perioadă, numărul persoanelor care se vaccinează. Am spus de fiecare dată - singura soluţie pentru a depăşi pandemia o reprezintă vaccinarea. Orice altă măsură nu face decât să încetinească, dar nu elimină pandemia. Ne uităm să vedem în restul ţărilor din Uniunea Europeană care sunt măsurile care au avut cel mai mare impact şi le vom folosi şi aici”, a explicat Florin Cîţu, potrivit Agerpres.
Preşedintele Klaus Iohannis a anunţat, luni, că săptămâna aceasta va avea o întâlnire cu premierul Florin Cîţu pentru reevaluarea campaniei de vaccinare anti-COVID-19.
Ursula von der Leyen: Este nevoie de o foarte bună comunicare în campania de vaccinare
Este nevoie de o foarte bună comunicare în campania de vaccinare, spune Ursula von der Leyen, președinta Comisiei Europene, întrebată cum mai poate ajuta Comisia Europeană România, în condițiile în care este destul de mult în urma mediei europene la vaccinare, potrivit Mediafax.
„Vaccinarea este foarte importantă. Eu îi rog toți să profite de ocazie să se vaccineze. Vaccinarea salvează vieți, te protejează pe tine, îi protejează pe cei dragi. Noi în Uniunea Europeană suntem foarte norocoși că am avut acces la vaccinuri și am avut un avantaj enorm pentru a preveni răspândirea bolii și a noilor tulpini, așa că îi rog pe toți cei care nu s-au vaccinat să facă acest lucru”, a spus Ursula von der Leyen.
Președinta Comisiei Europene crede că este de competența autorităților naționale felul în care îi convinge pe oameni să se vaccineze: „din experiența mea spun că este nevoie de o foarte bună comunicare. În Uniunea Europeană avem 73% dintre adulți vaccinați. Impactul virusului nu mai este atât de grav, de negativ, vaccinurile chiar salvează vieți”.
La rândul său, premierul Florin Cîțu a spus că România a fost deja ajutată de Comisia Europeană prin faptul că am avut acces la vaccin.
„Sunt mai multe variante în Uniunea Europeană și la noi se iau în calcul aceste variante pentru a accelera campania de vaccinare. Am văzut că a început să crească numărul persoanelor care se vaccinează”, a spus prim-ministrul.
Editor : L.C.