Dacian Cioloș, președintele partidului REPER, cere o „revizuire din temelii” a sistemului european de autorizare a noilor alimente și se declară împotriva introducerii pe piață a unor ingrediente de tipul făinii de insecte „în felul în care sunt autorizate acum”. Fostul premier argumentează că astfel de ingrediente nu fac parte din „cultura noastră alimentară” și pune sub semnul întrebării impactul pe care îl au asupra sănătății și siguranței alimentare.
Președintele REPER precizează într-un comunicat de presă remis vineri că Uniunea Europeană nu ne obligă să mâncăm insecte - așa cum susțin unele campanii de dezinformare „la care pun umărul din plin nu numai AUR, unele televiziuni în goană după senzațional, dar și lideri politici de la PSD și PNL și chiar ministrul Agriculturii, Petre Daea” - și că acest lucru este alegerea fiecăruia.
Pe de altă parte însă, fostul premier critică Comisia Europeană pentru că a autorizat acest tip de aliment pentru consumul uman fără a evalua „impactul public și politic” la nivelul populației, ceea ce duce la un „efect destabilizator” în societate, asemănător celui pe care îl au inteligența artificială sau biotehnologiile.
„Însă, din păcate, și o spun cu toată responsabilitatea, este și rezultatul nepriceperii Comisiei Europene de a estima impactul public și politic și de a prevedea și contracara modul în care unele subiecte sunt folosite ca material de propagandă anti-UE. Subiectele de acest gen nu sunt evaluate corect de Comisia Europeană sau lideri politici europeni nici măcar din punct de vedere cultural. Astfel, toate măsurile pripite se întorc împotriva Uniunii Europene și o spun ca proeuropean.
Pe măsură ce tehnologia evoluează, subiecte precum consumul de proteine de insecte, carnea produsă în laborator sau laptele sintetic încep să urce pe agenda europeană, cu un efect la fel de destabilizator pentru societate precum inteligența artificială sau biotehnologiile”, declară Dacian Cioloș, potrivit comunicatului citat.
Liderul REPER cere revizuirea sistemului de autorizare a alimentelor noi și se declară împotriva introducerii făinii de insecte ca aliment.
„De aceea, din punctul meu de vedere, întregul sistemul european de autorizare a unor astfel de „alimente noi” trebuie revizuit, făcut mai strict și pus pe cu totul alte temelii. Nu poate rămâne doar un exercițiu tehnic, bazat pe o evaluare științifică, de sănătate sau de mediu limitată, realizată de Autoritatea Europeană pentru Siguranța Alimentară (EFSA). Autorizarea de a introduce în alimentația umană consumul de făină de insecte nu ar trebui să fie acordată fără o dezbatere publică pe acest subiect. Cultura noastră alimentară e cu totul alta în UE și nu văd de ce astfel de ingrediente ar trebui să facă parte din preparatele culinare pe teritoriul UE.”
Cioloș pune sub semnul întrebării impactul asupra sănătății
Mai mult, Dacian Cioloș pune sub semnul întrebării și impactul pe care un astfel de ingredient îl are asupra sănătății, mediului și a economiei pe termen lung.
„Impactul acestor autorizații merge dincolo de punerea pe piață a unui produs sau altul, de cât de sigur este el pentru consum din punct de vedere sanitar. Lucrurile trebuie puse în perspectiva corectă. Care este impactul de sănătate, de mediu, economic pe termen mediu și lung? Care este impactul asupra modelului nostru alimentar? Ce va însemna pentru agricultură și zonele rurale introducerea pe piață a unor produse care nu se produc în mediul natural sau care nu fac parte din cultura noastră? Care sunt riscurile pentru sistemul alimentar european? Care sunt elementele de etică pe care trebuie să le avem în vedere? Care este impactul asupra securității alimentare?Sunt discuții și decizii necesare la nivel european, care trebuie tratate cu responsabilitate și discernământ, nu lăsate ca subiect de speculație în mâna extremiștilor și populiștilor”, mai afirmă liderul europarlamentarul, precizând încă o dată că nu este de acord ca astfel de produse să fie puse pe piață.
„Până când aceste dezbateri nu au loc, ca om care înțelege și se bucură de o mâncare sănătoasă, nu pot fi de acord ca astfel de produse să continue să fie puse pe piață în felul în care sunt autorizate acum. Pentru mine, alimentația, sănătatea, mediul merg mână în mână. Așa cum avem o responsabilitate față de ce planetă le lăsăm celor care vor veni după noi, le suntem datori și cu menținerea unui model alimentar care nu înseamnă doar proteină versus preț, ci este și tradiție, cultură, autenticitate, gust. Eu, unul, aleg să susținem fermierii care lucrează cu natura, cu resursele naturale, care produc alimente naturale și sănătoase”, mai este citat Dacian Cioloș în comunicatul REPER.
Editor : Bogdan Păcurar