Fostul premier Dacian Cioloș, în mandatul căruia România a depus dosarul Roșia Montană pentru înregistrarea în patrimoniul UNESCO, a scris, după ce statul român a câștigat în fața companiei canadiene Gabriel Resources la nivel internațional privind exploatarea auriferă, că „sper că cei care m-au acuzat în ultimii ani să înțeleagă că patrimoniul național cu valoare mondială nu se vinde și că este datoria noastră să îl protejăm onest, până la capăt”.
„Roșia Montană rămîne în patrimoniul mondial UNESCO iar statul român nu plătește nici o despăgubire.
Sper că cei care m-au acuzat în ultimii ani să înțeleagă că patrimoniul național cu valoare mondială nu se vinde și că este datoria noastră să îl protejăm onest, până la capăt”, a scris vineri noapte Dacian Cioloș pe Facebook.
Curtea de Arbitraj Comercial Internațional de la Washington a dat, vineri, verdictul în cazul situației aurului de la Roșia Montană. România a câștigat procesul și nu va plăti nicio despăgubire companiei Gabriel Resources - decizia este definitivă și executorie și vine după nouă ani de proces. Mai mult, reclamanții sunt obligați să ramburseze României cheltuielile de judecată aferente procedurii de arbitraj.
Pe 4 ianuarie 2017, în ultima zi a guvernului Dacian Cioloș, România a depus dosarul Roșia Montană la UNESCO. Dosarul a fost pregătit de fosta ministră a Culturii, Corina Șuteu.
Guvernul PSD condus de Mihai Tudose, care i-a urmat lui Cioloș, a dorit retragerea dosarului.
„În ianuarie, înainte să plece, în ultimele zile, toată zona respectivă a declarat-o arie protejată natural și a trimis hârtiile la UNESCO. Adică, în traducere, „nu mai sapi o gropiță acolo nici să sapi după râme, că e arie protejată”, lucru care probabil că va conta la acel arbitraj”, a spus fostul premier Tudose despre decizia guvernului Cioloș.
Editor : Alexandru Costea