Marcel Ciolacu l-a ironizat miercuri pe ministrul de Finanțe, Marcel Boloș. Întrebat despre propunerea prin care firmele cu datorii la stat ar fi afectate de plafoane mai mici la plățile zilnice în numerar, premierul a spus despre Boloș: „copiii spun lucruri trăsnite”.
Premierul Marcel Ciolacu: „Nu va mai trece nimic prin ședința de Guvern până nu închide toate discuțiile cu mediul de afaceri și cu cei implicați. După urmează să discutăm în Coaliție și apoi luăm decizia în guvern. Mi se pare un lucru cât se poate de corect. În ceea ce privește plafoanele... Nu știu dacă mai e acea emisiune celebră cu «copiii spun lucruri trăsnite». Câteodată și ministrul Finanțelor spune lucruri trăsnite”.
Marcel Boloș, ministrul Finanțelor: „Dl prim-ministru și dl Ciucă au solicitat aceste întâlniri cu mediul de afaceri. Pe data de 29 iulie am avut o primă întâlnire
Am pus proiectul în consultare publică până pe 19 august, perioadă în care mediul de afaceri poate să facă observații.
Mai avem o întâlnire pe 26 august pentru a definitiva forma cu care ne vom duce în coaliția de guvernare.
Este opțional, nu este un instrument obligatoriu.
Intenția e să devină funcțional la 1 iulie 2025. Este, de asemenea, un termen stabilit cu mediul de afaceri și convenit pentru a intra în vigoare”.
Ministerul Finanțelor a pregătit legislația pentru introducerea CNP-ului fiscal pentru cumpărături online, un proiect în acest sens fiind publicat pe site-ul instituției în dezbatere publică. Acesta va purta denumirea de Număr de Identificare Digitală (NID).
De asemenea, potrivit HotNews, Ministerul propune propune micșorarea plafoanelor existente în vigoare privind operațiunile de încasãri și plãți în cazul debitorilor care au înființate popriri asupra disponibilitãților bãnești, pânã la emiterea deciziei de ridicare a acesteia, având în vedere gradul scãzut de recuperare a datoriilor, ca urmare a faptului cã lichiditãțile financiare ale acestora nu se ruleazã prin conturile bancare.
Boloş a afirmat, săptămâna trecută, că „este un lucru de normalitate ca impozitele şi taxele datorate bugetului să fie achitate”, el explicând că acei contribuabili care au datorii la buget şi poprire pe conturi ar putea avea limitări în tranzacţiile pe care le fac cu bani numerar până la plata debitelor către buget.
„Poţi să faci plăţi, în numerar, dar până în limita a 5.000 de lei pentru marii contribuabili, 2.500 pentru contribuabilii mijlocii şi 1.000 de lei pentru contribuabilii mici, dar acea limită pe care o ai este doar e perioadă în care au poprirea. Dacă ţi-ai plătit impozitele şi taxele, şi se ridică această limită, pot să facă în continuare plăţile în numerar, fără niciun fel de problemă”, a adăugat Marcel Boloş.
Editor : A.C.