Guvernul ar putea limita plata în numerar pentru datornici. Boloș: 5.000 lei la marii contribuabili, 2.500 - mijlocii, 1.000 - cei mici

Data actualizării: Data publicării:
Ministrul Finantelor, Marcel Bolos, da o declaratie de presa, la
Ministrul Finanțelor, Marcel Boloș. Foto: Inquam Photos / Saul Pop

Ministrul Finanţelor, Marcel Boloş, afirmă că „este un lucru de normalitate ca impozitele şi taxele datorate bugetului să fie achitate”, el explicând că acei contribuabili care au datorii la buget şi poprire pe conturi ar putea avea limitări în tranzacţiile pe care le fac cu bani numerar până la plata debitelor către buget, transmite News.ro.

„Din 51 de miliarde creanţe bugetare, neîncasate la buget, România a încasat 7 miliarde de lei, tocmai pentru că aceste plăţi în numerar care există... dar repet, numai pentru cei care au popriri pe conturi, numai pentru această situaţie s-ar putea aplica această restricţie a plăţilor în numerar pentru că trebuie să introducem această disciplină în ceea ce priveşte plata contribuţiilor faţă de buget”, a afirmat Marcel Boloş, joi seară, la Antena 3 CNN.

El a explicat că datornicii la bugetul de stat ar putea avea limitări în tranzacţiile pe care le fac.

„Poţi să faci plăţi, în numerar, dar până în limita a 5.000 de lei pentru marii contribuabili, 2.500 pentru contribuabilii mijlocii şi 1.000 de lei pentru contribuabilii mici, dar acea limită pe care o ai este doar e perioadă în care au poprirea. Dacă ţi-ai plătit impozitele şi taxele, şi se ridică această limită, pot să facă în continuare plăţile în numerar, fără niciun fel de problemă”, a adăugat Marcel Boloş.

Ministrul a explicat că datornicii la buget au ca modalitatea eşalonarea simplificată a plăţii datoriilor.  

„Este un lucru de normalitate ca aceste impozite şi taxe datorate bugetului să fie achitate bugetului (...) Se pot achita în continuare în numerar impozitele şi taxele, fără niciun fel de dificultate”, a conchis ministrul.

„E prima dată când avem peste 50 de miliarde de lei încasaţi de către ANAF / Sistemul fiscal l-am lăsat prăfuit şi colbuit”

Ministrul afirmă că „e prima dată când avem peste 50 de miliarde de lei încasaţi de către ANAF”.

„Am avut astăzi (joi - n.r.) o întâlnire cu reprezentanţi ai mediului de afaceri de care mi-a fost milă. Pentru că discutam cu nişte oameni care îşi plăteau impozitele şi taxele. De când sunt eu ministru, pot să vă spun că am un pic de satisfacţie profesional, spre exemplu, că suntem în luna iulie, cu o lună istorică după 30 de ani de la Revoluţie (...) E prima dată când avem peste 50 de miliarde de lei încasaţi de către ANAF. Pentru că s-a redus evaziunea, pentru că am implementat proiectele de digitalizare”, a mai afirmat Marcel Boloş la Antena 3 CNN.

Ministrul Finanţelor Publice a admis că România are un sistem fiscal „prăfuit şi colbuit”, mărturisind că le-a cerut oamenilor de afaceri „să mai aibă puţină răbdare”.

„Am discutat şi astăzi cu reprezentanţii mediului de afaceri că trebuie să mai aibă puţină răbdare până când aceste măsuri şi proiecte de digitalizare îşi produc efectul, ca să intrăm în normalitate şi în ceea ce priveşte sistemul fiscal şi predictibilitatea sistemului fiscal. Noi, de-a lungul timpului, nu am modernizat deloc sistemul fiscal. L-am lăsat aşa, prăfuit şi colbuit, cum este el în momentul de faţă, fără ca prin aceste instrumente de la e-transport, e-TVA, e-factura, e-proprietate şi declaraţie unică inteligentă să încercăm ca să aducem mai mulţi bani la buget, nu prin simpla creştere a impozitelor şi taxelor”, a adăugat Boloş.

Editor : A.C.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
Se introduce taxa de autostradă în România, explicația de la Guvern. De ce nu se plătește la fel ca în...
Digi FM
Dan Negru, despre prima zi de școală a copiilor lui: „Eu nu sunt entuziasmat din cauza ghiozdanelor pe care...
Pro FM
CRBL încearcă să repare lucrurile cu fiica lui, după divorțul de mama ei: "Timpul le așază pe toate. Ne-am...
Film Now
O prezentatoare TV a dezvăluit care a fost ultima discuție pe care a avut-o cu Shannen Doherty: „Am fost...
Adevarul
Experiență de coșmar pentru un român care a dat mii de euro pe o vacanță de 5 stele. „Nu pot să cred așa...
Newsweek
Care pensionari iau pensia recalculată și mărită abia în noiembrie? Casa de Pensii confirmă
Digi FM
Ce studii are, de fapt, Elena Lasconi și cum justifică notele mici. Candidata la Președinție este acuzată că...
Digi World
Un YouTuber cu peste 5 milioane de abonați a slăbit mai mult de 100 kg. Cum și-a păcălit urmăritorii în...
Digi Animal World
Luptă acerbă între un șarpe Boa și un crocodil. Spectacolul uimitor oferit de reptile turiștilor din Brazilia
Film Now
15 cupluri celebre care s-au cunoscut pe platourile de filmare. Iubiri mai spectaculoase decât în peliculele...
UTV
(VIDEO) Jon Bon Jovi a salvat o femeie care era pe punctul de a sari de pe un pod din Nashville