Președintele PSD Marcel Ciolacu a declarat miercuri, în cadrul unei vizite la Buzău, că România are o creștere economică bună, ținând cont de impactul războiului din Ucraina. Președintele PSD a mai spus că datoria publică a crescut peste 50% pentru că au fost luate împrumuturile din PNRR. „Este și normal ca datoria publică să fie peste 50%”, a spus liderul social democrat.
„E normal în contextul actual să nu mai avem aceeași creștere economică. În România este o creștere economică mai mare decât în zona euro, ceea ce e îmbucurător. Este o creștere bună față de ce se estima să fie cu impactul războiului din Ucraina”, a declarat Ciolacu.
Miercuri, ministrul Finanțelor, Adrian Câciu, și-a expirmat optimismul că țara noastră ar putea avea creșterea economică preconizată la începutul anului, deși estimările Băncii Mondiale și ale FMI arată o încetinire a acesteia.
Întrebat despre datoria publică a României, care a depășit 50%, Ciolacu a spus că „nu este o problemă în acest moment”.
„Avem de a face cu o inflație, nu e doar în România, este în toată zona euro, și în Marea Britanie și în SUA. Important este că în România, chiar dacă avem inflație, nu avem șomaj. Este și normal ca datoria publică să fie peste 50%. Faptul că am primit din împrumuturi pentru PNRR anumite sume, sunt peste 3 miliarde, e normal că datoria a sărit peste 50%. Cele două componente de la PNRR sunt granturi și împrumuturi. Alte state europene nu au mers în PNRR pe zona de împrumuturi. Se va veni cu un act normativ care se va explica clar, și au avut loc și discuții la Comisia Europeană. Nu este o problemă în acest moment”, a spus Ciolacu.
Liderul PSD spune că și dobânzile la care se împrumută România au crescut, însă același lucru s-a întâmplat și în alte state.
„Nimeni niciodată nu s-a împrumutat la astfel de dobânzi. Și Ungaria și Polonia au început să ne depășească la dobândă. Nu poți compara economia României cu economia Germaniei. Spania a avut o datorie de peste 120%, Portugalia a avut o datorie de peste 140%, important este ca macroeconomia și echilibrul intern să îl menținem. România va intra într-o recesiune dacă zona euro va intra în recesiune. Momentan nu este declanșată”, a mai spus Ciolacu.
Editor : Robert Kiss