Preşedintele Camerei Deputaţilor, Marcel Ciolacu, a declarat, joi seara, în ceea ce priveşte combaterea speculei, că trebuie făcută o analiză, luate în calcul alimentele de bază, iar instituţiile competente să colaboreze în acest sens.
„Ne referim la alimentele de bază? Dacă se vinde Rolls-Royce-ul cu o mie de ori preţul de fabricaţie, nu mă interesează. Dar în zona de pâine, de alimente de bază, trebuie să vină cei de la INS (Institutul Naţional de Statistică, n.r.) să ne spună care este o practică europeană, să faci o medie. Lucrurile astea nu trebuie să le spună politicienii (...). Aceste lucruri trebuie fundamentate (...). Să vă dau un exemplu: era între 1,7 şi 2 lei castravetele, kilogramul, pleca de la producător, iar în supermarket îl găseşti la 9 lei. Trebuie cineva să facă o analiză, ce se întâmplă pe acest lanţ”, a spus Ciolacu la România TV, potrivit Agerpres.
Acesta a explicat că instituţiile competente trebuie să colaboreze.
„Trebuie să faci o analiză să vezi unde este elementul care creează această diferenţă. Este ANPC-ul, este ANSVSA-ul, trebuie să lucreze Ministerul de Finanţe cu Ministerul Agriculturii, cu INS-ul (...). Stabileşti care sunt produsele de bază şi de acolo pleci. Şi mergi pe o nişă. Nu poţi interveni cu bocancii în economie, pentru că efectele, vă spun... Sunt alte state care s-au lăudat: am plafonat combustibilul. Şi au avut penurie. E normal, e logică. Nu trebuie să ajungem la aşa ceva”, a precizat Marcel Ciolacu.
Editor : Liviu Cojan