Un ajutor dat la timpul potrivit cuiva care ajunge mai apoi mare în politică, se poate răsplăti chiar şi cu o demnitate în stat.
E cazul hunedoreanului Sorin Ştefoni, candidat PNL pe locul de deputat vacantat de Dan Radu Ruşanu. Fostul pădurar a luat-o de jos în politică. A fost primar de comună, dar cariera sa a început să ia avânt atunci când i s-a oferit un loc eligibil pentru Camera Deputaţilor. A preferat să facă pasul înapoi şi i-a cedat ocazia Marianei Câmpeanu. Câteva luni mai târziu, când a ajuns ministru al Muncii, Mariana Câmpeanu i-a întors serviciul: l-a instalat secretar de stat peste trei miliarde de euro din fondul european POS-DRU.
La nici 30 de ani, Daniel Gheorghe are şansa să devină deputat PNL de Ilfov. Nu doar tinereţea se numără printre atuurile sale, ci şi faptul că tatăl lui este primarul oraşului Otopeni şi prieten bun cu actualul şef al Consiliului Judeţean Ilfov, liberalul Marian Petrache.
Victor Paul Dobre, liderul filialei PNL, şi-a impus propriul candidat pentru colegiul 9 Galaţi, pe Alexandu Dănăilă, actual director de programe la Administrația Piețelor Agroalimentare, fost şofer şi consilier al acestuia.
Abia intrat în PSD, Mihnea Costoiu îi calcă pe urme, încă odată, Ecaterinei Andronescu. Se pregăteşte să candideze pentru un loc de deputat în Parlament în judeţul Gorj. Costoiu a fost secretar de stat în perioadele în care Andronescu a deţinut portofoliul Educaţiei, iar, în 2012, a preluat mandatul de rector al Politehnicii Bucureşti din mâinele mentorului său.
La Timiş, Monica Ştirbu, protejata lui Teodor Meleşcanu, actualul director SIE, este impusă de la centru liberalilor locali pentru colegiul vacantat de Maria Grappini. În timpul guvernării Tăriceanu, numirea sa în postul de consul la Sevilla a provocat un adevărat scandal: ca inginer zootehnist, nu avea nici pregătire diplomatică, nici cunoştinţe de limba spaniolă.
Alegerile pentru şapte locuri vacante din Parlament vor avea loc pe 25 mai, odată cu alegerile pentru Parlamentul European.