Cine este Felix Stroe, posibilul înlocuitor al lui Răzvan Cuc

Data actualizării: Data publicării:
Felix Stroe_ agerpres_9834499

Felix Stroe (62 de ani), vehiculat drept prima opțiune a PSD pentru șefia Ministerului Transporturilor, este președintele PSD Constanța din 2015, când a ocupat locul lăsat vacant de Radu Mazăre. Stroe este, din aprilie 2003 încoace, și directorul general al Regiei Autonome Județene de Apă (RAJA) Constanța.

Felix Stroe_ agerpres_9834499
Sursă foto: Agerpres

În decembrie 2016, după alegerile parlamentare, liderul PSD Constanța declara că Liviu Dragnea este „cea mai bună variantă de prim-ministru”. „Domnul președinte Liviu Dragnea nu are nici un fel de interdicții. Conform Constituției poate să ocupe funcția de prim ministru. Apoi, votul popular a fost masiv acordat PSD-ului, partid care nu se poate disocia de personalitatea președintelui. Președintele Liviu Dragnea a fost o locomotivă care a tras partidul înainte. De ce nu ar putea fi președintele Dragnea prim ministru?”, își explica Stroe poziția pentru Evz.

La alegerile parlamentare din decembrie 2016, PSD a obținut în județul Constanța 43% din voturi, cu mai bine de 10 procente mai mult decât următorul partid clasat, PNL.

Stroe a absolvit Academia Navală „Mircea cel Bătrân” în 1978, iar între 1978 și 1991 a fost ofițer în cadrul Marinei Militare, din care cinci ani, comandant de nave de război. Între 1985 şi 1987 a urmat cursurile Academiei de Înalte Studii Militare Bucureşti. Între 2000 şi 2003, a fost viceprimar al municipiului Constanţa, iar între 2000 şi 2013, consilier în cadrul Consiliului Local Constanţa.

În 2010, a fost numit cetățean de onoare al Municipiului Constanța, de către primarul de atunci, Radu Mazăre, „pentru meritele sale deosebite și implicarea în dezvoltarea și modernizarea Municipiului Constanța”.

În martie 2015, Agenția Națională de Integritate l-a declarat pe Stroe în incompatibilitate, deoarece a deţinut simultan funcţia de consilier local şi funcţia de preşedinte al Consiliului de Administraţier şi director general al SC RAJA SA. Social-democratul a atacat în instanță raportul ANI și, în prima instanță, la Curtea de Apel Constanța, a câștigat. Recursul se judecă încă.

În 2010, a fost audiat la DNA în dosarul de corupție al fostului senator PSD Cătălin Voicu. Stroe, director al RAJA Constanța, a refuzat să dea detalii despre calitatea în care a fost audiat, dar presa a făcut legătura cu o stenogramă din dosarul lui Cătălin Voicu, în care era transcrisă o discuție a acestuia cu alt senator PSD, Alexandru Mazăre (fratele ex-primarului Radu Mazăre).

„Alexandru Mazăre: Mai trebuia să vă zic de aia cu RAJA...

Cătălin Voicu: Da...

Alexandru Mazăre:... dar aia cred c-o rezolvăm acolo.

Cătălin Voicu: Stai bre, da nu fugim din România.

Alexandru Mazăre: Nu, mi-aţi spus că e în instanţă. M-aţi întrebat. Încă nu s-a rezolvat, nu s-a atribuit lucrarea, că n-am cum.

Cătălin Voicu: Nu contează, domne! Când iese, iese! Aia vor ei, aşteaptă...

Alexandru Mazăre: Dacă mă-nţepenesc...

Cătălin Voicu: Îmi spui dacă te înţepeneşti şi vorbim!

Alexandru Mazăre: Da, dacă e, am...

Cătălin Voicu: Putem merge cu ăla?

Alexandru Mazăre: Ce am vorbit cu ăla la telefon, mi-a zis că-i pe calea bună”.

Presa a mai scris că principalul beneficiar al contractelor RAJA Constanța ar fi fost un SRL din Murfatlar, controlat de un off-shore din Cipru asociat cu Radu Mazăre, Nicușor Constantinescu și Sorin Strutinsky. Cu toate acestea, la momentul instalării la șefia PSD Constanța, din postura de unic candidat, Stroe încerca să se delimiteze public de Mazăre și Constantinescu. „Ne facem propria noastră politică. Personal, mă delimitez de orice a fost PSD înainte de 29 iunie 2015 (data la care a ajuns la șefia PSD Constanța - n.r.). Cei care au rămas în conducerea organizaţiei, să se delimiteze şi ei. Şi cine a fost prea aproape de Mazăre, dacă nu sunt în stare să se separe, treaba lor. Vor pleca singuri. Oricum vor dispărea mulţi”, declara Stroe.

Despre DNA, spunea, în noiembrie 2015: „DNA joacă un rol extraordinar. Chiar sunt câteodată mâhnit când se afirmă ca nu s-a schimbat nimic în ceea ce privește lupta anticorupție. Dacă nici în România DNA nu a punctat în lupta anticorupție, să ne bată Dumnezeu. Și cred că e nevoie în continuare, încă 25 de ani, de DNA. După 25 de ani mai vedem ce-o mai fi, dar eu am zis 25, n-am zis doi. Da, susțin DNA. Total, total, total”.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
Programul pe care trebuie să îl folosești mereu la mașina de spălat. Este singurul care nu strică hainele
Digi FM
Cu frumoasa lui familie, pe covorul roșu. Richard Gere, fericit alături de soția sa și de fiul lui cel mare...
Pro FM
Ultima imagine cu Freddie Mercury. Cum arăta cu trei luni înainte să moară
Film Now
Ashton Kutcher, fotografiat în timpul unei discuții tensionate, după zvonurile privind divorțul de Mila Kunis...
Adevarul
Cum au fost primiți handbaliștii români în Kosovo, la o săptămână după scandalul de pe Arena Națională
Newsweek
Care pensionari iau 375 lei în plus la pensie în decembrie? Cum și când se acordă banii?
Digi FM
Cameron Diaz revine la Hollywood după o pauză de mai bine de 10 ani. Cum arată azi celebra actriță din „Masca”
Digi World
Întâlnire de record. Cea mai scundă femeie din lume și cea mai înaltă femeie din lume s-au cunoscut: "A fost...
Digi Animal World
Un cadou total neașteptat de Crăciun. Reacția angajaților unui magazin când au găsit un șarpe în brazii...
Film Now
Denzel Washington spune că au existat suspiciuni legate de purtarea lui Kevin Spacey cu decenii în urmă...
UTV
Lidia Buble, inselata de fostul iubit: detaliul neasteptat care i-a dezvaluit adevarul despre „Maria”