„Cine e Ovidiu? Alexandra poate fi oricine”. Parlamentarii votează pe WhatsApp, unii se plâng că n-au semnal: „AUR are internet rusesc”

Cristian Șuțu Data actualizării: Data publicării:
BUCURESTI - PARLAMENT - VOT - PRESEDINTE AEP - 28 MAR 2023
Foto: INQUAM Photos/George Călin

Camera Deputaților a adoptat discret în urmă cu un an posibilitatea ca unele ședințe ale conducerii Camerei, considerate excepționale, să aibă loc în format online, într-o conferință de tip Zoom, iar voturile să se înregistreze prin intermediul aplicației WhatsApp. În ultima perioadă au avut loc mai multe astfel de ședințe, în format online sau mixt (online și fizic). “Alexandra poate să fie oricine”, s-a plâns liderul deputaților USR în legătură cu votul colegei sale din Parlament, deputata PSD Alexandra Presură. Într-o altă ședință online, liderul deputaților AUR a rămas fără semnal, iar un coleg de la USR a făcut mișto de el spunând că are “internet rusesc”.

Luni, 3 aprilie 2023. Parlamentul României. Ședința conducerii Camerei Deputaților, acolo unde se stabilește ce au de făcut sau de votat deputații în perioada imediat următoare. O ședință banală, care nu anunța nimic interesant. Deși era la birou, Marcel Ciolacu (PSD), președintele Camerei Deputaților, nu participă la ședință, el având în ziua aceea emoții pentru o întrevedere protocolară cu cancelarul Austriei, aflat în vizită oficială în România. Scaunul de președinte al ședinței de la parlament avea să fie ocupat de Vasile-Daniel Suciu (PSD), vicepreședinte al Camerei Deputaţilor. Culmea, nici Suciu nu vine la ședință. Ședința ar fi trebuit să înceapă, ca de obicei, la ora 13.30. Nouă minute mai târziu, vicepreședintele Suciu își face totuși apariția. “Stimați colegi, iertați-mi mica întârziere, nu m-am simțit foarte bine în ultimele 15 minute”, le spune viceliderul pesedist colegilor săi.

E aici momentul să explicăm că aleșii neamului au stabilit anul trecut, pe vremea asta, ca ședința săptămânală a conducerii Camerei Deputaților să se poată țină, uneori, și de acasă, via unor conferințe digitale de tip Zoom. Astfel spus, ei să nu mai vină la muncă. Genul acesta de ședințe online erau firești pe perioada pandemiei. Dar cum pandemia s-a încheiat, aleșii aleșilor neamului au decis ca ședințele în format mixt, fizic și online, să se poată desfășura și în afara situațiilor excepționale. Altfel spus, nu e nevoie neapărat de pandemii, epidemii, fenomene naturale extreme, cutremure sau acte de terorism pentru ca ședințele lor să se poată desfășura și din alte părți decât de la birou.

În acea zi de luni, 3 aprilie, mai mulți aleși din conducerea Camerei Deputaților au ales să participe online la ședință. Între aceștia, Ciprian-Constantin Șerban (PSD, vicepreședinte), Florin Claudiu Roman (PNL, vicepreședinte), Alexandra Presură (PSD, secretar) și Ovidiu Victor Ganţ (minorități, secretar). Dintre cei prezenți în mod fizic la ședință, liderul grupului parlamentar al USR, Liviu-Ionuț Moșteanu, ține să-și arate nemulțumirea pentru prezența online a unora dintre colegi, care erau conectați doar prin voce, nu și video. “Vă rog să stabilim cvorumul! Cine e Ovidiu? Cine e Alexandra?”, întreabă Moșteanu, care privea spre ferestrele goale din conferința online. Redăm integral din stenograma ședinței:

Domnul Vasile-Daniel Suciu:
Stimați colegi, iertați-mi mica întârziere, nu m-am simțit foarte bine în ultimele 15 minute.

Domnul Liviu-Ionuț Moșteanu:
Vă rog să stabilim cvorumul!
Cine e Ovidiu?
Cine e Alexandra?

Domnul Vasile-Daniel Suciu:
Stimați colegi!

Domnul Liviu-Ionuț Moșteanu:
Ok. Ovidiu Ganț, domnul Ganț.

Domnul Vasile-Daniel Suciu:
Sunt...

Domnul Liviu-Ionuț Moșteanu:
Nu, nu, stați un pic!
Alexandra poate fi oricine.

Domnul Vasile-Daniel Suciu:
Acuma...

Domnul Liviu-Ionuț Moșteanu:
Da, pe bune, serios! Deci, avem acolo cineva cu...

Domnul Vasile-Daniel Suciu:
Domnul Moșteanu!

Domnul Liviu-Ionuț Moșteanu:
Vreau, vă rog, dacă se poate...

Domnul Vasile-Daniel Suciu:
Domnul Moșteanu!
Domnul Moșteanu, am început ședința. O să vă rog să vorbiți când vă dau cuvântul.
Mulțumesc.
Rog staff-ul tehnic să ne confirme, să ne comunice care dintre colegii noștri sunt înregistrați online.
Pe domnul Ganț îl văd, pe domnul Șerban îl văd, pe domnul Roman îl văd, pe doamna Alexandra Presură o văd.
Deci, unu, doi, trei, patru.
Domnul Buican este?
Deci, sunt patru colegi online, iar în sală... cinci, șase, șapte, opt, nouă în total.

Din sală:
Teoretic.

Domnul Vasile-Daniel Suciu:
Nu, și practic.
Bun.
Supun votului dumneavoastră ordinea de zi a acestei ședințe de Birou permanent.
Cine este pentru? Împotrivă? Abțineri?
Adoptat.
Mulțumesc.

“Are internet rusesc”

11 zile mai târziu, o nouă ședință online a conducerii reunite a Camerei Deputaților și Senatului. Marcel Ciolacu, președintele Camerei, lipsește din nou, deși era prezent la Parlament. Presa a relatat că, în acea zi, liderul PSD a convocat o miniședință de guvern cu miniștrii partidului, în biroul său de la Camera Deputaților. Ședința conducerii Parlamentului avea să fie condusă de Ciprian-Constantin Șerban (PSD, vicepreședinte al Camerei). Întreaga ședință se desfășoară în format online, de pe telefoanele sau laptopurile participanților. Dintre toți, liderul deputaților AUR, Antonio Andrușceac pare să aibă probleme cu conexiunea la internet. Astfel că el nu reușește să-și prezinte propunerea de introducere a unui proiect de lege pe ordinea de zi. Din stenograma ședinței reiese că intervențiile deputatului AUR sunt întrerupte adesea, colegii săi stabilind ca propunerile acestuia să fie discutate săptămâna următoare. Antonio Andrușceac se supără și părăsește ședința, motiv pentru ca liderul deputaților USR, Liviu Moșteanu, să concluzioneze că Andrușceac “are internet rusesc”. Redam din stenograma ședinței:

Domnul Cătălin-Daniel Fenechiu:
Domnule vicepreședinte, deci solicităm ca această solicitare să fie inclusă pe ordinea viitorului BPR, ca să nu avem o tulburare de activitate astăzi.

Domnul Ciprian-Constantin Șerban:
Exact. O discutăm la următorul BPR, e cel mai corect.

Domnul Alfred-Robert Simonis:
O mențiune, dacă-mi permiteți!
Aș prefera - și cred că și domnul Andronache e în asentimentul meu - să nu ne mai trezim la BPR cu astfel de solicitări de suplimentare, fără să apucăm să verificăm ponderi și dacă e adevărat că locurile pe care le propuneți sunt ale dumneavoastră, înlocuirile. Să avem o discuție în prealabil și evident că după aceea, dacă e post pe post, nu avem nimic împotrivă. Dar nu putem verifica în timp real asta.
Mulțumesc.

Domnul Antonio Andrușceac:
Dar totuși să fim atenți când cineva se înscrie la cuvânt.

Domnul Alfred-Robert Simonis:
Se întrerupe, se aude foarte rău, domnul Andruceac, se întrerupe. Aveți o problemă cu semnalul dumneavoastră, nu-i vina noastră că nu vă auzim. Și acum se aude întrerupt.

Domnul Antonio Andrușceac:
Bune. Atunci, vă rog să mă scuzați. Nu mă aud, n-are rost să stau.

Domnul Liviu-Ionuț Moșteanu:
E internet rusesc.

Domnul Ciprian-Constantin Șerban:
Ok. Mergem mai departe.

Voturile împotrivă, în aplicația WhatsApp

Potrivit stenogramei ședinței conducerii Camerei Deputaților din 6 ianuarie 2023 (vezi foto alăturat), care a avut loc online, înregistrarea voturilor se face prin intermediul aplicației de chat WhatsApp.
Decizia ca unele ședințe ale conducerii Parlamentului să poată avea loc în format online a fost luată anul trecut, pe 29 martie 2022, cu 273 voturi "pentru" şi 9 "contra". Adică, cu o foarte largă majoritate. Inițial, posibilitatea organizării acestor ședințe era regulamentară doar în situaţii excepţionale, constatate de către autorităţile abilitate, precum epidemiile, pandemiile, fenomenele naturale extreme, cutremure, actele de terorism şi alte situaţii care fac imposibilă prezenţa deputaţilor la sediul Camerei Deputaţilor. Mai nou, această procedură poate fi aplicată şi "în alte situaţii, pe o perioadă limitată aprobată de Biroul permanent, la propunerea Comitetului liderilor de grup". În expunerea de motive care a stat la baza modificării Regulamentului se arată că activitatea în format mixt, fizic şi online, reprezintă un "bun câştigat" şi de aceea trebuie extinsă utilizarea mijloacelor electronice şi la alte situaţii. "Parlamentul României, împreună cu serviciul specializat în materie de telecomunicaţii, a dezvoltat platforma electronică prin intermediul căreia deputaţii şi senatorii îşi desfăşoară activitatea în sistem hibrid, prezenţă fizică şi online. Totodată, structurile organizate la nivelul Camerei Deputaţilor, dar şi Senatului, au desfăşurat şedinţe în sistem online, prin mijloace electronice (...). Această modalitate de funcţionare a Parlamentului, în speţă a Camerei Deputaţilor, este considerată un câştig pentru activitatea parlamentară în cvasiunanimitatea deputaţilor şi senatorilor. Este un mijloc modern de activitate care a adus Camera Deputaţilor în secolul XXI", se menţionează în document.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
Cuplul Ceaușescu, doi bătrânei la „Ia-mă, nene” și pachetul misterios plasat în portbagajul mașinii luate...
Digi FM
Kevin Costner, vacanță în Aspen alături de fiica sa adolescentă. Actorul este tatăl a șapte copii
Pro FM
Soția lui Kanye West, într-o pelerină transparentă de ploaie, cu nimic pe dedesubt. El, cu mască pe față...
Film Now
I-a arătat imagini nud și i-a vorbit despre dependența lui de pornografie. Blake Lively l-a dat în judecată...
Adevarul
De când va fi fabricată Dacia Spring în Europa: va duce la o scădere masivă a costurilor
Newsweek
Cu ce precizie iau pensia, în 2025, românii care au muncit în Germania? Haos cu pensiile în România
Digi FM
Controversă după momentul Aurei Șova cu Marius Manole, din finala Vocea României 2024: "Respectul faţă de...
Digi World
O vedetă TikTok a murit la doar 19 ani din cauza unei boli foarte rare care afectează doar câteva sute de...
Digi Animal World
Cum arată câinele care valorează un milion de euro. A fost conceput și născut în România: „A câștigat toate...
Film Now
Cum arată la 44 de ani fiul tatuat al lui Michael Douglas, care-i seamănă leit. De ce a făcut Cameron șapte...
UTV
Andreea Balan si George Burcea, impreuna la serbarea fiicei lor, Ella. Au lasat in urma certurile pentru...