Marian Neacșu și Adrian Țuțuianu, excluși din PSD în urma ședinței CEx
Adrian Țuțuianu și Marian Neacșu au fost excluși, luni, din PSD, într-o ședință CEx, adică a conducerii partidului. A fost o ședinţă cu miză mare pentru Liviu Dragnea. Liderii partidului s-au întâlnit pentru a discuta situaţia disidenţilor din partid, iar excluderile erau inevitabile, după cum avertizau apropiaţii lui Liviu Dragnea înainte de ședință. Și, într-adevăr, primele „victime” au fost Adrian Țuțuianu, liderul PSD Dâmbovița, și Marian Neacșu, secretar general al PSD și lider PSD Ialomița.
ACTUALIZARE. Președintele PSD Liviu Dragnea a explicat, într-o conferință de presă după Comitetul Executiv al partidului, de ce au fost excluși din PSD Adrian Țuțuianu și Marian Neacșu.
Citiți și: De ce spune Dragnea că nu vrea să demisioneze
ACTUALIZARE. Marian Neacșu și Adrian Țuțuianu trebuie să fie excluși din PSD, a decis CEx al PSD.
Comitetul Executiv al PSD a votat, luni, cu 53 de voturi „pentru” şi nouă „împotrivă” excluderea din partid a lui Adrian Ţuţuianu şi Marian Neacşu.
În apărarea celor doi a vorbit în CEx fostul premier Mihai Tudose.
Paul Stănescu a scăpat, însă, de această măsură a excluderii din partid, dar ar urma să fie remaniat din guvern, potrivit informațiilor Digi24. El își va pierde funcția de vicepremier și pe cea de ministru al dezvoltării regionale și ar putea fi înlocuit de Nicolae Bădălău ca vicepremier și de Lia Olguța Vasilescu la Dezvoltare. Culmea e că Nicolae Bădălău, unul dintre inițiatorii scrisorii care îi contestau autoritatea lui Liviu Dragnea în septembrie, a ajuns acum în grațiile liderului de partid.
Adrian Țuțuianu, Marian Neacșu și Paul Stănescu erau cele trei nume din PSD vehiculate înainte de CEx ca fiind „candidații” pentru excluderea din partid.
Ce li s-a reproșat lui Adrian Țuțuianu și Marian Neacșu, care au fost excluși din PSD? Adrian Țuțuianu a plătit pentru ceea ce a spus într-o ședință a filialei de Dâmbovița a PSD, pe care o conduce. A fost înregistrat cu tehnică de ultimă generație chiar de către colegii lui, iar înregistrările audio în care liderul PSD folosește cuvinte dure la adresa conducerii partidului au ajuns în presă.
Citiți și:
A. Ţuţuianu a dezvăluit cine a înregistrat şedinţele: Erau cablaţi cu tehnică de ultimă generație
În ceea ce-l privește pe Marian Neacșu, cândva mâna dreaptă a lui Liviu Dragnea, el ar fi negociat cu opoziția pentru a aduce voturi din PSD care să determine o cădere a Guvernului.
Citiți și:
VIDEO. Cum au reacționat Adrian Țuțuianu și Marian Neacșu după decizia CEx de excludere din PSD
ACTUALIZARE. Gabriel Zetea, președintele PSD Maramureș, a cerut excluderea din partid a lui Marian Neacșu și Adrian Țuțuianu.
ACTUALIZARE. „Acuma o să mergem la Comitetul Executiv Național (CEx), unde va fi o ședință, din păcate, neplăcută, dar, așa cum au spus majoritatea colegilor, necesară”, a declarat Liviu Dragnea, înainte de CEx. Întrebat dacă va propune excluderi, el a răspuns: „O să propunem mai mulți să închidem toată această perioadă în care colegi din partid au uneltit, au negociat pentru ca Guvernul PSD să pice. Așa ceva nu se poate!”.
Citiţi şi:
VIDEO. Reacție la #Teleormanleaks: Liviu Dragnea apare în Parlament cu două valize în mână
ACTUALIZARE. Doi lideri de filiale PSD vor fi schimbați. E vorba de liderii din organizațiile Caraș-Severin și Călărași, Ion Mocioalcă și respectiv Ciprian Pandea.
ACTUALIZARE. Înainte de a intra în sala de la Parlament unde se desfășoară ședința CEx PSD, Liviu Dragnea a spus că este posibil să existe astăzi excluderi din partid.
Vicepreşedintele Adrian Ţuţuianu şi secretarul general Marian Neacşu ar putea fi excluşi.
Potrivit unor informații Digi24 de ultimă oră, după excluderile din partid urmează remanierile. Mai exact, vicepremierul Paul Stănescu ar urma să fie schimbat vineri din Guvern.
Şeful PSD şi-a chemat susţinătorii cu o seară înainte pentru negocieri de ultim moment. Întîlnirea nu a avut loc la sediul partidului, ci în Parlament, unde jurnaliştii nu au acces.
O astfel de reuniune informală - cum a fost cea convocată duminică seara la Parlament cu câțiva apropiați - este o strategie pe care Liviu Dragnea o foloseşte înainte de orice moment critic din PSD. Nu intră în şedinţele Comitetului Executiv fără să ştie pe câte voturi se bazează.
Nu este clar în acest moment câţi social-democraţi vor fi sancţionaţi. Neoficial, se vorbeşte despre Adrian Ţuţuianu, pentru înregistrările care au apărut în presă.
Se vehiculează şi numele lui Marian Neacşu, secretarul general al partidului, cu care Liviu Dragnea a avut o serie de altercaţii înainte de moţiunea simplă, care a picat până la urmă în Parlament, depusă împotriva ministrului Justiţiei, Tudorel Toader.
E posibilă o sancţiune și pentru Gabriela Firea, pentru declaraţiile critice făcute la adresa lui Liviu Dragnea în mod repetat. Apropiaţii lui Liviu Dragnea afirmă că excluderile sunt inevitabile.
De partea cealaltă, disidenţii spun că au un mesaj foarte clar pentru Liviu Dragnea, pe care i l-au şi transmis. Vor fi solidari, se vor opune excluderilor, ceea ce nu poate însemna decât că sunt pregătiţi să îşi dea demisia în bloc. Aceşti lideri PSD controlează la rândul lor parlamentari. Astfel, îi ameninţă Pe Liviu Dragnea şi pe Călin Popescu Tăriceanu că îi vor lăsa fără majoritate. Un moment cât se poate de nepotrivit, pentru că opoziţia a anunţat că depune o moţiune de cenzură.
Oficial, se discută despre ASF, CNA și „chestiuni interne”
Oficial, liderii partidului se întâlnesc să discute despre propunerile pentru Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF) şi Consiliul Naţional al Audiovizualului (CNA), dar şi „chestiuni interne”. Secretarul general adjunct al PSD, Codrin Ştefănescu, a anunţat că va avea loc „o discuţie serioasă, bărbătească, aplicată”, el urmând a cere lămuriri de la Adrian Ţuţuianu în urma declaraţiilor făcute despre membrii partidului, relatează News.ro.
Comitetul Executiv al PSD se reuneşte de la ora 12:00, la Palatul Parlamentului, în sala grupului PSD „Ovidiu Şincai”.
Vicepremierul Viorel Ştefan a anunţat că s-a înscris în cursa pentru conducerea ASF, alături de alţi şase candidaţi, în condiţiile în care mandatul actualei conduceri expiră în această lună. Conform informaţiilor vehiculate în spaţiul public, Viorel Ştefan ar fi vizat de remanierea pe care o pregăteşte premierul Viorica Dăncilă.
Premierul Viorica Dăncilă nu participă, însă, la CExN, aflându-se în turneu în Sultanatul Oman şi Statul Qatar, până joi. De aceea, cel mai probabil, liderii social-democraţi nu vor discuta despre remaniere.
Ministrul Muncii, Lia Olguţa Vasilescu, a confirmat că vor fi două Comitete Executive ale PSD, unul politic şi unul pentru remaniere, spunând că luni are loc cel politic.
De asemenea, întrebată dacă vor fi excluderi, ea a spus: „Este foarte posibil”. Întrebată şi dacă există persoane din partid cu care preşedintele PSD nu mai poate colabora, Vasilescu a spus că nu este vorba despre asta. „Nu este vorba de preşedintele PSD dacă mai colaborează bine, este vorba de ce se întâmplă în Parlamentul României. Adică nu putem să fim şantajaţi din propriul nostru partid, de colegi care, dacă sunt supăraţi că au pierdut o funcţie... ”, a declarat Vasilescu.
Primarul general al Capitalei, Gabriela Firea, şi ea aflată pe lista contestatarilor din PSD, nu va participa la şedinţă, fiind în vizită oficială la Madrid. Întrebată, vineri, dacă îi este teamă de o posibilă excludere din partid, Gabriela Firea a spus că îi este teamă doar de Dumnezeu şi că, în plus, doar a făcut declaraţii despre o persoană, neaducând astfel prejudicii partidului.
Pe de altă parte, CEx-ul PSD intervine după ce în weekend a izbucnit scandalul „valiza” sau Teleormanleaks. Rise Project a anunțat că a intrat în posesia unor documente provenind de la firma Tel Drum care ar fi fost aruncate pe un câmp și la care procurorii DNA nu ar fi avut acces.
Citiți și: Proiecţie laser cu mesajul "Liviule, valiza, Liviule!", pe clădirea Parlamentului
- Etichete:
- liviu dragnea
- adrian tutuianu
- marian neacsu
- excluderi psd
- cex psd 5 noiembrie 2018
- exclusi psd
Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News