„Dacă noi am avea din Dunărea asta de vorbe ale politicienilor un rezultat concret, noi am ajunge Germania din urmă. Suntem la momentul la care opoziția și puterea nu se înțeleg asupra unui fapt, dacă a scăzut sau a crescut șomajul. E clar că bătălia este de a convinge electoratul și, cum spunea un celebru președinte american, uneori în politică faptele contează mai puțin, dar percepția lor este esențială.
Domnul Băsescu face de opt ani de zile, în esență, același lucru: pivotează. Este un pivot care polarizează puternic electoratul. Domnul Băsescu a fost de-a lungul timpului și pro, și contra tuturor poziționărilor posibile în politica românească. Domnul Oprea Gabriel când a fost șeful mafiei personale a lui Adrian Năstase, acum văd că, mai nou, stă în dreapta domniei sale în CSAT și nu am văzut să se șifoneze domnul Băsescu și a semnat decretul de numire.
Politicienii din România ar trebui să se pregătească a depăși perioada Băsescu, perioada în care Băsescu electoral este cel care polarizează opinia publică românească. Noi vom trăi și în România anului 2015, în care numele lui Traian Băsescu va însemna cel mult șefia unui partid, cât va fi el acolo. Noi trebuie să ne pregătim pentru următorii 20 de ani în această țară. Lumea poate uită că mai avem și o țară de condus, sunt și probleme, vor fi pensionari și în 2015, cineva va trebui să le plătească pensiile”, a spus Răzvan Orășanu, directorul de cercetare Societății Academice din România (SAR).
Acesta a mai spus că același lucru s-a întâmplat și în 2004, când „îndârjirea” oamenilor împotriva lui Ion Iliescu și Adrian Năstase i-a făcut pe alegători să voteze împotriva celor doi politicieni, iar la alegerile din 2014 urmează un episod asemănător.
„După ce se termină perioada politică Traian Băsescu, ce urmează? N-am văzut niciun vizionar politician care să ne explice ce va fi în România lui 2015”, a adăugat Răzvan Orășanu.
În acest context, Crin Antonescu se pregăteşte să-şi relanseze candidatura la alegerile prezidenţiale. Evenimentul va avea loc sâmbătă seara, la Constanţa, în prezenţa a aproximativ 2.000 de tineri din USL. Reuniunea vine în condiţiile în care liderul PNL a căzut în sondaje şi este, de luni bune, surclasat de Victor Ponta la capitolul încredere şi intenţie de vot.