Gramatica limbii române rămâne o enigmă pentru mulţi politicieni. Dezacordurile şi utilizarea incorectă a unor părţi de vorbire se găsesc la politicieni din toate partidele, fără deosebire de culoare politică.
Printre cei care trec, uneori, regulile gramaticii - la capitolul detalii, se numără şi un fost ministru al Educaţiei.
Remus Pricopie, fost ministru al Educaţiei: Aveţi una dintre cea mai frumoasă școală ( n.r. corect: CELE MAI FRUMOASE ŞCOLI).
O altă tendinţă în sfera politică este folosirea incorectă a pronumelui relativ „care”. Fenomenul nu ţine cont de culoarea politică.
Liviu Pop, ministru delegat pentru Dialog Social: Lucru CARE (n.r. corect: PE CARE) încercăm, repet, să-l rezolvăm până vineri”.
Gigel Ştirbu, fost ministru al Culturii: Sunt extraordinar de mândru de numele meu şi mulţumesc părinţilor pentru numele CARE mi l-au dat.
Marian Vanghelie, primarul suspendat al Sectorului 5. Cei care nu aţi reuşit să vedeţi spectacolele lui CARE le face în lume, puteţi să vedeţi ce a făcut la Sala Palatului.
Alţi politicieni, alte probleme gramaticale.
Daniel Chiţoiu, fost ministru al Finanţelor Publice: Eu vreau să fac DECÂT (n.r. corect: DOAR) două precizări legate de alocările bugetare pentru domeniul sănătăţii.
La Ministerul de Interne se inventează noi cuvinte.
Traian Igaş, fost ministru al Administraţiei şi Internelor: Astăzi avem mai multe structuri care uneori se suprapun în ceea ce înseamnă controlul piscicol şi ceea ce înseamnă BRANCONAJUL ( n.r. corect: BRACONAJUL).
Campioană la erori gramaticale este, însă, Maria Grapini, eurodeputat.
Maria Grapini, europarlamentar:
- Astăzi este rău pentru că ieri au fost POLITICE ( n.r. corect: POLITICI) proaste.
- Trebuie mediatizat foarte mult să ştie societăţile că, dacă cineva mai îndrăzneşte SĂ-I PUNĂ POPRIRE PE CONT (n. r. corect: SĂ LE PUNĂ POPRIRE PE CONTURI).
- Vreau să LE ( n.r. corect: ÎI) mulţumesc echipei.
Fostul ministru pentru IMM-uri a fost chiar sursă de inspiraţie pentru o aplicaţie pe internet. Se numeşte „grapinizer” şi transformă un text corect în aşa-numita „grapineză”, limba pe care ar fi inventat-o Maria Grapini. Politicienii care fac greşeli gramaticale sunt totuşi rar sancţionaţi pentru ele de alegători.
„E o problemă gravă, dar ea nu e gravă electoral pentru că puţină lume sesizează. La un moment dat, ele devin glumiţe şi nu sunt elemente de excludere. Persoanele care au anumită formaţie intelectuală rar vor vota personaje de genul acesta. Numai că aceştia nu sunt mulţi, adică nu există o sancţiune electorală reală, autentică”, spune Alfred Bulai, analist politic.