Plenul Camerei Deputaților a aprobat, astăzi, ca Petre Roman să-și reia mandatul de deputat, la aproape un an și jumătate de la pierderea lui pe motiv de incompatibilitate constatată de Agenția Națională de Integritate. Din actuala legislatură mai sunt doar trei luni, dar mai importantă pare să fie repunerea totală în drepturi. Inclusiv cele bănești.
Votul din plen vine după ce Comisia juridică a Camerei a decis că lui Petre Roman i-a încetat mandatul de deputat în condiții nelegale, deoarece raportul de evaluare al ANI nu era, la momentul respectiv, definitiv.
Or, dacă revocarea mandatului s-a produs în condiții nelegale, Roman este îndreptățit să ceară plata indemnizațiilor de care a fost privat în ultimele 20 de luni (din februarie 2015 încoace). De altfel, sunt destule voci care spun că fostul premier are tot dreptul să-și primească banii, invocând cazurile salariaților concediați abuzivi și care sunt repuși total în drepturi. „Vom avea şi consecinţe juridice şi vom avea şi consecinţe materiale, pentru că domnul Petre Roman nu a beneficiat de indemnizaţia de deputat. Se pune întrebarea cine se face vinovat”, declara astăzi, de exemplu, liderul deputaților UDMR, Mate Andras.
În momentul revocării mandatului, Petre Roman avea funcția de vicepreședinte al Comisiei pentru politică externă, funcție care i-a adus în luna ianuarie 2015 o indemnizație netă de 5.031 lei. Făcând un calcul pentru perioada februarie 2015-septembrie 2016, rezultă că liberalul ar putea primi de la Camera Deputaților peste 100.000 de lei (echivalentul a circa 23.000 de euro).
Fiind la al cincilea mandat de parlamentar, fostul premier este îndreptățit și la pensie specială.