Castelul de Apă din Brăila a fost construit în 1914 şi, timp de o jumătate de secol, a fost principală sursă de apă a oraşului Brăila. Înainte de Revoluţie, autorităţile au transformat clădirea în restaurant, unul apreciat de majoritatea localnicilor. După '90 însă, Castelul de Apă a ajuns pe mâna unui investitor privat care, din cauza managementui defectuos, l-a transformat într-o ruină.
„O singură dată sau de două ori să zic am urcat la restaurant, am băut un şpriţ acolo şi de acolo el se învârteşte, toată turela se învârteşte şi vezi toată zona, Dunărea, pădurea, munţii Dobrogei. Ce bine ar fi să-l redea circuitului, să-şi aducă lumea aminte”, spune un localnic.
„Era superb, era frumos, era drăguţ, era mult mai aranjat pe timpul lui Ceauşescu decât ulterior. Acum e lăsat în paragină”, a spus o localnică din Brăila.
În 2006, castelul, devenit monument istoric, a intrat, din nou în proprietatea publică, iar de trei ani încoace autorităţile au tot încercat să-l reabiliteze cu bani europeni. Vor să redeschidă restaurantul, să facă şi o cofetărie, dar şi un muzeu. Singura problemă este însă că niciun constructor nu a participat la vreuna din cele patru licitaţii.
„Când avem în continuare întrebări şi când avem în continuare dubii privind aspecte tehnice care conduc la anumite aspecte financiare, atunci trebuie să realizăm că ceva nu este în regulă şi că trebuie să ne refacem cel puţin documentaţia respectivă”, este de părere Aurel Simionescu, primarul municipiului Brăila.
Va fi nevoie şi de un nou proiect de accesare a fondurilor europene.
„În acest moment, suntem în stadiul în care facem un studiu de piaţă, ce sume ar fi necesare pentru actualizare, ulterior o să lansăm o procedură de achiziţie pentru actualizarea documentaţiei tehnico-economice în întregime”, a spus Iuliana Neagu, director al Direcţiei Strategii, Porgrame, Proiecte de Dezvoltare şi Relaţii Internaţionale.
Autorităţile speră ca, odată obţinută o nouă finanţare europeană, să găsească un constructor interesat de reabilitarea Castelului de Apă.