Carmen Dan explică de ce ar trebui să fie pedepsiți cu închisoarea cei care nu muncesc în folosul comunității
Data actualizării: Data publicării:
Ministrul Administraţiei şi Internelor, Carmen Dan, a explicat, luni, că proiectul de lege pe care l-a depus alături de alţi parlamentari PSD şi care prevede pedepse cu închisoarea de la trei luni la doi ani pentru persoanele care nu respectă deciziile instanţelor de a presta muncă în folosul comunităţii a fost gândit în condiţiile în care amenzile aplicate acestor persoane nu sunt plătite.
„Sunt situaţii în care avem sute de amenzi contravenţionale care nu sunt plătite”, a spus șefa MAI.
„Este o iniţiativă pe care nu o susţin doar eu, sunt şi colegi de-ai mei care au semnat această iniţiativă legislativă. Sunt atât de multe situaţii în care sunt constatate şi aplicate sancţiuni contravenţionale care nu se plătesc. Mai mult decât atât, sunt decizii ale instanţelor care dispun munca în folosul comunităţii care nu se execută. (...) Sunt situaţii în care avem sute de amenzi contravenţionale care nu sunt plătite. În acest scop a fost gândită”, a mai declarat Carmen Dan, luni, în Parlament, unde participă la şedinţa Biroului Permanent Naţional al PSD.
Peste 50 de parlamentari PSD, între care şi ministrul de Interne Carmen Dan, au depus recent la Senat un proiect de lege care prevede pedepse cu închisoarea de la trei luni la doi ani pentru persoanele care nu se prezintă la munca în folosul comunităţii.
„Nerespectarea hotărârii judecătoreşti prin care s-a aplicat sancţiunea prestării unei activităţi în folosul comunităţii săvârşită prin neprezentarea la primar pentru luarea în evidenţă şi executarea sancţiunii, sustragerea de la executarea sancţiunii după începerea activităţii sau neîndeplinirea îndatoririlor ce revin la locul de muncă se pedepseşte cu închisoare de la 3 luni la 2 ani”, se arată în proiect, care propune modificarea articolului 287 din Codul penal.
Parlamentarii PSD spun că este necesară o astfel de măsură, în condiţiile în care cei care nu prestează muncă în folosul comunităţii, încălcând astfel decizii ale instanţelor, nu plătesc amenzile. mendării persoanelor care refuză să efectueze ore de muncă în folosul comunităţii, în pofida deciziilor judecătoreşti, nu este suficientă.
„Sunt sancţionate contravenţional ori administrativ în mod constant, însă aceste sancţiuni rămân doar nişte cifre, nişte statistici, nu se plătesc, contravenienţii nu au absolut nicio teamă de repercusiuni, pentru că acestea se practică. În lipsa unei legislaţii coercitive, aceste persoane sunt încurajate să comită în continuare fapte antisociale şi prin exemplificare numărul persoanelor care li se alătură creşte în mod alarmant”, se menţionează în expunerea de motive a iniţiativei legislative.