Care sunt măsurile urgente pe care vrea să le ia Ludovic Orban

Data actualizării: Data publicării:
Ludovic Orban la sedinta birourilor permanente reunite
Foto: INQUAM Photos/Ilona Andrei

Premierul desemnat, Ludovic Orban, a participat, luni, la ședința Birourilor Permanente Reunite în care s-a discutat calendarul învestirii Guvernului. Orban a încercat să îi convingă pe parlamentari de necesitatea ca acest Guvern să fie învestit cât mai repede de Parlament pentru că actualul Executiv demis nu poate adopta o serie de măsuri necesare. Printre ele, adoptarea rectificării și a bugetului pentru anul viitor, adoptarea HG pentru salariul minim, organizarea examenului de rezidențiat, dar și emiterea ordinelor de ministru cu numirea Inspectorilor Școalari Generali din Dâmbovița, Bacău și Arad, unde expiră pe 30 octombrie delegarea de atribuții și astfel nu se mai pot da salariile în județele respective.

Guvernul Orban vrea să amâne intrarea în vigoare a prevederilor referitoarea la pensionarea magistraților de la 1 ianuarie 2020 și să inițieze procedurile pentru desemnarea titularilor la conducerea parchetelor. De asemenea, nominalizarea unui candidat pentru Comisia Europeană este una dintre prioritățile viitorului Guvern.

Conform calendarului aprobat de Parlament, audierea miniștrilor va avea loc marți și miercuri, iar luni, pe 4 noiembrie, se va da votul în plenul reunit al Parlamentului pentru învestirea Guvernului. Ludovic Orban are nevoie de 233 de voturi pentru a fi premierul României.

Care sunt măsurile urgente prezentate de Ludovic Orban

  • Rectificarea Legii bugetului de stat și a Legii bugetului asigurărilor sociale de stat pentru 2019.
  • Asigurarea resurselor financiare pentru funcționarea autorităților locale și pentru plata facturilor din PNDL 1 și PNDL 2 la Rectificarea bugetară.
  • Rectificare bugetară pozitivă pentru programele de sănătate.
  • Asigurarea la rectificarea bugetară a sumelor aferente plăților programului StartUpNation 2018 (în prezent sunt prevăzute doar 40 milioane lei credite bugetare pentru acest program din totalul de 233 cât ar trebui, diferența fiind tăiată la rectificarea din august 2019).
  • Elaborarea proiectelor Legii bugetului de stat și a Legii bugetului asigurărilor sociale de stat pentru anul 2020.
  • Adoptarea HG pentru stabilirea salariului minim pentru 2020 după consultarea partenerilor sociali, sindicate și patronate.
  • Organizarea examenului de rezidențiat pentru absolvenții făcultăților de medicină.
  • Emiterea ordinelor de ministru pentru alocarea cifrelor de școlarizare pentru anul I de studiu din învățământul universitar.
  • Emiterea ordinelor de ministru cu numirea ISG în 3 judete (DB, BC, AR). Aici, sunt ISG cu delegare de atribuții cărora le expiră delegația pe 30 octombrie și nu mai pot da salariile în județele respective .
  • Abrogarea recursului compensatoriu și consolidarea serviciului de probațiune pentru monitorizarea condamnaților eliberați condiționat.
  • Întărirea capacităţii de combatere a traficului de persoane şi de droguri, destructurarea grupurilor criminale, prin stabilirea unor responsabilităţi concrete de acţiune la nivelul instituţiilor implicate (MAI, Parchet, cooperare internaţională).
  • Deblocarea situaţiei de numire a unor şefi de unităţi cum ar fi IPJ Botoşani şi Mehedinţi, posturi care au devenit vacante şi nu pot fi ocupate în lipsa emiterii actelor administrative de către ministru.
  • Prorogarea intrării în vigoare a prevederilor referitoarea la pensionarea magistraților de la 1 ianuarie 2020.
  • Inițierea procedurilor pentru desemnarea titularilor la conducerea parchetelor.
  • Desecretizarea documentelor din MAI necesare în ancheta privind Dosarul 10 august.
  • Nominalizarea candidatului pentru funcția de Comisar european din partea României.
  • Adoptarea proiectului de lege privind cadrul normativ necesar pentru reglementarea statutului cetățenilor Regatului Unit din România (pentru ipoteza unui hard Brexit, fără acord).
  • Construcția bugetului pentru anul 2020 la Apărare (asigurarea a 2% din PIB + alocarea echilibrată a cheltuielilor de personal, operare și mentenanță; achiziții) și deblocarea programelor de înzestrare aprobate/în derulare.
  • Pregătirea stocurilor de energie și a infrastructurii de transport pentru perioada de iarnă.
  • Modificare Ordonanța de urgență a Guvernului nr.114/2018 (și ordonanțele care o modifică OUG 19/2019, OUG 43/2019) în telecomunicații, energie, Pilonul 2 de pensii și sistemul bancar.
  • Abrogarea măsurilor OUG 114/2018 cu privire la domeniul energiei cu perioadă de tranziție, cu consultarea Comsiei Europene pentru a închide procedura de infringement declanșată împotriva României.
  • Stoparea declinului companiilor de stat din domeniul transporturilor, cu accent pe TAROM și CFR Marfă.
  • Transpunerea în integralitate a Pachetului IV feroviar, a Regulamentului European și a Directivelor europene privind siguranța și interoperabilitatea, pentru evitarea infringementului.
  • Adoptarea măsurilor necesare pentru a evita riscul de dezangajare a fondurilor europene:
    • Evitarea dezangajării automate de fonduri la sfârșitul anului 2019 în valoare de aproximativ 600 mil euro. Programele operaționale cu cel mai mare risc de dezangajare sunt Programul Operational Regional cu aproximativ 400 mil euro și Programul Operational Capital Uman 100 mil euro.
    • Adoptarea măsurilor necesare pentru documentele strategice (acord de parteneriat + programe operaționale) aferente perioadei de programare 2021-2027 până la sfârșitul anului pentru a permite continuarea negocierilor cu CE în vederea accesării începând cu anul 2021 a sumei de 31 mld euro alocate României;
    • Adoptarea măsurilor urgente necesare pentru anul 2020 în vederea evitării dezangajării automate de fonduri pentru suma de 3,2 mld euro;
  • Asigurarea bugetării și finalizării în termen a investițiilor angajate de statul român pentru desfășurarea meciurilor din cadrul Campionatului European de Fotbal Euro2020 găzduite de țara noastră;
  • Asigurarea de urgență a susținerii financiare pentru federațiile și sportivii români care participă la competițiile de calificare la Olimpiada de Vară Tokyo 2020.

Editor: Robert Kiss

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
Două localități din România ating geruri la cote extreme. Se spune că este atât de frig încât până și râul...
Digi FM
Motivul pentru care Fuego nu s-a căsătorit până la 48 de ani: “Când ajungem în camera noastră, suntem niște...
Pro FM
Cheryl Cole, solista care l-a făcut tată pe Liam Payne, îndurerată la înmormântarea cântărețului. Mesajul din...
Film Now
Selena Gomez dezvăluie cel mai bun sfat pe care l-a primit de la o femeie: „Chiar funcționează!”
Adevarul
Elena Lasconi, fotografii cu fiica ei, înainte de alegeri. „Avem multe de învățat de la copiii noștri”
Newsweek
HAOS la Poșta Română: Peste 2.000.000 de pensii, în pericol să nu fie livrate. Guvernul intervine
Digi FM
Denis Drăguș, împăcare neașteptată cu familia sa, cu care nu mai vorbise de cinci ani. Tatăl atacantului: „Am...
profimedia-0937240384
Controversatul republican Matt Gaetz se retrage de la nominalizarea pentru procuror general al SUA...
Digi Animal World
Un bărbat s-a deghizat în crocodil și a încercat să-i atragă atenția unui aligator adevărat. Imaginile sunt...
Film Now
Joaquin Phoenix, gesturi atente și priviri pline de iubire pentru soția lui, Rooney Mara. Discreți și...
UTV
One Direction, reuniti pentru a-l conduce pe ultimul drum pe Liam Payne. Imagini emotionante de la...