România ar trebui să aibă dreptul la peste 50 de eurodeputaţi dacă ar fi să adunăm numărul de mandate pe care partidele politice ar vrea să le câştige la alegerile din 25 mai. Nu pot câştiga toţi însă, pentru că România are alocate pentru legislatura 2014-2019 doar 32 de scaune în Parlamentul European.
Alianţa dintre Partidul Social Democrat, Uniunea Naţională pentru Progresul României şi Partidul Conservator ţinteşte cel mai sus. Social-democraţii şi aliaţii lor vor să trimită în Parlamentul European 13 eurodeputaţi. „Analizând evoluţiile sociologice ale partidelor din ultimul an, PSD are potenţial serios de creştere spre 40%. Plecând de la 35%, dacă ceea ce am convenit să facem ca şi discuţii cu cetăţenii, avem şanse să ne apropiem de 40%”, spunea Liviu Dragnea pe 5 aprilie.
Nici foştii lor aliaţi, liberalii, nu se lasă mai prejos: ei se aşteaptă la cel puţin şapte mandate în Parlamentul European. „Noi, aşa cum am spus, avem o ţintă electorală, un target de 25%. Depinde de prezenţa care se va înregistra. Dacă vom avea un număr de voturi comparabil cu numărul de semnături, atunci această ţintă poate fi atinsă. Faptul că PNL a strâns cel mai mare număr de semnături este un semnal încurajator”, spunea în urmă cu aproape o lună Crin Antonescu, preşedintele formaţiunii.
Chiar dacă Mişcarea Populară este un partid nou, obiectivele sunt mari şi aici. A anunţat-o chiar şeful statului, Traian Băsescu, la Digi24: „Prezenţa va fi în jur de 30, 35%. Îmi doresc foarte mult ca PMP să treacă pragul şi să obţină două, trei scaune de europarlamentari.”
Democrat-liberalii şi liderii PPDD vor şi ei minimum şase mandate de europarlamentar, în timp ce ţărăniştii speră să câştige două mandate. Acestora li se adaugă şi pretenţiile liderilor celorlalte partide mai mici, dar şi cei opt candidaţi independenţi care speră să fie aleşi în Parlamentul European.
România va avea în următoarea legislatură a Parlamentului European doar 32 de locuri.
Obiectivele partidelor:
PSD-UNPR-PC - 13 mandate;
PNL - şapte mandate;
PDL - şase mandate;
PPDD - şase mandate;
UDMR - două mandate;
PMP - două mandate;
PNŢCD - două mandate;
PFC - un mandat;
Independenţi - opt mandate.