Video Codul Penal, votat fără prag la abuzul în serviciu. Predoiu, nervos la adresa USR: „Rămâneți în istorie fără să lăsați nimic în urmă”
Camera Deputaților a votat modificările la Codurile Penale fără prag la abuzul în serviciu. Astfel, votul a fost dat pentru varianta redactată și propusă de Ministerul Justiției la finalul anului trecut. De asemenea, a fost păstrat articolul din Codul de procedură penală prin care și pentru infracțiunile de corupție pot fi folosite interceptările SRI. Dacă la Codul Penal au votat și deputații UDMR, aceștia s-au abținut de la votul pentru Codul de procedură penală.
Astfel, pentru infracțiunea de abuz în serviciu nu a fost stabilit niciun prag valoric. Ministrul Justiției a explicat în plenul Camerei Deputaților că din punctul de vedere al ministerului, legea este constituțională, deși Curtea Constituțională a cerut introducerea unui prag.
De la tribuna Parlamentului, Predoiu a atacat Opoziția.
„Această Coaliție a votat anul trecut desființarea SIJ, ați fost incapabili să o faceți, legile justiției, 12 luni v-ați uitat la ele ca pisica în calendar, ați fost incapabili să le treceți. Legea privind avertizorii de integritate, legea privind consolidarea ANABI și în fine codurile penale. Deci, noi suntem de vină că adoptăm într-un an de zile 7 legi pentru consolidarea Justiției și voi care nu faceți nimic trebuie să ne dați lecții? Cred că și lipsa de bun simț politic și de altă natură are o limită. Aveți o limită măcar, și în critică, și în jigniri, și în aberații. Nu faceți decât să vorbiți și să vă înfășurați în cabluri între care o să rămâneți în istorie fără să lăsați nimic în urmă. Această Coaliție a făcut ce voi n-ați făcut”, a spus Predoiu.
Întrebat înainte de ședință de ce nu a mai fost introdus niciun prag, președintele PSD, Marcel Ciolacu, a declarat „ca să nu se mai fure sub un leu”.
Liderul USR, Cătălin Drulă, l-a criticat pe ministrul Justiției, înaintea votului. „Ieri, Predoiu susținea prag, azi nu mai susține. Îl faceți pe Iordache să fie un ministrul cu coloană vertebrală”, a declarat președintele USR.
La votul final au fost 191 de voturi „pentru”, 66 de voturi „împotrivă” și 12 abțineri. Camera Deputaților este cameră decizională.
Cum s-a renunțat la pragul la abuz în serviciu
Comisia Juridică din Camera Deputaților a renunțat, marți, la pragul pentru abuzul în serviciu, dar și la votul pe care PSD și PNL îl dăduseră pentru eliminarea corupției dintre infracțiunile pentru care puteau fi folosite interceptările SRI. Deputații de la Putere și din Opoziție au votat modificările la Codul Penal în forma transmisă de Ministerul Justiției. Astfel, a fost eliminat pragul de 250.000 de lei, și nu a mai fost introdus niciun prag ceea ce ar putea face ca legea să fie neconstituțională.
Surse politice susțin că decizia a fost luată de liderii Coaliției, Marcel Ciolacu și Nicolae Ciucă, ulterior fiind anunțați liderii de grup de la Camera Deputaților.
„Vot pentru eliminarea tuturor amendamentelor votate la Senat, inclusiv acel prag stabilit. Propun un raport de adoptare pentru forma venită de la Guvern. În acest moment, pentru infracțiunea abuzului în serviciu nu mai este prag. A fost eliminat acest prag așa cum a solicitat societatea civilă”, a transmis Laura Vicol, președinta Comisiei Juridice.
„În urma unor discuţii finalizate în coaliţie se vor retrage toate amendamentele discutate în comisie şi textele adoptate în Senat la proiectul Codului de procedură penală şi se merge pe forma venită de la Guvern. Toate amendamentele de la Cameră vor fi retrase, şi cele de la Senat vor fi retrase şi va rămâne forma venită de la Guvern”, a precizat Vicol, după dezbaterile pe acest proiect, care au durat două ore şi jumătate.
Înainte de ședința Comisiei Juridice, liderii coaliției au avut o întâlnire, la Parlament, în care au stabilit inițial să susțină noul prag de 9.000 de lei pentru abuzul în serviciu, propus după votul din Senat de Ministerul Justiției. După ședință, preşedintele PSD, Marcel Ciolacu, a declarat că susţine varianta Ministerului Justiţiei pentru pragul la abuz în serviciu, aceasta fiind susţinută şi de premierul Nicolae Ciucă.
Cu o zi în urmă, ministrul Cătălin Predoiu a participat la ședințele de grup de la PSD și PNL unde le-a prezentat parlamentarilor puterii date despre infracțiunea de abuz în serviciu. După întâlnire, liberalii au sugerat că ar putea propune un prag de 6.000 de lei, adică două salarii minime. Introducerea unui prag pentru abuzul în serviciu a fost cerută de Curtea Constituțională. Potrivit deciziilor CCR, care sunt obligatorii, pragul nu poate fi unul derizoriu.
Pentru infracțiunile de corupție vor putea fi folosite interceptările SRI
Proiectul introduce, între altele, un articol nou, care a fost controversat, referitor la înregistrările obţinute din activităţi specifice culegerii de informaţii.
Potrivit celor adoptate, „înregistrările rezultate din activităţile specifice culegerii de informaţii care presupun restrângerea exerciţiului unor drepturi sau al unor libertăţi fundamentale ale omului pot fi folosite ca mijloace de probă în procesul penal dacă din cuprinsul acestora rezultă date sau informaţii privitoare la pregătirea ori săvârşirea mai multor infracţiuni şi au fost respectate prevederile legale care reglementează obţinerea acestor înregistrări”.
Infracţiunile în acest caz sunt cele contra securităţii naţionale prevăzute de Codul penal şi de legi speciale, de trafic de droguri, trafic de arme, trafic de persoane, acte de terorism, spălarea banilor, falsificare de monede ori alte valori, falsificarea de instrumente de plată electronică, şantaj, viol, lipsire de libertate, evaziune fiscală, infracţiunilor de corupţie, împotriva intereselor financiare ale Uniunii Europene, infracţiunilor care se săvârşesc prin sisteme informatice sau mijloace de comunicare electronică ori în cazul unor alte infracţiuni pentru care legea prevede pedeapsa închisorii de 7 ani sau mai mare.
De asemenea, în acest caz trebuie respectate şi prevederile legale care reglementează obţinerea acestor înregistrări. Legalitatea încheierii prin care s-au autorizat activităţile respective, a mandatului emis în baza acesteia, a modului de punere în executare a autorizării, precum şi a înregistrărilor rezultate se verifică în procedura de cameră preliminară de către judecătorul de cameră preliminară de la instanţa căreia îi revine, potrivit legii, competenţa să judece cauza în primă instanţă, mai prevede proiectul adoptat.
Iniţial, în Comisia juridică, a fost aprobat un amendament, introdus de parlamentarii PNL, PSD şi UDMR, prin care se excludea folosirea acestor înregistrări în cazul infracţiunilor de corupţie şi celor asimilate, dar după o dezbatere de două ore preşedintele comisiei, Laura Vicol, a anunţat că, în urma unei decizii în coaliţia de guvernare, toate amendamentele sunt retrase, fiind aprobat un raport cu forma proiectului venită de la Guvern.
Editor : R.K.
- Etichete:
- camera deputatilor
- catalin predoiu
- ministrul justitiei
- abuz în serviciu
- usr
- prag abuzul in serviciu
Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News