Călin Popescu Tăriceanu a devenit al doilea om din stat. El a fost votat preşedintele Senatului de noua majoritate parlamentară PSD-PC şi UDMR, cu 93 de voturi pentru şi 60 împotrivă. Odată cu alegerea în scaunul lui Crin Antonescu, fostul lider liberal a preluat şi discursul de candidat la preşedinţia României. Victor Ponta nu exclude un tandem cu noul şef al Senatului la alegerile prezidenţiale din toamnă. Critici vehemente vin însă din rândul foştilor colegi liberali.
Călin Popescu Tăriceanu a preluat nu doar funcţia, ci şi discursul de prezidenţiabil al predecesorului său, Crin Antonescu. „Vă declar că fi voi un preşedinte implicat, nu voi asista pasiv la ceea ce se întâmplă în societatea românească şi pe scena politică românească. România poate să devină un lider regional. Vreau să văd România devenind a şaptea putere a Europei”, a spus Tăriceanu de la tribuna Senatului.
De altfel, premierul Victor Ponta nu exclude un tandem cu Călin Popescu Tăriceanu la alegerile prezidenţiale. „Eu aş lucra foarte bine cu un preşedinte ca domnul Isărescu, ca domnul Oprescu sau ca domnul Tăriceanu”, a spus primul ministru.
Preluarea de către Călin Popescu Tăriceanu a funcţiei de preşedinte al Senatului, cu sprjinul PSD, este aspru criticată de foştii colegi liberali. „Măcar Theodor Stolojan şi Valeriu Stoica s-au rupt, au fost excluşi şi au făcut un partiduleţ. Chiar miluiţi la PSD nu au ajuns”, a comentat Crin Antonescu, adăugând chiar că „Domnul Tăriceanu este o amintire ruşinoasă a PNL.”
În replică, Tăriceanu a amintit de colaborarea de doi ani a liderului liberal abia încehiată cu PSD: „Domnia sa nu a avut nici un fel de problemă, nici un fel de jenă când a fost promovat, susţinut de cei din Partidul Social Democrat.”
Crin Antonescu nu a lăsat argumentul fără răspuns: „Eu nu am fost niciodată la la mâna PSD. Eu am făcut cu Partidul Social Democrat o alianţă pe baze paritare.”
Tocmai această alianţă a fost motivul pentru o astfel de continuare, arată Tăriceanu: „Am acceptat această propunere care mă onorează şi care, în acest fel, am convingerea că ne va da posibilitatea să mergem înainte cu proiectul Uniunii Social Liberale.”
El a întărit aceste argumente luni seară, la Antena 3, unde a declarat că, din momentul în care a fost numit preşedinte al Senatului, şi-a asumat împreună cu PSD o serie de angajamente ale USL, pe care speră să le realizeze, indiferent de criticile venite din partea celorlalte partide: „Eu cred că, în acest moment, trebuia să-mi asum această responsabilitate, pentru a-mi aduce contribuţia la eforturile pe care sper să le facem în comun pentru a valida, în final, acest proiect al USL-ului. Ne-am luat cu toţii nişte angajamente, există un nivel mare de aşteptări din partea noastră, a USL-ului, pentru a îndeplini aceste angajamente. Ştiu că nu va fi uşor. Ştiu că sunt expus unor critici.”
Călin Popescu Tăriceanu a fost membru fondator al Partidului Naţional Liberal în 1990, partid pe care l-a condus în perioada 2004-2009. El a demisionat în urmă cu două săptămâni, nemulţumit de decizia colegilor săi de a ieşi de la guvernare.